loading...

1 Şubat 2015 Pazar

Kökün Faydaları


Kökün Faydaları

 

Kökün faydaları arasında ilk sırada güclü bir antioksidan olan beta karoten baxımından zəngin olması gəlir. Incə bağırsaqda A vitamininə çevrilən və bədənimizdə olan sərbəst radikal tarazlığının qorunmasına kömək olan beta karoten dəri, saç və dırnaqların qorunmasında ürək xəstəlikləri riskinin azaldılmasına qədər bir çox nöqtədə əhəmiyyətli bir komponent. Qida lifi baxımından zəngin bir tərəvəz olan kök həzm sisteminin düzgün işini təmin qəbizlik kimi həzmə bağlı narahatlıqları önləyir. Diyet edirsinizsə az kalori ehtiva edən və toxluq hissini uzadan havucu sağlam bir qəlyanaltı olaraq istehlak edə bilərsiniz.

 

Kökün Sağlamlığa Faydaları

 

Beta Karoten: Beta karoten yerkökünə narıncı rəngini verən rəng pigmentidir. Beta karoten bədən tərəfindən A vitamininə çevrilir. Bu səbəblə kök, heyvani qidalar xaricində A vitamini baxımından ən yaxşı mənbələrdən biridir. Təsirli bir antioksidant olan beta karoten xərçəngdən ürək xəstəliklərinə qədər bir çox xəstəliyin meydana gəlmə riskini yüksəldən oksidativ stresə qarşı bədəni qoruyur.

 

Xərçəngdən Qorunma:

 

Beta karoten və digər antioksidanlar baxımından zəngin olan kök xərçəngi qarşısını almaqda rol oynaya bilər. Edilən araşdırmalarda beta karoten baxımından zəngin bir bəslənmə proqramının prostat xərçəngi, ağciyər xərçəngi və kolon xərçəngi riskini saldığı nəticələri əldə edilmişdir. Ancaq laboratoriya heyvanları üzərində edilən bu araşdırmaların nəticələrinin qətilik qazanması üçün insanların iştirakı ilə keçiriləcək daha çox sayda araşdırmaya ehtiyac duyulmaqdadır.

 

Lösemi:

 

2011-ci ildə edilən bir araşdırmaya görə kök suyunda olan bioaktif kimyəvilər, miyeloid və lenfoid löseminin xərçəngə yol açan hüceyrə böyüməsini baskılıyor. San Diego Tibb Mərkəzi tərəfindən edilən bir digər işdə isə kök mesane xərçəngi riskini azaltmaq üçün tövsiyə edilən qidalar arasında iştirak edir.

 

Ürək Sağlamlığı:

 

Hollandiya qaynaqlı və 10 il davam edən bir işə görə narıncı və sarı rəngli tərəvəzlər ürək-damar xəstəliklərin görülmə riskini əhəmiyyətli nisbətdə salır. Araşdırma nəticələrində kök kimi narıncı və tünd sarı tonlarda tərəvəzləri nizamlı olaraq istehlak edənlərdə ürək və damar xəstəliyi görülmə nisbətinin içməyənlərə görə% 32 daha az olduğu ifadə edilmiş.

 

Göz Sağlamlığı:

 

Aşağı yuxarı hamımız kökün gözlər üçün yaxşı olduğunu bilirik ancaq çaşdırıcı bir şəkildə bu mövzuda edilən araşdırma sayı olduqca az. Yenə də edilən araşdırmalar bu ümumiyyətlə qəbul görmüş məlumatı təsdiqləyir. Bu mövzuda Kaliforniya Universiteti Jules Stein İnstitutu tərəfindən edilən bir araşdırmaya görə həftədə 2 və ya daha çox sayda kök yeyən qadınlarda daha az və ya heç kök yeməyən qadınlara görə qlaukoma xəstəliyi görülmə nisbəti daha aşağı. Göz təzyiqi olaraq bilinən glokom göz içində təzyiqi tez-tez yüksəlməsi səbəbiylə görmə sinirinin ziyan görməsinə və görüşün yavaş yavaş azalmasına gətirib çıxarır. Ayrıca havuçtan alınan beta karoten A vitamininə çevrildiyində gözlərin işığı nizamlama funksiyasını qoruyur və gözlərin nəmli qalmasını təmin göz quruluğunu qarşısını alır.

 

Həzm Sistemi:

 

1 ədəd orta boy kök sağlam bir həzm sistemi üçün son dərəcə əhəmiyyətli gündəlik qida lifi ehtiyacının təxminən% 7'sini tək başına qarşılayır. Qida lifi yalnız həzm sistemi üçün deyil, eyni zamanda qan şəkəri səviyyəsinin qorunması üçün də əhəmiyyətli. Əgər arıqlamaq üçün pəhriz edirsinizsə qəlyanaltı olaraq kök yemək toxluq hissini uzaratarak kilo vermənizə köməkçi ola bilər.

 

Kalium:

 

Kök kalium baxımından ən zəngin tərəvəzlərdən biridir. Kalium, beynin normal funksiyalarının davam etməsindən ürək sağlamlığının qorunmasına, qan şəkərinin salınmasında əzələ kramplar qarşısını qədər bir çox sahədə bədən tərəfindən istifadə edilən əhəmiyyətli bir mineral. Kalium eyni zamanda kortizon və adrenalin kimi stress hormonlarını dengeleyerek stress və qayğı səviyyəsini salır.

 

İmmunitet Sistemi:

 

Linfa bezləri, damarlar, ağ qan hüceyrələri, tənəffüs yolu və dalaq kimi bədənin birdən çox parçasını əhatə edən immunitet sisteminin güclü olması üçün bir çox tərəvəzdən olmayan zülal və lipid ehtiyac vardır. Ancaq eyni zamanda immunitet sisteminin funksiyalarını yerinə gətirə bilməsi üçün kök kimi vitamin və mineral baxımından zəngin tərəvəzlərə də ehtiyac duyulur. A, C, E, B vitaminləri ilə dəmir, mis və sink baxımından zəngin olan kök immunitet sistemini gücləndirər və infeksiyalara qarşı bədənin müqavimətini artırır.

 

Günəşdən Qorunma:

 

Kökün antioksidan təsiri dərini sərbəst radikallara qarşı qoruyaraq elastik qalmasına köməkçi olur və yaşlanmanın dəridə görülən təsirlərini gecikdirər. Ayrıca nizamlı olaraq kök yemək günəşin zərərli UV şüalarına və günəş yanığına qarşı dərini qoruyur. Təbii ki, bu qoruma faktorlu günəş kreminizi bir kənara buraxın və bol bol kök yeyin mənasını vermir. Ancaq daha güclü bir qorunma üçün xüsusilə yaz aylarında daha çox kök istehlak edə bilərsiniz.

 

Kökün Digər Faydaları

 

Qanı təmizləyən qələvi elementlər daxildir. Bədəndəki turşu qələvi tarazlığının qorunmasına kömək olur. Yüksək kalium məzmunuyla təzyiqi yüksəldən Natriumun tarazlıqlar. Havuçta olan qida lifi pis xolesterolu (LDL) salarkən yaxşı xolesterolu (HDL) yüksəldər. Güclü antioksidanlar ehtiva edən kök yaşlanmanın dəridə görünən təsirlərini gecikdirər. Ağızda olan bakteriyaları təmizləyərək diş sağlamlığını qoruyar. Daimi olaraq kök yemək mədə ülserine qarşı qoruma təmin edər. Kökün Qida Değeri1 ədəd orta boy kök (61 qr) 25 kalori0.6 gr protein2.9 gr şeker1.7 gr qida lifi (gündəlik ehtiyacın% 7-si) 10190 IU A vitamini (gündəlik ehtiyacın% 204'ü) 3.6 mg C vitamini (gündəlik ehtiyacın% 6-sı) 0.4 mg E vitamini (gündəlik ehtiyacın 2% -i) 8.1 mCG K vitamini (gündəlik ehtiyacın 10% -i) 0.6 mg niasin (gündəlik ehtiyacın% 3-ü) 0.1 mg B6 vitamini (gündəlik ehtiyacın % 4-ü) 11.6 mCG folat (gündəlik ehtiyacın% 3-ü) 20.1 mg kalsium (gündəlik ehtiyacın 2% -i) 0.2 mg dəmir (gündəlik ehtiyacın% 1-i) 7.3 mq maqnezium (gündəlik ehtiyacın 2% -i) 21.4 mg fosfor (gündəlik ehtiyacın 2% -i) 195 mg kalium (gündəlik ehtiyacın% 6-sı) 42.1 mg natrium (gündəlik ehtiyacın% 'si) 0.1 mg mis (gündəlik ehtiyacın% 1-i) 0.1 mg manqan (gündəlik ehtiyacın% 4 'ü) 1.2 mg omeqa 3 yağ asitleri70.2 mg omeqa 6 yağ turşuları daxildir. Yuxarıdakı məlumatlar USDA'nin 4 yaşından böyüklər üçün təklif 2000 kalorilik istinad diyetini görə yaradılmış. Kişilərin vitamin və mineral ehtiyacları sağlamlıq şərtlərinə bağlı olaraq dəyişə bilər.

 

Çox Kök Yəmənin Bir Zərəri Varmı?

 

Həftədə 4-5 ədəd kök yeməyin ümumiyyətlə hər hansı bir zərəri yoxdur. Ancaq bu miqdarda havucu gündəlik olaraq istehlak başlasanız qəbizlik, qaz və qabarıqlıq kimi həzm problemləri yaşaya bilərsiniz. Həddindən artıq miqdarda kök istehlak etmənin bir digər yan təsiri isə dəri rənginin narıncı yerkökünə rəngini verən karoten pigmenti səbəbiylə sarıya dönməsidir. Bu rəng dəyişməsi xüsusilə tər bezlərinin olduğu bölgələrdə daha sıx ola bilər. Kök yeməyi kəsdikdən bir müddət sonra dəriniz normal rənginə dönəcək. Kök kimi qida lifi baxımından zəngin tərəvəz və meyvələri həddindən artıq miqdarda istehlak kalsium, mis, dəmir, sink kimi mineralların bədən tərəfindən əmilməsini mənfi istiqamətdə təsir edə bilər. Bu vəziyyət uzun müddət davam edərsə bu mineralların əskikliyinə bağlı olaraq bəzi problemlər yaşana bilər. Böyrək problemi olanlar yüksək miqdarda kalium ehtiva edən havucu diqqətli olaraq istehlak etməlisiniz. Kalium çoxu böyrək və digər orqanlara zərər verə bilər.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...