loading...

1 Şubat 2015 Pazar

Qayisinin Faydalari


Qayısının Faydaları

 

Kaysının faydaları arasında ən çox bilinəni qəbizliyə yaxşı gəlməsi və bağırsaq hərəkəti təmin etməsidir. Ayrıca göz sağlamlığının qorunması, ürək sağlamlığının qorunması, sağlam bir dəri və saçlar üçün təklif meyvələr arasında iştirak edir. Bunlara əlavə olaraq ərik ehtiva etdiyi qida lifi sayəsində toxluq hissini uzadar və kilo vermənizə köməkçi ola bilər.

 

Qayısının Sağlamlığa Faydaları

 

Qəbizlik:

 

Qəbizlik nəcisin quruyub sərtləşməsi səbəbiylə meydana gələr. Normaldan daha sərt olan nəcis bağırsaqlardan daha çətin keçir və bədəndən atılması çətinləşər. Bəzi dərmanlar qəbizliyə səbəb ola bilər ancaq qabizliyin başlıca səbəbi pis bəslənmə vərdişlərinin. Əgər kifayət qədər su içmiyorsanız, pis bqidalanırsa (fast-food, konserv gıdalar..vb) və almanız lazım olan qida lifindən almanız qəbizlik riski yüksəlir. Ən çox qida lifi ehtiva meyvələr arasında iştirak edən ərik həm qəbizliyi önləmək həm də qabizliyin müalicəsi üçün təklif edilməkdədir.

 

1 ədəd orta boy ərik təxminən 1 qram qida lifi daxildir və bu miqdar gündəlik qida lifi ehtiyacının% 3ün bərabər gəlir. Dışkıyı yumşaldaraq bağırsaqlardan keçişini asanlaşdıran qida lifi sağlam bir həzm sistemi üçün son dərəcə əhəmiyyətlidir. Qida lifi yalnız qabizliyin keçməsinə deyil, eyni zamanda pis xolesterolun salınmasına də köməkçi olur. Tez-tez qəbizlik problemi yaşayırsınızsa ərik xaricində lif baxımından zəngin moruq, çöl mersini, armud, və ərik kimi meyvələri daha çox istehlak etməlisiniz.

 

Sümük Sağlamlığı:

 

Ərik sağlam sümük inkişafı və sümük quruluşunun qorunması üçün lazımlı olan vitamin və mineralların çoxunu ehtiva etməkdədir. Bəlkə tək başına sümükləri qorumaq üçün kafi deyil ancaq sümük sağlamlığının ön planda olduğu bir bəslənmə proqramı tətbiq edirsinizsə qayısının yeməniz lazım olan meyvələr siyahısına əlavə edə bilərsiniz. Sümüklər üçün əhəmiyyətli kalsium, fosfor, manqan, dəmir və mis mineralları baxımından zəngin olan ərik osteoporoz kimi sümük xəstəliklərindən qorunmaq üçün tövsiyə meyvələrdən biridir.

 

Ürək Sağlamlığı:

 

Bitki qaynaqlı qidalara xas (polifenolik antioksidantlar) flavonoid və digər antioksidanlar baxımından zəngin olan ərik ürək xəstəlikləri, o cümlədən bir çox ciddi xəstəliyin görülmə riskini artıran "oksidativ stresi" tarazlıqlar. Ayrıca bu antioksidanlar bədənimiz tərəfindən kılcal damar divarlarının quruluşunu mühafizə etmək üçün istifadə edilərlər.

 

Göz Sağlamlığı:

 

Ərikdə rəngini verən karotenoid və rübab üzərinə edilən araşdırmalar bu piqmentlərin göz sağlamlığının qorunmasına köməkçi olduğunu və yaşla birlikdə ortaya çıxan göz xəstəliklərinin riskini saldığını ortaya qoymaqdadır. C vitamini baxımından zəngin olan ərik və qreypfrut, portağal, çiyələk, yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, Brüssel kələmi kimi meyvə və tərəvəzləri daha çox yeməyiniz qataraq, sarı nöqtə xəstəliyi (makular degenerasiya) kimi xəstəliklərin görülmə ehtimalını əhəmiyyətli nisbətdə azaldır.

 

iltihab:

 

Yalnız bitki mənşəli qidalarda olan kateşinler (catechins) baxımından zəngin olan ərik (1 ədəd ərik 4-5 qram qədər Kate daxildir) bu xüsusiyyəti ilə romatizm, bronxit kimi iltihablı xəstəliklərin müalicəsinə kömək edə bilər. Edilən araşdırmalar kateşinlerin iltihabın kritik addımlarından biri olan cyclooxygenase-2 (cox-2) fermentinin fəaliyyətini baskıladığını ortaya qoymaqdadır. Ancaq bu araşdırmaların sayı hələ kafi səviyyədə deyil və qayısının bu faydası haqqında daha çox məlumat üçün insanların iştirakı ilə keçiriləcək elmi işlərə ehtiyac duyulmaqdadır.

 

Kalium:

 

Bədən funksiyalarının davam edə bilməsi üçün kritik bir mineral və elektrolit olan kalium bədəndə maye tarazlığının təmin edilməsinə, ürək ritminin qorunmasına, əzələlərin hərəkət etməsinə, sinir sisteminin doğru işinə və böyrəklərin qanı filtrelemesine köməkçi olur. 1 ədəd ərik günlük kalium ehtiyacının% 3ünün qarşılayar və bu əhəmiyyətli mineral üçün olduqca sağlam bir qaynaqdır.

 

Demir:

 

Əskikliyində halsızlıq, baş ağrısı, baş gicəllənməsi, ağız içi yaraları, saç və dərinin solgunlaşması kimi əlamətlər görülən dəmir mineralı qanın bütün toxumalara və orqanlara oksigen daşımasını təmin qırmızı qan hüceyrəsi istehsalında istifadə olunur. Dəmir ehtiva edən meyvə və tərəvəzlər arasında ilk sıralarda iştirak edən quru qayısının 100 qramı 6 mg dəmir ehtiva və bu miqdar gündəlik olaraq alınması təklif dəmir miqdarının% 35'ini bərabər gəlməkdədir. Dəmir əskikliyi yaşayırsınızsa quru ərik xaricində qurudulmuş pomidor, təzə cəfəri, ispanaq, yaşıl zeytun və quru üzümü bəslənmə siyahınıza əlavə edə bilərsiniz.

 

Qayısının Digər Faydaları

 

Ərik yağı dəri tərəfindən sürətlə əmilir və emildikten sonra dərini yağlı buraxmaz. Ekzema qaşıntısı kimi dərini tahriş edən problemlərə qarşı ərik yağı istifadə edə bilərsiniz. Qayısının atəş salıcı təsiri vardır və soyuq qəbulunluğu kimi qızdırmalı xəstəliklərin müalicəsinə köməkçi qidalar arasındadır.1 ədəd ərik 17 kalori ehtiva edər. Kalorisi ən aşağı meyvə deyil, bəlkə ancaq qida lifi baxımından zəngin olduğu üçün pay aralarında 2-3 ədəd ərik yeyərək toxluq müddətinizi uzada bilərsiniz. Ərik yağı istifadə hazırlayacağınız üz maskaları dərinin elastikliyini qorumasına köməkçi olur və qırış meydana gəlməsini gecikdirər. Həssas bir dəriniz varsa və kimyəvi maddələr ehtiva edən nəmləndirici kremlər istifadə A və C vitaminləri ehtiva edən, eyni zamanda təsirli bir nəmləndirici olan ərik yağını cəhd edə bilərsiniz. Saça bir çox faydası olan oleik və linoleik turşular baxımından zəngin ərik yağını köhnəlmiş saçları yumşaltmaq üçün istifadə edə bilərsiniz. Saç dərisinin həddindən artıq qurumasına səbəb olan sədəf, ekzema, kəpək kimi problemlər üçün ərik yağını cəhd edə bilərsiniz. Saç dərinizə ərik yağıyla masaj etdikdə A və E vitaminləri ilə dərinin yenilənməsinə köməkçi olaraq saç dərisini dərindən nemlendirecektir.

 

Çox Ərik Yəmənin Bir Zərəri Varmı?

 

Normal miqdarda istehlak edilən təzə əriyin bilinən bir yan təsiri yoxdur. Ancaq quru qayısının istehsal prosesində istifadə kimyəvi maddələrin bəzi astma xəstələrində hücumları tətiklədiyi istiqamətində araşdırma nəticələri var. ABŞ Federal Qida və Dərman Dairəsi (FDA) məlumatlarına görə quru qayısının rəngini qorumaq və rəf ömrünü uzatmaq üçün istifadə kükürd dioksid qazı astma xəstələrinin% 5'inde reaksiyaya səbəb olur. Bundan qorunmaq üçün istehsal mərhələsində sulfid ehtiva edən komponentlərin istifadə orqanik quru kayısılardan istehlak edə bilərsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...