loading...

1 Şubat 2015 Pazar

Quru Uzumun Faydalari


Quru Üzümün Faydaları

 

Ümumi sağlamlığın qorunması adına əhəmiyyətli minerallar baxımından zəngin olan kişmiş xüsusilə həzm problemi çəkənlərə təklif qəlyanaltılar arasında ilk sıralarda iştirak edir. Quru üzümün önə çıxan bir başqa faydası isə sağlam bir enerji qaynağı olması. Yəni gün içində enerjinizin azaldığı anlarda şokolad, şəkərli qəlyanaltılar kimi boş kalorili variantlar yerinə 1 ovuc quru üzüm yeyə bilərsiniz. Təbii burada gözdən qaçmaması lazım olan bir nöqtə var ki, o da quru üzümün yüksək kalori nisbəti. 1 ovuc quru üzüm (25 qr) təxminən 80 kalori ehtiva edir. Bu səbəblə aldığınız kalorini nəzarət altında tuta bilmək üçün gün içində istehlak etdiyiniz quru üzüm miqdarına diqqət etməlisiniz.

 

Quru Üzüm Faydaları

 

Antioksidan təsiri: Quru üzüm, eynilə quru ərik və quru ərik kimi, antioksidan təsiri olan "fenollar" baxımından zəngindir. Fenollar, hüceyrə quruluşunu oksigen əsaslı təxribata qarşı qoruyar. Ancaq təzə üzümün quru üzümə görə daha çox antioksidan ehtiva etdiyi unudulmamalıdır çünki qurutma əməliyyatı əsnasında antioksidan təsiri yaradan bəzi komponentlərin miqdarı azalır.

 

Sümük Sağlamlığı:

 

Bir önə çıxan bir mineral olmasa da, qidalar yoluyla alınan kalsiumun bədən tərəfindən daha təsirli bir şəkildə emilmesine köməkçi olan "boron" mineralı üçün quru üzüm istehlak edə bilərsiniz. Edilən araşdırmalara görə boron mineralı osteoporoza qarşı qoruma təmin edərkən, menopoz sonrasında tətbiq östrojen terapiyasına köməkçi olur.

 

Göz Sağlamlığı:

 

Ölkəmizdə "sarı nöqtə" xəstəliyi olaraq bilinən və ümumiyyətlə 50 yaş üzərindəki kəsləri təsir edən bir göz xəstəliyi olan "makula degenerasiyası" riskini kişmişlə azalda bilərsiniz. 110 min qadın və kişinin iştirakıyla edilən, nəticələri "Archives of Ophthalmology" də nəşr olunan bir işə görə hər gün 3 kasa təzə meyvə yemək makula degenerasiyası riskini 36% nisbətində azaldır. Hər gün 3 kasa təzə meyvə yemək gözünüzdə böyüyürsə, bu kasanı birini 1 ovuc kişmişlə dəyişdirə bilərsiniz.

 

Həzm:

 

Sağlam və nizamlı çalışan bir həzm sistemi üçün qadınların hər gün 25 qram, kişilərin isə 38 qram qida lifi alması lazımdır. İndiki vaxtda bu qədər qida lifindən almaq hər zaman mümkün olmaya çünki istehlak etdiyimiz qidalar ümumiyyətlə et ağırlıqlı və ya lif baxımından zəif, hazır qidalar. Bunun nəticəsində də, qəbizlik sindirimle əlaqədar şikayətlər arasında ilk sırada gəlir. Qəbizliyi önləmək və bağırsaqların işinə köməkçi olmaq üçün hər gün 1 ovuc quru üzüm yeyilməsi, mütəxəssislərin təklifləri arasında iştirak edir. 50 ədəd quru üzüm təxminən 1 qram qida lifi daxildir yalnız quru üzüm yeyərək gündəlik qida lifi ehtiyacınızı qarşılamaq mümkün deyil. Qida lifi baxımından zəngin digər yeməkləri öyrənmək istəyirsinizsə lifli qidalar yazımıza bir göz ata bilərsiniz.

 

Acid Balans:

 

Kalium və maqnezium mineralları ehtiva edən quru üzüm, bu xüsusiyyəti ilə bədənin turşu tarazlığının qorunmasına kömək olur. Acid tarazlıqsan qorunması gut, romatizm, böyrək daşı və ürək xəstəliklərindən qorunmaq adına əhəmiyyətlidir.

 

Dəmir çatışmazlığı:

 

Quru üzüm, qurudulmuş meyvələr arasında dəmir baxımından ən zəngin meyvələrdən biridir. 50 ədəd quru üzüm (26 qram) gündəlik dəmir ehtiyacının təxminən% 3ünün qarşılayar. Bu sayədə dəmir əksikliyi anemiyası müalicəsinə köməkçi olaraq tüketilebilecek qidalar arasında quru üzüm də iştirak etməkdədir.

 

Enerji Dəstəyi: Özünüzü halsız, yorğun hiss edərkən bir ovuc quru üzüm yeyərək enerji dəstəyi ala bilərsiniz.

 

Pəhriz:

 

Quru üzüm, yüksək kalorili olması və şəkər ehtiva etməsi səbəbiylə pəhriz edərkən istehlak edilməsi lazım olan qidalar arasında bir yer almır. Ancaq pəhriz zamanı şirin ehtiyacına qarşı qoya bilmədiyim anlarda şokolad və ya şekerlemelere yönəlmək yerinə bir miqdar quru üzüm yemək daha qidalandırıcıdır. Quru üzüm mineral və vitamin məzmunuyla keyfiyyətli bir enerji qaynağıdır. Şəkərli qəlyanaltılar kimi qan şəkərini birdən yüksəltmək daha uzun müddət toxluq hissi verir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...