Kəvər Faydaları
Sarımsaq və soğanla yaxın qohum
olan pırasa "Allium" ailəsindəndir. Kəvər, bir çox adam üçün
"olmasa aramam" kateqoriyasında olmasına qarşı, mütəxəssislərin
sağlamlığa faydaları səbəbiylə daha tez istehlak təklif qidalar arasında
iştirak edir. Ayrıca diyet edirsinizsə 1 ədəd pırasa (bütün) yalnız 50 kalori
olduğunu xatırlatmaq istəyirəm. Həzmi təşkil qida lifi baxımından da olduqca zəngin
olan kəvər eyni zamanda A, C, K və B6 vitaminləri üçün çox yaxşı bir mənbəyidir.
Kəvər tək dezavantajı yüksək nisbətdə natrium ehtiva etməsi. Istehlak etdiyiniz
natrium nisbətinə diqqət edirsinizsə çox pırasa yeməməlidir.
Kəvər Faydaları Nələrdir?
Damarlar: Damarları qoruduğu bir
çox araşdırmayla sənədləşdirilmiş "kaempferol" adlı flavonid pırasada
bol miqdarda tapılar. Bu komponent, damar astarlarını həddindən artıq aktiv
oksigen molekullarına və təxribata yol açan digər faktorlara qarşı qoruyur. Bəzi
işlərdə, "kaempferol" ün azot oksid istehsalını artıraraq damaları
rahatlaşdırdığı istiqamətində nəticələr əldə edilmişdir. Pırasa bu xüsusiyyəti
ilə yüksək təzyiqi aşağı salmaq üçün tüketilebilecek tərəvəzlər arasında
iştirak etməkdədir.
Folat:
Kəvər, bioaktif bir folat olan
"5-methyltetrahydrofolate" daxildir. Xüsusilə hamiləlik dövründə
qarşıya çıxan bir vitamin olmasının yanı sıra folat, ürək və damar xəstəliklərinin
qarşısını açan "homosistein" adlı amin turşusunun səviyyəsinin düşməsinə
kömək edir.
Antioksidan:
Kəvər, güclü bir antioksidan olan
"polifenol" daxildir. Bu antioksidanlar bədənimizdə olan və müxtəlif
xroniki xəstəliklərə zəmin hazırlayan sərbəst radikallara qarşı qoruma təmin
etməkdədir.
Vitamin və minerallar:
K, A, C, B6 vitamini, manqan və dəmir
mineralları baxımından zəngin olan pırasa bədənimizə enerji təmin etməkdən,
sümük və toxuma inkişafına iştirak etməyə qədər bir çox işə yarayar.
Sümük Sağlamlığı:
Sümük sağlamlığı və qan axışının
təşkil əhəmiyyətli bir rol oynayan K vitamini pırasada bol miqdarda var. 100
qram pırasa az qala gündəlik K vitamini ehtiyacının yarısını qarşılamağa yetər.
K vitamini, sümük sağlamlığı üçün kritik bir əhəmiyyətə sahib olan
"osteocalcin" adlı zülalı fəallaşdırır.
Göz Sağlamlığı:
Pırasada olan "lutein və
zeaxanthin" adlı komponentlər göz hüceyrələrini oksidadif stressə qarşı
qoruyar. Amerika Optometri Birliyi pırasa yanında qala, ispanaq, göy noxud və
brokoliyi, irəliləyən yaşa bağlı olaraq görülən katarakt riskini azaltmaq üçün
istehlak edilməsi lazım olan qidalar arasında göstərir.
Kəvər Qida Değeri100 qram çiy
pırasa; 54 kalori18 mg sodyum2 gr qida lifi3 gr şeker1484 IU A vitamini10.7 mg
C vitamini0.8 mg E vitamini41.8 MCG K vitamini0.4 mg niasin0.2 mg B6 vitamini57
MCG folat52.5 mg kalsiyum1. 9 mg demir24.9 mg magnezyum31.2 mg fosfor160 mg
potasyum0.1 mg çinko0.1 mg bakır0.4 mg manganez0.9 mCG selenium daxildir. Eyni
miqdarda çiy pırasa eyni zamanda 88.1 mg omeqa 3, 59.6 mg omeqa 6 yağ turşusu
ehtiva etməkdədir.
Kəvər Necə Seçilir və Mühafizə
Edilir?
Yaxşı bir kəvər tünd yaşıl
yarpaqları və ağ bir alt qisimi olmalıdır. Xaricini qucaqlayan yarpaqlar və ya
ağ qismi üzərində hər hansı bir çürük, çatlaq və ya sarılaşma olmamalıdır.
Pırasa ilin hər ayı bilər ancaq ən yaxşı zamanları payızdan, bahar aylarının
başlanğıcına qədər olan dövrdür. Təzə pırasa soyuducuda, yuyunmadan mühafizə
edilməlidir. Bu şəkildə təzəliyini 1 həftə-10 gün arasında qoruya bilər. Bir
poşette saxlamaq tərəvəzin nəmini mühafizə etməsinə köməkçi olur. Bişmiş pırasa
isə olduqca asan pozular, bu səbəblə soyuducuda belə olsa 2 gündən uzun müddət
saxlanmamalıdır. Kəvər 2-3 dəqiqə kaynattıktan sonra dərin dondurucuya qoyub 3
ay qədər mühafizə edə bilərsiniz. Ancaq bu metoddan istifadə etsəniz, Buzluqdan
çıxardıb pişirdiğinizde dadı və toxuması bir miqdar dəyişəcək.
Nəticə olaraq kəvər; ehtiva
etdiyi əhəmiyyətli vitamin, mineral və antioksidanlar ilə qidalanma
proqramınızda olması lazım olan, sağlamlığa faydaları ilə önə çıxan bir tərəvəzdir.
Ayrıca soğan və ya sarımsaq yeməyi sevmirsinizsə eyni ailədən olan pırasa
bunlara alternativ olaraq istehlak edə bilərsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder