loading...

1 Şubat 2015 Pazar

İspanagin Faydalari

İspanağın Faydaları
 
United States (ABŞ), istehlaka ispanaq salatı başı çəkir. Dəmir cəhətdən zəngin, tünd yaşıl yarpaqlı və gözəl dadı olan ispanaq, digər yarpaqlı tərəvəzlərə nəzərən daha çox zülal ehtiva edir. Salatda yenilən çiy ispanaq, möcüzə bir lif qaynağı. İspanaq suyu, bol C vitamini ilə soyuq algınlıklarına qarşı dayanıqlılıq verir və hemoroid narahatlığına yaxşı gəlir.
 
İspanaq, provitamin A, C vitaminləri, dəmir və müxtəlif enzimlerce çox zəngin olub, bu maddələr, insanda bol qan edir. İspanaq ayrıca, sümüklərin və dişlərin sağlamlığını təmin edir. İspanaq suyu, ürək əzələlərini də qüvvətləndirir. Xüsusi fermenti ilə çoxluğa aradan qaldırıb bağırsaq zəhərlənməsini önləyir. Ürək narahatlığı olanlara, həftədə 1-2 fincan təzə sıxılmış ispanaq suyu içmələri təklif edilir.
 
Mütəxəssislər, ispanağın, qaraciyəri, linfa bezlərini, qan dövranını xəbərdar ifadə edərək, hamilələrə, 'qanlı-canlı bir körpəyə sahib olmaları üçün' bol ispanaq yemələrini tövsiyə edir
 
Qida Dəyərləri
 
100 qr. təzə tərəvəz ispanağın ehtiva etdiyi qida dəyərləri bunlardır: 25 kalori; 3 qr. zülal; 3,6 qr. karbonhidrat; 0 xolesterol; 0,3 qr. yağ; 2.1 qr. lif; 38 mgr. fosfor; 170 mgr. kalsium; 2.2 mgr. dəmir: 50 mgr. natrium; 500 mgr. kalium: 8.100 IU A vitamini: 0,07 mgr. B l vitamini; 0,14 mgr. B2 vitamini; 0.5 mgr. B3 vitamini: 150 mcgr. folik turşu; 28 mgr. C vitamini və 1,7 mgr. E vitamini.
 
Sağlamlığımıza Faydaları
 
Yuxardaki dəyərlər diqqətlə araşdırıldığında ispanağın insanlar üçün nə cür əhəmiyyətli və mükəmməl bir qida qaynağı olduğu ortaya çıxar. Bunun yanında;
 
o İspanaq, bədənin xərçəngə tutulma rizikosunu azaldır: Edilən araşdırmalar ispanağı bolca istehlak kəslərdə dəri, ağciyər, prostat və sidik torbası (mesane) xərçənglərinə tutulma hallarının çox aşağı olduğunu göstərmişdir.
 
o İspanaq, yüksək nisbətdə A, C və E vitamini kimi antioksidan maddələri ehtiva etdiyindən, insanların infarkt keçirmə, iflic olma və katarakt xəstəliyinə tutulma təhlükəsini də azaltmaqdadır.
 
o İspanaq, 'Yaşlılıq Körlüğü' də deyilən Makula dejeneresansına yaxşı gəlməkdədir: ispanağın bolca istehlak kəslərdə, sonu korluqla nöqtələnən bu cür görmə pozuqluğu xəstəliyinin ən aza indirgendiği müəyyən olunmuşdur. Son zamanlarda ispanağın proteiniyle l voltluq elektrik cərəyanı çıxarılmaqda və bununla gözlərə canlılıq qazandırılmaqda. Bu mövzuda siçanlar üzərində təcrübələrə başlanmışdır. Müsbət nəticələrin insanlar üçün də bir ümid qaynağı meydana gətirməsi ən böyük dileğimizdir.
 
o Kalium cəhətdən çox zəngin olan ispanaq, yüksək təzyiqi salmaqdadır.
 
o Demir cəhətdən də zəngin olan ispanağın yüksək nisbətdə oksalat ehtiva etməsi dəmir alışını mane kimi görünsə də, aparılan araşdırmalar iki gündə bir ispanaq yeyənlərdə dəmir nisbətinin başlanğıcda bir az düşdüyünü, ancaq altı həftədən sonra yüksələn səviyyələrə çatdığını göstərmişdir.
 
o Yüksək nisbətdə folik turşu ehtiva edən ispanaq, hamilə qadınların spina bifida (onurğanın bir yanının açıq olması) xəstəliyiylə şikəst uşaq doğurma rizikosunu ən aza endirər.
 
o İspanaq, zəngin nisbətli lifiylə peklik (qəbizlik) çəkənlərə yaxşı gəlməkdədir.
 
o Ayrıca ispanağın, sidiyi artırıcı, işlətmə, tonik (bədəni gücləndirici) və sakitləşdirici təsirləri də var.
 
Bu cür çox dirimsel əhəmiyyəti olduğu halda yüksək nisbətdə oksalat ehtiva etməsi səbəbiylə ispanağın hər gün deyil, həftədə iki dəfə məğlub faydalı olur. Təzə olmayan ispanaqları yemektense, dondurulmuş ispanaqları istehlak daha yaxşıdır. Ancaq, tənəkə qutularda saxlanılan ispanaq, fol turşusunu itirməkdədir.
 
Diqqət: Gut xəstəliyi, öd və böyrək daşı narahatlıqları çəkənlər yüksək nisbətdə oksalat ehtiva ispanağı yeməməlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...