loading...

1 Şubat 2015 Pazar

Sarimsagin Faydalari Ve Zererleri Nelerdir?


Sarımsağın Faydaları Və Zərərləri Nələrdir?

 

Misir piramidalarının inşa edilməsinə qədər uzanan uzun bir tarixi olan sarımsaq əslən Orta Asiyadan gəlməkdədir. Minlərlə ildir bir çox mədəniyyətdə qida və dərman kimi istifadə edilmişdir. 18. əsrdə Fransada insanlar, Avropada bir çox insanın ölümünə səbəb olan vəba xəstəliyindən qoruyacağına inanaraq şərab ilə qarışdıraraq əzilmiş sarımsaq içdi. Birinci və İkinci Dünya müharibələri əsnasında, əsgərlərin qanqren olmasını önləmək üçün sarımsaq verilmişdir. Sarımsaq 2 metr və daha çox yüksəkliyə qədər büyüyebilmektedir. Bir baş sarımsaqda təxminən 20 diş var. Və hər bir diş 1 qram ağırlığındadır. Sarımsaq, qurudulmuş, təzə yada sarımsaq yağı olaraq istehlak edilir. Gündəlik olaraq bir adam ən çox təzə sarımsaqdan 2 diş, qurudulmuş sarımsaqdan 600-1200 mg, sarımsaq yağından isə 0,03-0,12 ml istehlak etməlisiniz.

 

Bu gün sarımsaq, damar sərtliyi, yüksək xolesterol, yüksək təzyiq və ürək xəstəliyini qarşısını almağa kömək olmaq üçün istifadə. Ayrıca immunitet sistemini gücləndirmək üçün də istifadə edilməkdədir. Sarımsaq xərçəngə qarşı da qorumaq kömək edə bilər.

 

Ürək Xəstəliyi

 

Araşdırmalar sarımsağın ürək xəstəliyini qarşısını almağa köməkçi olacağını göstərmişdir. Sarımsaq damar sərtliyini% 7 ilə 8% arasında azaltmaqdadır. Edilən bir araşdırmada 4 il boyunca gündəlik 900 mg sarımsaq tozu alan insanlarda damart sərtliyi yavaşlamışdır. Sarımsaq eyni zamanda ürək böhranı və iflici önləməyə köməkçi ola biləcək bir qan nazildici vəzifəsi görür.

 

Soyuqdəymə

 

edilən bir araşdırmada insanların ən çox soyuq qəbulunluğuna tutulduğu Noyabr və fevral ayları arasında, 8 həftə boyunca bəzi kəslərə sarımsaq, bəzi kəslər də plasebo verildi. Sarımsaq sahələrin, plasebo sahələrə görə daha az soyuq dəyməyə tutulduğu görüldü.

 

Xərçəng

 

Sarımsaq, xərçəng kimi bədənin mübarizə etməsini tələb edən xəstəliklərdə, immunitet sistemini gücləndirərək köməkçi olmaqdadır. Test balonlarında sarımsaq, anti-xərçəng fəaliyyətə sahib görünmüşdür. Və bir qrup adam üzərində edilən işlərdə, daha çox çiy yada bişmiş sarımsaq istehlak insanların müəyyən xərçəng növlərinə daha az tutulduğu görülmüşdür. Xüsusilə kolon və mədə xərçənglərində olduqca təsirli olmuşdur. Iowa Qadın Sağlamlığı Çalışması adlı böyük miqyaslı bir araşdırmada, nizamlı olaraq sarımsaq, meyvə və tərəvəz yeyən qadınlarda kolon xərçəngi inkişaf riskinin 35% daha aşağı olduğu görülmüşdür.

 

Sarımsağın Yan Təsirləri

 

Sarımsağın yan təsirləri mədə narahatlığı, qabarıqlıq, ağız qoxusu, dəri üzərində batma, qaşınma. Nadir görülən yan təsirləri isə baş ağrısı, yorğunluq, iştah itkisi, əzələ ağrıları, baş dönməsidir.

 

Sarımsağın ən əhəmiyyətli xüsusiyyətindən biri qan nazildici olmasıdır. Çox çox sarımsaq almaq əməliyyat əvvəlində yada sonrasında qanama riskini artıra bilər. Eyni zamanda sarımsaq istifadə dərmanlar ilə qarşılıqlı bilər. Buna görə xora və ya tiroid problemləri olan şəxslərin sarımsaq almadan əvvəl həkimlərinə soruşmaları lazımdır.

 

Sarımsaq bəzi reçeteli ilaçlar funksiyasını dəyişdirə bilər. Bu dərmanlardan bəziləri bunlardır;

Isoniazid (Nydrazid) - Bu dərman vərəm müalicəsində istifadə olunur. Sarımsaq bu dərmanı əmərək bədənə təsir edən dərman miqdarını azalda bilər.

 

Doğum idarə həbləri - Sarımsaq doğum idarə həblərini daha az təsirli hala gətirə bilər.

 

Qan nazildici dərmanlar - Sarımsaq qanama riskini artıraraq, bu dərmanların daha çox qan inceltmesine səbəb ola bilər. Qan nazildici varfarin (koumadin), klopidogrel (Plavix) və aspirin belə ilaçlardandır.

 

 

Sarımsağın Faydaları

 

Bəli, sarımsağın bədən qoxusunu artırdığı doğru və ağız qoxusunu önləmək üçün sarımsaq yedikdən sonra dişləri fırçalamaq lazımdır ola bilər, ancaq faydaları saymaqla bitməyən bir qidadan bu səbəblərlə tamamilə imtina bir doğru deyil. Sarımsağın faydaları son illərdə araşdırmalarla təsdiqlənmiş olsa da, hər hansı bir elmi araşdırma nəticəsində olmadığı zamanlardan bəri, hətta minlərlə ildir fərqli mədəniyyətlərdə müxtəlif sağlamlıq problemlərinin müalicəsində istifadə edilməkdədir. Sarımsağın faydaları arasında ilk ağla gələnlər, pis xolesterolu salması, ürək sağlamlığını qoruması və təzyiqi kompensasiya ola bilər ancaq ehtiva etdiyi minerallar və digər birləşmələr ilə daha bir çox faydası var. Bütün bu faydalarına baxmayaraq qoxusu səbəbiylə sarımsaq yeməkdən çəkinirsə qoxusuz sarımsaq tozu və ya sarımsaq həbi istifadə edə bilərsiniz.

 

Sarımsağın Qida Dəyəri

 

4-5 diş sarımsaq (təxminən 18 qr);

• Gündəlik manqan ehtiyacının% 15ini

• B6 vitamini ehtiyacının% 11ini

• C vitamini ehtiyacının% 9.3'ünü

• Selenyum ehtiyacının% 3.6'sını

• Kalsium ehtiyacının 3.2'sini

• Fosfor ehtiyacının% 2.7'sini

• B1 vitamini ehtiyacının 2.6-ını

• Mis ehtiyacının% 2.5'ini qarşılayar.

 

Sarımsağın Sağlamlığa Faydaları Nələrdir?

 

Ürək və damar sağlamlığı: Sarımsağın ürək və damar sağlamlığına təsiri üzərinə edilən işlərin böyük əksəriyyətində sarımsaq təbii şəklində deyil toz, yağ, ya da özüt formasında istifadə edilmişdir. Lakin bu, normal sarımsağın ürək və damarlar üçün faydalı olmadığı mənasını verməz. Bütün bu işlərdən çıxan ortaq nəticə sarımsağın triqliserid və total xolesterolu saldığı (% 7- 8% qədər) istiqamətindədir.

 

Xüsusilə, damarların iltihab və oksidləşdirici stressdən qorunmasında olduqca təsirlidir. Oksidativ stres bir xəstəlik deyil, bədəndəki antioksidanların sayının, müxtəlif xəstəliklərə yol açan və ya inkişafına töhfə olan sərbəst radikalların sayından az olması vəziyyətidir. Oksidativ stres artdıqda damar çeperlerine val təcrübəsi meydana gələ bilər və ya var olan düyünlərin həcmi böyüyə bilər. İşdə bu nöqtədə, sarımsaqda olan sülfür, oksidativ stresi azaldır, sərbəst radikalların məhvedici təsirlərinə qarşı damarları qoruyur. Sarımsağın ürək və damarlar üçün əhəmiyyətli olmasının bir başqa səbəbi də laxtalanmağı önləyən "alojene" etməsidir. Alojene, qanda olan bəzi hüceyrələrin (trombositlər) yapışqan hala gəlməsini önləyər və damar içində topaklanma riskini azaldır. Son olaraq sarımsaqda bol miqdarda olan B6 vitamini damalara zərər verən homosistein səviyyəsini salar.

 

Təzyiq:

 

Sarımsağa qoxusunu verən "Allı" adlı komponent, damarların daralmasına və bu səbəbdən qan təzyiqinin yüksəlməsinə səbəb olan "anjyotensin 2" adlı peptid hormonunu təzyiqlər. Ayrıca qan nazildici xüsusiyyəti ilə qan dövranını asanlaşdıraraq təzyiqin normal səviyyələrdə qalmasına köməkçi olar. Təzyiqi salmaq və ya yüksəlməsini önləmək üçün sarımsaq istehlak edərkən diqqət yetirilməsi lazım olan 2 ana nöqtə var; ilki qanamanız varsa (ədəd dövrü kimi) və ya olacaqsa (əməliyyat kimi) sarımsaq istehlak etməməlidirlər. İkincisi isə qan təzyiqinin onsuz da zəifdirsə sarımsaq bunu daha da salaraq sizi halsız buraxa bilər hətta bayılmanıza səbəb ola bilər. Hipertansiyon müalicəsi üçün nizamlı dərman istifadə sarımsaq möhkəmlətməsi istifadə başlamadan əvvəl həkiminizə məsləhətləşməlisiniz.

 

Anti bakterial:

 

Sarımsağın faydaları arasında sayılan "anti bakterial və antiviral" xüsusiyyətləri, bitkinin yalnız qida kimi deyil müalicə məqsədli olaraq da bu qədər məşhur olaraq istifadə təmin etməkdədir. Sarımsaq, bakteriya və virusların səbəb olduğu xəstəliklərin yaxşılaşma müddətini sürətləndirər. Hətta bəzi araşdırmalarda, antibiotikə müqavimətli bəzi bakterial infeksiyaların sarımsaq tozu istifadə müalicə edilə biləcəyi nəticəsində əldə edilmişdir. Sarımsaq tək başına bakteriyalardan kurtulmamızı sağlamasa belə bədənin bakteriyalara verdiyi reaksiyanı gücləndirər və qorunma mexanizminə dəstək ola bilər.

 

Xərçəng:

 

Müxtəlif araşdırmalarda, nizamlı olaraq çiy və ya az bişmiş sarımsaq istehlak etmənin kolon və mədə xərçəngi başda olmaq üzrə müxtəlif xərçəng növlərinə tutulma riskini əhəmiyyətli nisbətdə azaltdığı təyin olunmuşdur. Sarımsağın xərçəng hüceyrəsi meydana gəlməsi üzərinə təsiri sahəsində edilən 7 fərqli işi araşdıran araşdırmaçılar, sarımsağın kolorektal xərçəng riskini% 30-a qədər azaltdığını vurğulamaqdadır. ABŞ-da 41.000 qadınla edilən "Iowa Əyaləti Qadın Sağlamlığı Çalışması" na görə nizamlı olaraq sarımsaq, meyvə və tərəvəz istehlak qadınlarda kolon xərçəngi görülmə ehtimalı içməyənlərə görə% 35 daha az. Soyuqdəymə: soyuqdəyməyə məşhur olduğu qış aylarında sarımsaq istehlak immunitet sisteminizi gücləndirmək və üst tənəffüs yolunu təsir yoluxucu xəstəliklərə qarşı bədənin müqavimətini artıra bilərsiniz. Ayrıca soyuqdəymə olduğunuzda sarımsaq yeyərək ilişmə müddətini sürətləndirə bilər.

 

Demir:

 

Sarımsağın faydaları sahəsində edilən bəzi yeni işlər, sarımsağın dəmirin bədən tərəfindən metabolize edilməsinə köməkçi olduğu istiqamətində nəticələrə sahib. Hüceyrələrdə olan dəmirin, hüceyrədən ayrılıb təkrar dövriyyəyə dönməsi üçün körpü funksiyası görən "ferroportin" adlı zülal miqdarı nizamlı sarımsaq istehlak artırıla bilər.

 

Sarımsağın Digər Faydaları

 

Selenium baxımından zəngindir. Bağırsaq parazitlerini təmizləyər. Xarici istifadədə göbələk müalicəsinə köməkçi olur. Antioksidandır. Yaxşı xolesterolu yüksəldir. Infarkt riskini azaldır. Qulaq iltihablanmasına yaxşı gəlir. Boğaz kaşıntısını alır. Çəki idarəsinə köməkçi olur. Vitamin və mineral baxımından zəngindir. Mədə qazına yaxşı gəlir. Həzmə köməkçi olur. Dəri yaralarından istifadə edilər.

 

Sarımsaq Necə İstehlak?

 

Bəslənmə mütəxəssisləri, sarımsağın faydalarından faydalanmaq üçün çiy olaraq istehlak edilməsini təklif edir. Ancaq çiy sarımsaq yeməyi sevmirsinizsə, etdiyiniz yeməyi ocaqdan almadan dərhal əvvəl (3-4 dəqiqə) bir neçə dənə dilimlənmiş sarımsaq bilərsiniz. Sarımsağı 5-10 dəqiqə bişirsəniz sağlamlığa faydalı sulfid məzmununun təsiri azalır. Zeytun sarımsaq təyin etsəniz bu qarışığı uzun müddət oda (2-3 gün) temperatur gözlətməyin. Çünki kavrulmuş və ya çiy olsun, sarımsaq zeytun yağı içində uzun müddət gözləsə qida zəhərlənməsi üçün uyğun bir mühit yarada bilər.

 

Çox Sarımsaq Zərərli mı?

 

Sarımsaq allergiyası az görülər və sarımsaq ümumiyyətlə "etibarlı" qəbul edilən qidalar siyahısında yer almaqdadır. Ancaq gündə 3-5 qramdan çox sarımsaq yemək bədən və nəfəs qoxusunu artıra bilər. Sarımsaq yedikdən sonra yaranan ağız qoxusunu azaltmaq üçün (diş fırçalayacak vaxtınız yoxsa) bir neçə dənə cəfəri yarpağı tapdalaya bilərsiniz. Ayrıca sarımsaq yemədən əvvəl bir miqdar süd içməyin daha sonra ağızdan gələn qoxunu hafiflettiği deyilir. Bədən qoxusu üçünsə dezodorant və ətir istifadə başqa ediləcək çox bir şey yox. Çünki sarımsağın qoxuya səbəb olan komponentlərinin bir şəkildə tərlə birlikdə bədəndən atılması lazımdır. Sarımsağı hazırlayarkən əllərinizə və kəsmə taxtasına və bıçağa sinən qoxu üçünsə limon dilimləri istifadə edə bilərsiniz. Qoxuya tamamilə mane olmaq istəyirsinizsə, çiy sarımsaq yerinə qoxusuz sarımsaq həbi və ya sarımsaq tozunu cəhd edə bilərsiniz. Son olaraq; qan nazildici dərman, təzyiq dərmanı və ya xolesterol dərmanı istifadə sarımsaq möhkəmlətməsi istifadə başlamadan əvvəl həkimə danışmaları məsləhətdir. Ayrıca çox sarımsaq yemək mədə bulanması və mədə yanmasına gətirib çıxara bilər.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...