loading...

1 Şubat 2015 Pazar

Adacayinin Faydalari


Adaçayının Faydaları

 

Yumşaq və şirin bir dadı olan adaçayı təzə, qurudulmuş yarpaqlar və ya toz şəklində il ərzində tapıla bilər. Adaçayı yarpağı boza çalan yaşıl rəngdədir və iti uclu yarpaqların üzərindəki damarlar olduqca diqqətə çarpandır. Tarix boyunca həm qida olaraq həm də sağlamlığa faydaları ilə bir müalicə vasitəsi olaraq geniş diametrli istifadə və indiki vaxtda artaraq istifadə edilməyə davam edilməkdədir. Adaçayının elmi adı olan və latın törədilən Adacayi "qorunmuş", növün ümumi adı olan və yenə Latınca "Salver" dən törədilən "Salvia" isə "yaxşılaşdırmaq üçün" mənasını verməkdədir.

 

• Zərərli toksinlərin bədəndən atılmasını təmin edər

• Beyin funksiyalarını yaxşılaşdırır

• Bronxit və astma əlamətlərini yüngülləşdirir

• Qaraciyəri təmizləyər

• Sidik yolu infeksiyasının müalicəsinə köməkçi olur

• Həddindən artıq tərləməyi azaldır

• Stressi azaldır

• sakitləşdirər

• Menopoz sonrası əlamətləri yüngülləşdirər

• Saçların beyazlamasını yavaşladar

• Göbələk infeksiyalarına qarşı istifadə

• Yaddaşı gücləndirir

• Alzheimerə qarşı köməkçi olaraq istifadə

• Qan şəkərini salar

• Diş əti iltihablanmasına qarşı istifadə

• Ağız yaralarının müalicəsində istifadə

• Əsəbi baş ağrısını yüngülləşdirir

• Öd kisəsini işlədər

• Gargara suyu olaraq istifadə

• Boğaz ağrısını alır.

 

Adaçayı Necə Hazırlanır?

 

2 çay qaşığı adaçayı üzərinə qaynamış suyu tökün və 5-10 dəqiqə qədər gözlətdikdən sonra için. Adaçayını çox istifadə acı bir dadı ola bilər. Şirinləşdirmək üçün bir iki damla limon sıxa bilər və bal əlavə edə bilərsiniz. Adaçayının faydalarını görmək üçün istehlak edilməsi tövsiyə edilən miqdar gündə 1-2 fincanı.

 

Adaçayının Sağlamlığa Faydaları

 

Adaçayının faydaları başda həzm sistemi problemlərinə və yaddaşı gücləndirməyə istiqamətli olaraq istifadəsi olmaq üzrə daxili infeksiyalardan qoruma, tərləməyi azaldılması və saç baxımına qədər bir çox sahədə görülməkdə. Adaçayı yalnız qurudulmuş yarpaqlarla hazırlanan çay şəklində deyil təzə yarpaqlardan özü çıxarılaraq hazırlanan yağ şəklində də istifadə edilməkdədir. Ancaq yağı daha qüvvətli və konsentrə olduğu üçün istifadə etməyə başlamadan əvvəl həkim məsləhətləşmək lazımdır. Ədviyyat olaraq ya da çay formasında adaçayı istifadəsi iltihablı xəstəliyi olanlara (romatoid artrit kimi), bronşiyal astma və aterosklerozu olan kəslərə tövsiyə edilməkdədir. Təbii bir antioksidan olaraq istifadə edilə bilər. 2 çay qaşığı adaçayı gündəlik K vitamini ehtiyacının% 30-unu qarşılamağa yetər. K vitamini qanın normal olaraq pıhtılaşabilmesi, sümüklərin güclü qala bilməsi, xəstəliklərdən daha yüksək səviyyədə qorunma və yaraların yaxşılaşması üçün lazımlıdır. Pharmacological Biochemical Behavior jurnalının iyun 2003-cü sayında nəşr olunan 45 yetkin üzərində reallaşdırılan araşdırma nəticələrinə görə adaçayı çəkənlərin xüsusilə qısa dövrlü yaddaşlarında əhəmiyyətli artımlar görülmüş. British Pharmaceutical Konfransında təqdim edilən digər bir araşdırma nəticəsində isə qurudulmuş adaçayı kökünün Alzheimer xəstəliyinin müalicəsində istifadə edilən müasir dərmanlara bənzər maddələr ehtiva etdiyi ifadə edilmiş. Beyində olan qan damarlarının sağlamlığını (serebrovasküler) qorumaq üçün uzun müddətdir ənənəvi olaraq istifadə adaçayı beyin funksiyasının azaldığı xəstəliklərin müalicəsində istifadə edilməkdədir. Adaçayı eyni zamanda saç, kəpək, yağlı saç, ya da baş dərisi infeksiyaları üçün durulama suyu kimi tövsiyə edilir. Eyni zamanda boz və ya ağ rəngli saçlarda gözlə görülər şəkildə köhnə rənginə dönmə təmin istiqamətində bəzi işlər var.

 

Adaçayının Tarixi

 

Aralıq dənizinə sahili olan ölkələrdə təbii olaraq yetişən adaçayı bu bölgələrdə minlərlə ildir istehlak edilməkdədir. Müalicə məqsədli istifadə şəfalı bitkilərin ən köhnələrindəndir biri olan adaçayı indiki vaxtda az qala bütün dünyada becərilir. Adaçayının tarixdə ilk istifadəsi Antik Yunan və Roma dövrünə qədər gedir. Bu dövrlərdə ilk olaraq et kimi uzun müddət təzə qalmayan qidaların dayanma müddətlərini artırmaq məqsədiylə istifadə edilmiş. Adaçayının bir cür əfsanə olan faydaları tarix boyunca bir çox fərqli mədəniyyətdə fərqli səbəblərlə istifadə təmin. Ərəb yarımadasında ölümsüzlük üçün, 14. əsr Avropasında isə böyük qorunmaq məqsədiylə istifadə edilmiş. 17. əsrdə adaçayı Çində o qədər tələb görmüş ki Çinli tacirlər Hollandiyalı ticarət gəmilərinə 1 sandıq adaçayı üçün 3 sandıq qara çay verməyə razı olmuş. İndiki vaxtda hələ məşhurluğunu qoruyan adaçayı ən son 2001-ci ildə International Herb Association (Beynəlxalq Şəfalı Bitkilər Birliyi) tərəfindən ilin bitkisi seçildi.

 

Adaçayı Necə Seçilir Və Saxlanılır?

 

Təzə adaçayı yarpağı grimsi yaşıl rəngdədir və üzərində qara nöqtələr bulunmaz, rəngi sarıya çalmaz. Yerli bazarlarda ya da aktarlarda qurudulmuş üzvi adaçayı tapa bilərsiniz. Orqanik olaraq çıxarılan adaçayı C vitamini cəhətdən daha zəngindir və qida dəyərləri təzə adaçayına daha yaxındır. Təzə adaçayını az miqdarda hava alan plastik bir qabın içində mühafizə edə bilərsiniz. Qurudulmuş adaçayı isə hava keçirməyən şüşə bir qabda saxlansa təzəliyini 6 aya qədər qoruyar. Banka sərin, loş və quru bir yerə qoyun.

 

Adaçayının Yan Təsirləri

 

Adaçayı, hamilə və ya əmizdirən qadınlar tərəfindən ya da epileptik kəslər tərəfindən istifadə edilməməlidir. Çox istehlakı vəziyyətində içində olan thujone və kafur komponentləri toksik təsirə yol aça bilər. İki həftədən uzun davamlı istifadəsi tövsiyə edilmir. Hər hansı bir sağlamlıq koşulunuz varsa adaçayı istifadə etməyə başlamadan əvvəl həkiminizə məsləhətləşməlisiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...