loading...

1 Şubat 2015 Pazar

Corek Otunun Faydalari


Çörək Otunun Faydaları

 

Müqəddəs kitablarda adı keçən və şəfalı bitki kimi istifadə minlərlə il əvvəlinə söykənən çörək otu indiki vaxtda bir çox elmi araşdırmaya mövzu olmaqdadır. Xüsusilə, xərçəngli hüceyrələrin təmizlənməsi və xərçəngə qarşı qoruyucu təsiri ilə əlaqədar olaraq edilən işlərin nəticələri ümid verir. Tarix boyunca İslam mədəniyyətinin suveren olduğu torpaqlardan Antik Yunan və Misirə qədər geniş bir coğrafiyada məşhur olaraq istifadə çörək otu və çörək otu yağı indiki vaxtda Amerika və Avropa qitəsində çox xəstəlikdən qorunma və bəzi xəstəliklərin müalicəsi məqsədiylə istehlak edilməkdədir. Çörək otunun faydaları arasında ilk olaraq sayılanlar ağrıları hafiflettiği, immunitet sistemi gücləndirdiyi, saçlara yaxşı gəldiyi və astma xəstələrində müalicəyə köməkçi olmasıdır. Ənənəvi olaraq istifadəsi və faydaları son illərdə edilən araşdırma nəticələri ilə də dəstəklənir. Bu yazıda çörək otunun faydaları mövzusunda, yalnız edilmiş elmi araşdırmalara əsaslanan məlumatlar tapa bilərsiniz.

 

Çörək Otunun Sağlamlığa Faydaları

 

Pankreas Xərçəngi:

 

ABŞ mərkəzli "The Kimmel Xərçəng Center" tərəfindən Prof. Hwyda Arafat öndərliyində edilən araşdırmaya görə, çörək otu yağında olan "thymoquinone" adlı kimyəvi komponent pankreas xərçəngi xəstələrində xərçəngli hüceyrələrin inkişafını dayandırır və bu hüceyrələri öldürərək xərçəngli hüceyrə sayını azaldır.

 

Kolon Xərçəngi:

 

2010-ci ildə Misirdə edilən və nəticələri National Library of Medicinedə nəşr olunan işə görə çörək otu laboratoriya hayvanlarındaki kolon xərçəngi hüceyrələrinin sayının əhəmiyyətli dərəcədə azalmasını təmin etmiş.

 

Döş Xərçəngi:

 

2003-ci ildə ABŞ Jackson State Universiteti tərəfindən edilən işdə çörək otu yağı istifadə xərçəng hüceyrələri əhəmiyyətli nisbətdə müalicə edilmiş.

 

Beyin Xərçəngi:

 

Çörək otunda olan "thymoquinone" adlı komponent ən ölümcül beyin xərçəngi növlərindən biri olan "Glioblastoma" səbəbiylə reallaşan hüceyrə ölümünü yavaşladır. Çörək otu eyni zamanda güllə zəhərlənməsinə bağlı olaraq beyində meydana gələn zərərin azaldılması və geri döndürülmesini köməkçi olur.

 

Hipertansiyon:

 

Qan təzyiqinin normal dəyərlərin üzərində olması vəziyyəti olan hipertansiyon ürək xəstəliklərinin başlıca səbəbləri arasında göstərilməkdədir. Çörək otu, 2008-ci ildə nəticələri nəşr olunan bir araşdırmada qan təzyiqini normala çevirməyə köməkçi olan təbii məhsullar arasında göstərilmiş. Eyni işə görə nizamlı olaraq çörək otu istehlak pis xolesterolu salarkən, damarların təmizlənməsinə köməkçi olan yaxşı xolesterolu yüksəldir. Ancaq bu araşdırma yüngül və orta dərəcəli yüksək təzyiq xəstələri üzərində edilmiş. Irəli dərəcədə yüksək təzyiq xəstələrinə təsiri mövzusunda edilmiş bir araşdırma hələ tapılmır.

 

Antioksidan:

 

Çörək otunun antioksidan təsiri elmi araşdırmalarla dəstəklənir. Onsuz da xərçəngə qarşı önerilmesinin başlıca səbəbi olaraq bu antioksidan təsiri və bədəndə oksidadif stressi azaldaraq xərçəng meydana gəlməsini önləməsi olaraq göstərilir. Mövcud xərçəng üçün müalicə görən xəstələrdə isə, xərçəng müalicəsi üçün tətbiq olunan radiasiya müalicəsinin yan təsirlərini azalma üçün təklif təbii məhsullar arasında iştirak edir.

 

Vitamin Və Minerallar:

 

Çörək otu əhəmiyyətli vitamin və minerallar baxımından olduqca zəngindir. Çörək otu thymoquinone, beta sitosterol, miristik turşu, palmitik turşu, palmitoleik turşu, stearik turşu, oleik turşu, linoleik turşu, arakidonik turşu, zülal, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, fol turşusu, kalsium, dəmir, mis, sink və fosfor başda olmaq üzrə 100-dən çox kimyəvi komponent daxildir.

 

Çörək Otunun Digər Faydaları

 

Romatizm:

 

Çörək otunda olan thymoquinone, dithymoquinone və timol komponentlər antioksidan təsirə sahib və bu komponentlərin iltihab önləyici xüsusiyyəti var. 2007 və 2011-ci ildə edilən 2 fərqli araşdırmaya görə nizamlı olaraq çörək otu və ya çörək otu yağı istehlak revmatizmaya bağlı iltihabı azaldılması xəstəliyin əlamətlərini yüngülləşdirir.

 

İmmunitet sistemi:

 

Laboratoriya heyvanları üzərində edilən və nəticələri 2010-ci ildə nəşr olunan bir araşdırmaya görə çörək otu yağı radiasiyaya məruz qalan canlılarda immunitet sistemini gücləndirərək zərərli şüaların bədəndəki mənfi təsirini azaldır. Bu səbəblə radyoterapi müalicəsi görən xəstələrdə şüaların yan təsirini yüngülləşdirmək üçün təklif qidalar arasında iştirak edir.

 

Astma:

 

Çörək otunun iltihab önləyici xüsusiyyəti iltihablı digər xəstəliklərin müalicəsində istifadə edilməsini də təmin edir. Hava kanallarının iltihabı səbəbiylə görülən astma bu xəstəliklər arasında iştirak edir. Çörək otu, hava kanallarında ibarət iltihabın azaldılmasına köməkçi olması üçün təklif edilir.

 

Allergiyalar:

 

Çörək otunda olan omeqa 3 yağ turşuları ənənəvi allergiya dərmanlarının təsirini artıraraq allergiya simptomları yüngülləşməsinə köməkçi olur.

 

Saçlar:

 

Çörək otunun saça faydaları mövzusunda edilmiş elmi araşdırma sayı qeyri-kafi olmasına qarşı bir çox adam tərəfindən saç baxımında istifadə edilməkdədir. Çörək otu yağı saçları nəmləndirir, saç tellərini gücləndirir və saçın sağlam olaraq uzanmasına köməkçi olur.

 

Boğaz ağrısı:

 

Çörək otu çayı kəskin badamcıq iltihabı və qırtlaq toxumasının iltihablanması səbəbiylə görülən boğaz ağrılarına yaxşı gəlir.

 

Əməliyyat İzləri:

 

Bu mövzuda edilən işlər, əməliyyat sonrası əməliyyat edilən bölgəyə nizamlı olaraq çörək otu yağı sürmənin əməliyyat sonrası meydana gələ biləcək yara izlərini əhəmiyyətli nisbətdə ortadan qaldırdığını göstərir. Ancaq bu araşdırmalar yalnız laboratoriya hayvanlarıyla məhduddur və insanlar üzərində eyni təsirə sahib olub olmadığı mövzusunda hələ kifayət qədər məlumat yoxdur.

 

Epilepsiya:

 

Medical Science Monitor jurnalında nəşr olunan bir araşdırmaya görə çörək otu ənənəvi müalicə üsullarına müqavimət göstərən uşaqlarda epilepsiya nöbetlerinin sıxlığını azaldır. Bu araşdırma yaşları 13 ay və 13 yaş arasında dəyişən, ən az 1 aydır epilepsiya müalicəsi görən 20 uşaqla edilmiş və nizamlı olaraq çörək otu özü verilən uşaqlarda diqqətə çarpan nisbətdə epilepsiya keşiyi sayının azaldığı təsbit edilmiş.

 

Migren:

 

Çörək otu yağı ənənəvi olaraq migrene qarşı istifadə olunur. Bunun üçün atağın ilk əlamətlərini hiss boynunuza, gözlərinin üstünə və alınınızdan saçların başladığı yerə çörək otu yağı sürün. Başınızın üst qisimi ağrıyırsa barmaq uclarınızı çörək otu yağına batıraraq bu bölgəyə dairəvi hərəkətlərlə masaj edə bilərsiniz. Burun dəliklərinin daxili hissəsinə 1-2 damla çörəkotu yağı sürərək dərin nəfəs almaq daha qısa müddətdə nəticə almağınıza köməkçi olacaq.

 

Diş Ağrısı:

 

Diş ağrısı səbəbiylə dərman istifadə etmək istəmirsinizsə ağrıyan bölgəyə və ətrafına bir miqdar çörək otu yağı sürtə bilərsiniz. Ayrıca 1 çay stəkanı ilıq suya 6-7 damla çörəkotu yağı damlatıp nizamlı olaraq qarqara etmək diş əti və diş ağrısına yaxşı gəlir.

 

Enerji:

 

Daimi olaraq çörək otu istehlak enerji verir və xüsusilə mövsüm dəyişmələrində görülən halsızlığa yaxşı gəlir.

 

Diabet:

 

Çörək otu İran başda olmaq üzrə müxtəlif ölkələrdə diabet müalicəsində istifadə edilən təbii məhsullar arasında iştirak etməkdədir. Son illərdə edilən elmi işlərdə çörəkotunun xüsusilə tip 2 diyabet xəstələrində qan şəkərini dengelediğini ortaya qoymaqdadır.

 

Çörək Otunun Yan Təsirləri

 

Çörək otu və çörək otu yağının sağlamlıq üçün bir çox faydası olmasına qarşı digər bitki mənşəli məhsullarda olduğu kimi şüursuz və həddindən artıq istehlakının bəzi yan təsirləri var. Əvvəlcə təzyiq, epilepsiya, ürək xəstəlikləri, şəkər xəstəliyi və hər hansı bir digər xəstəlik səbəbiylə nizamlı olaraq dərman istifadə çörək otu, çörək otu yağı və ya möhkəmlətməsi istifadə başlamadan əvvəl həkiminizdən ola biləcək yan təsirlər haqqında məlumat almalısınız. Qidalarla birlikdə istehlak çörək otu ümumiyyətlə etibarlı qəbul edilməklə birlikdə çörək otu möhkəmlətməsi istifadəsi, xüsusilə hamiləlik və əmizdirmə dövründə yalnız həkim idarəsində edilməlidir. Çörək otu yağı dəri üzərində istifadə bəzi kəslərdə kontakt dermatit yol aça bilər. Qaşıntı, qızartı və dərinin pullanması kontakt dermatit əlamətləri arasındadır. Yüksək dozalarda çörək otu yağı istehlakı böyrək və ya qaraciyər təxribatına səbəb ola bilər.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...