loading...

1 Şubat 2015 Pazar

Ciyeleyin Faydalari


Çiyələyin Faydaları

 

Dünya daxilində ən məşhur meyvələrdən biri olan çiyələk yalnız ləzzəti ilə deyil sağlamlığa faydaları ilə də ön plana çıxır. Çiyələyin faydaları arasında ilk sırada C vitamini baxımından zəngin olması gəlir. 8 ədəd çiyələk yeyərək gündəlik C vitamini ehtiyacınızın az qala 1.5 qatını əldə edə bilərsiniz. C vitamininin ürək və damar xəstəliklərini önləməyə, infeksiya və viruslarla mübarizə qədər bir çox işə yaradığı düşünüldüyündə çiyələk xəstəliklərlə mübarizə aparmaq üçün yaxşı bir silah ola bilər. Latınca adı "Fragaria ananassa" olan çiyələyin 10-dan çox növü vardır ancaq, dadları və böyüklükləri dəyişsə də bütün çiyələk növləri eyni ürək şəklinə malikdir.

 

Çiyələyin Sağlamlığa Faydaları

 

Xolesterol:

 

İspaniyadakı Salamanca Universitetinin etdiyi işə görə nizamlı olaraq çiyələk yemək LDL (pis) xolesterol səviyyəsinin düşməsini təmin edir. Araşdırmaya qatılan 23 könüllü 1 ay boyunca hər gün yarım kilo çiyələk yemiş. Edilən testlərdə araşdırmaya qatılanların LDL xolesterol səviyyələrində təxminən 9% qədər azalma görülmüş. HDL (yaxşı) xolesterol səviyyələri isə eyni qalmış. Mütəxəssislər çiyələyin xolesterolu səbəb saldığı mövzusunda daha çox araşdırmaya ehtiyac duyulduğunu ifadə lakin ilk nəticələrə görə çiyələyin bu xüsusiyyəti meyvəyə qırmızı rəngini verən "antosiyanin" adlı pigmentten irəli gəlir.

 

Antioksidanlar:

 

Xəstəliklərə qarşı bədənin müqavimətini artıran, xərçəngə qarşı qoruma təmin edən, Alzheimer riskini azaldan, ürək və damar sağlamlığını qoruyan, xüsusilə yaşlanmağa bağlı sağlamlıq problemlərini önləyən antioksidanlar çiyələkdə bol miqdarda tapılar. 2006-ci ildə The American Journal of Clinical Nutrition jurnalında nəşr olunan bir məqaləyə görə çiyələk antioksidan baxımından ən zəngin 50 yemək arasında yer alır. Çiyələyin antioksidan təsiri meyvəyə parlaq qırmızı rəngini verən antosiyanin adlı komponentdən, yüksək C vitamini ehtiva etməsindən və kuersetin pigmentinden qaynaqlanır.

 

Xərçəngdən Qorunma:

 

Çiyələyin antioksidan təsiri müxtəlif xərçəng növlərinin yolunu açan sərbəst radikalların artmasını (oksidativ stres) önləyir. Bu başlı başına xərçəng riskini azaldan bir vəziyyətdir. Ancaq çiyələk, xərçəngin inkişafını yavaşladan "ellagic turşu" adlı bir digər bitkilərə xas kimyəvi maddə (fitokimyasal) daha ehtiva edir. Təbii "çiyələk xərçəngi önləyir" demək üçün olduqca erkən. Çünki bu ana qədər bu mövzuyla əlaqədar edilən araşdırmaların sayı olduqca az və hamısı laboratoriya mühitində edilən hüceyrə araşdırmalarına söykənir. İnsanların iştirakı ilə keçiriləcək araşdırmalara ehtiyac duyulmakla birlikdə ilk nəticələr olduqca ümid verici. 1970-ci illərdə başlayan və günümüzə qədər davam edən bu mövzudakı araşdırmalara görə çiyələkdə olan ellagic turşu bəzi xərçəng növlərində şişin böyüməsini baskılıyor. Çiyələk xaricində, moruq, zoğal, qoz və nar da ellagic turşu baxımından zəngin meyvələr arasında iştirak edir.

 

Ürək Və Damar Sağlamlığı:

 

Çiyələyin təsirli antioksidan məzmunu ürək və damar xəstəliklərinə zəmin hazırlayan oksidativ stresə qarşı qoruma təmin edir. Edilən elmi işlər yabanmersini, zoğal və çiyələkdə olan Polifenollearın LDL oksidasyonunu və ürək-damar xəstəliklərin görülmə riskini azaltdığını ortaya qoymaqda. Bu meyvələrdən hər həftə 3 pay yeyən qadınlarda infarkt riskinin% 32'ye qədər azaldığı istiqamətində araşdırma nəticələri var.

 

Diabet:

 

Diabet xəstələrinin çoxu şirin dadı səbəbiylə ümumiyyətlə çiyələkdən uzaq dayanmağı seçim edər ancaq, 1 kasa çiyələk sağlam bir qəlyanaltı ola bilər. Üstəlik qan şəkərini qorxuluğu kimi yükseltmez. Mütəxəssislər çiyələyin lifli quruluşunun uzun müddət toxluq hissi verdiyini və uzun sürən toxluğun gün boyu daha az karbonhidrat istehlak təmin ifadə edirlər.

 

Qəbizlik:

 

Xroniki və ya kəskin qəbizlik üçün ən yaxşı həll üsullarından biri gün içində qidalardan aldığınız qida lifi miqdarını artırmaq. Bol miqdarda qida lifi ehtiva çiyələk bunun üçün yaxşı bir seçim ola bilər.

 

Cilt:

 

Çiyələyin dəriyə faydaları yüksək nisbətdə C vitamini ehtiva etməsindən qaynaqlanır. Portağal və greyfurttan daha çox C vitamini ehtiva edən çiyələk bu sayədə dəri quruluğu, zamanından əvvəl ortaya çıxan qırışıqlar kimi problemləri önləyir. Çiyələk yalnız meyvə olaraq yeyildiyində deyil maska olaraq üzə tətbiq da dəriyə çox faydası var.

 

Sümük Sağlamlığı:

 

Çiyələk, sümük quruluşunu qoruyan fermentlərin istehsalında istifadə manqan mineralına daxildir. Manqan eyni zamanda qidalar yoluyla alınan və sümük sağlamlığının qorunmasında son dərəcə əhəmiyyətli kalsiumun bədən tərəfindən əmilməsi əsnasında istifadə edilən bir mineraldır.

 

Çox Çiyələk Yemek Zərərli mı?

 

Çiyələk oksalat ehtiva az saydakı meyvələrdən biridir. Bədən mayelərində olan oksalat miqdarı artığında bunlar kristal olaraq mesane və böyrək problemlərinə yol aça bilər. Bu səbəblə hələ müalicə edilməmiş mesane və böyrək daşı problemi yaşayan kəslərin çiyələk istehlak etməsi təklif edilməz. Belə bir narahatlığınız varsa yeməniz və Yeməməniz lazım olan qidalar haqqında həkiminizdən məlumat ala bilərsiniz. Çiyələk bəzi kəslərdə allergiyaya səbəb ola bilər. Çiyələk alerjisinin ən sıx görülən əlamətləri boğazda və ağız içində qaşıntı hissi, gözlərin sulanması və burun axıntısının.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...