loading...

18 Şubat 2015 Çarşamba

Qaza Yaxsi Gelen Qidalar


Qaza Yaxşı Gələn Qidalar

 

Hər kəs gündə cəmi 1-2 litr qədər qaz istehsal və bu qaz gündə 14-20 dəfə bədəndən atılır. Yeməklərdən sonra qaz meydana gəlməməsi üçün diqqət yetirilməsi lazım olan nöqtə, hər insanın həzm sisteminin fərqli qidalara fərqli reaksiyalar verdiyini unutmadan, sizdə qaza yol açan yeməkləri təyin bunlardan uzaq dayanmaqdır. Bəslənmənizdə edəcəyiniz bir neçə dəyişikliklə qaz meydana gəlməsini maneə törədə bilər, ən azından məqbul səviyyələrə yükləyə bilərsiniz. Bəzilərinə heç qaz etməyən qidalar sizə qaz edə bilər ancaq tükəndikdən sonra ümumiyyətlə qaz etdiyi bilinən qidalar arasında süd məhsullarını, lobya, noxud, gül kələm və yağlı qidaları saya bilərik.

 

Qaz Səbəbləri

 

Yemək yeyərkən çox hava udma, həzm və ya çətin həzm qidalar qaz əmələ gəlməsinin əsas səbəbidir. Şəkər ehtiva edən qidalar həzm sistemi həssas kəslərdə qaza səbəb ola bilər. Çölyak xəstəliyi, əsəbi bağırsaq sindromu ya da Crohn xəstəliyi kimi həzm pozuqluqları olan kəslərdə həddindən artıq qaz kimi semptomlar görülə doğru diyet proqramına sadiq qalmaq daha da əhəmiyyətlidir. Ayrıca Laktoza və ya özü dözümsüzlük olanlar, yüksək lifli meyvə, tərəvəz, tam taxıllı qidalar və baklagillerle beslenmelerde qaz meydana gəlmə ehtimalı daha yüksəkdir.

 

Qaza Qarşı Nə Edilə Bilər?

 

Qaz meydana gəlməsini azaltmaq və bədəndən atılmasını sürətləndirmək üçün bəzi təbii üsullardan və qidalardan yardım ala bilərsiniz. Ilk atılacaq addım, həzmə köməkçi olan qidaları daha çox istehlak etmək və həddindən artıq yağlı, şəkərli qidalarla qaz etdiyi bilinən yeməklərdən uzaq dayanmaq olmalı.

 

Zəncəfil, nanə və rezenenin qazı azaltdığı bilinməkdədir. Yeməklərdən sonra bu bitkilərdən biriylə hazırlayacağınız çay qaz problem yüngülləşdirə bilər. Ancaq reflüsü olanlara nanə çayı təklif edilməməkdədir. Ana yeməklərdən sonra yeyilən, xüsusilə çox miqdarda şəkər ehtiva edən meyvələr qaz meydana gəlməsini artıra bilər. Bu səbəblə meyvə yeyəcəksizsə yeməkdən ən az 2 saat sonra yeməyə çalışın. Həzm sistemini köməkçi olmaq üçün, gündəlik olaraq yediyiniz qatığı həzmi dəstəkləyən bakteriyalar baxımından zəngin olan probiotik qatıqla ya da orqanik qatıqla dəyişdirin. Stress və qayğı qaz meydana gəlməsini tetikleyebilir. Yeməklərinizi tələsiyə gətirmədən yavaş yavaş yeyin. Yemək yeyərkən stresliyseniz bu həzm sisteminizi mənfi istiqamətdə təsir və həzm əsnasında ibarət olan qaz miqdarını artıra bilər. Yeməklərdən sonra yavaş addımlarla gəzmək və yüngül fiziki fəaliyyətlər qazın bədəndən atılmasını asanlaşdıra bilər. Qaz, bəzən həzm sistemindən müstəqil olaraq, udulan hava səbəbiylə meydana gələ bilər. Hava udma ən aza endirə bilmək üçün saqqız tapdalamaqdan, sərt şirniyyatlar yeməkdən çəkinin. Siqaret çəkərkən udulan havada qaza səbəb ola bilər. Gün ərzində 3 böyük pay yemək yerinə həzm sistemini rahatlaşdırmaq üçün 5-6 kiçik pay yeyin. Az və tez yemək eyni zamanda toxluq hissini uzatacağından kilo vermənizə köməkçi ola bilər. Həzm sisteminə minən yükü azaltmaq üçün lokmalarınızı yaxşı çeynəyin. Bunun üçün özünüzə bir çeynəmə miqdarı təyin edə bilərsiniz. Bir müddət sonra bu bir vərdiş halına gələcəkdir.

 

Qaz Etdiyi Bilinən Qidalar

 

Aşağıdakı qidalar ümumiyyətlə həzm əsnasında çox qaz istehsalına səbəb olur, ancaq bu siyahı qaz edən yeməklərin tam siyahısı deyil. Sizə uyğun bir qidalanma proqramı üçün bir mütəxəssisə məsləhətləşə bilərsiniz.

 

Paxla, Soğan, Brokoli, Brüssel kələmi, gül kələm, Enginar, qulançar, armud, alma, şaftalı, Erik, Saqqız, Tam taxıllı buğda çörəyi, Kəpəkli taxıllar, süd, krem, Dondurma, Pivə, Qazlı içkilər

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...