loading...

1 Şubat 2015 Pazar

Qebizlik Ucun Bitki Menseli Caylar


Qəbizlik Üçün Bitki Mənşəli Çaylar

 

Qəbizlik probleminiz varsa əvvəl qidalanma şəklinizi nəzərdən keçirməlisiniz. Həddindən artıq yağlı və ədviyyatlı yeməklər, qırmızı ət ağırlıqlı bir bəslənmə qəbizliyə səbəb ola bilər və onsuz da qəbizlik çəkirsinizsə əlamətləri ağırlaşdıra bilərlər. Etməniz lazım olan yağı azaltmaq, zülalı qırmızı ət yerinə toyuq, hind toyuğu kimi daha sağlam alternativ mənbələrdən almaq və lif cəhətdən zəngin qidalar istehlak etmək. Bunlar xaricində qəbizlik üçün yemək sonrası ibarət olan qabarıqlığı, gün içində meydana gələn çox qazı almaq və həzmin işini təşviq etmək üçün bəzi bitki çaylarından yardım ala bilərsiniz.

 

Nanə Çayı: Həzm sisteminin daha təsirli işinə köməkçi olaraq qaz, qabarıqlıq kimi mənfi təsirləri azaldır. Daha asan tualetə çıxmağı təmin, həzmsizlik və mədə bulantısına yaxşı gəlir. Ayrıca vitamin və mineral cəhətdən zəngindir və immunitet sistemini gücləndirər.

 

Şüyüd Çayı: Bağırsaqlarda sərtləşən və bədəndən atılması zorlaşan dışkıyı yumşaltma xüsusiyyəti olan razyana çayı daha asan tualetə çıxmanıza kömək edə bilər. Ayrıca mədə şişkinliyi və yemək sonrası kramplarını yüngülləşdirər.

 

Detoks Çayları: itburnu, zəncəfil, gicitkən, dandelion, Ekinezya və qərənfil çayları təsirli komponentləri ilə bədəndə yığılan toksinlərin atılmasına köməkçi olaraq bağırsaqların daha yaxşı işini təmin edər. Yemək sonrası yaşanan spazmı azaldan bu çatlar dövran sistemini xəbərdar edərək həzmi sürətləndirir.

 

Iştah azaldan Çaylar: Qəbizlik əksəriyyətlə həddindən artıq yemək istehlakı sonrasında yaşandığı üçün masaya oturmadan iştahı bir az törpülemeye yaxşı bir fikir ola bilər. Böyürtkən, gicitkən, adaçayı, biyan kökü çayları bu mövzuda sizə köməkçi olacaq. Bu çaylar eyni zamanda sidik sökdürücü funksiyası görərək çox suyun bədəndən atılmasını təmin edər.

 

Qəbizlik Üçün Bitki Mənşəli Çayların Hazırlanması Və İstifadəsi

 

Yaxşı bir bitki çayı hazırlamaq üçün əvvəlcə paslanmayan polad və ya farfor bir demliğiniz olması lazımdır. Bir stəkan su üçün 2-3 çay qaşığı qurudulmuş bitki atmanız kafi olacaq. Suyu kaynattıktan sonra ocaqdan alın və bitkini atdıqdan sonra 5-10 dəqiqə qədər demlenmesini gözləyin. Daha sonra süzərək içə bilərsiniz. Bir neçə damla limon və ya orqanik balla tatlandırabilirsiniz. Bitki çaylarının gündə 3 stəkandan çox içilməsi məsləhət görülmür.

 

Qəbizlik Üçün İstifadə Bitki Çaylarının Yan Təsirləri

 

Bağırsaqları yumşaltmaq üçün istifadə edilən bitki çaylarının ümumiyyətlə sidik sökdürücü təsiri olduğu üçün çox su itkisinə yol aça bilərlər. Əgər siz müntəzəm olaraq bitki çayı çəkirsinizsə gün içində normal su alışını attırmak bilər. Bu çaylar fasiləsiz uzun davamlı istifadələrdə bağırsaq tənbəlliyindən yol aça bilər bu səbəblə məsələn 10 gün istifadə sonra 10 gün ara verməniz tövsiyə edilir. Əgər təzyiq, ürək, şəkər və ya digər bir narahatlıq səbəbiylə nizamlı dərman istifadə edirsinizsə bitki çaylarının istifadə dərmanlarla ola biləcək qarşılıqlı haqqında həkiminizdən məlumat almalısınız.

 

Qəbizliyə Qarşı Digər Tövsiyələr

 

Təzə tərəvəz və meyvə məzmunlu bir bəslənmə

Kəpəkli taxıllar, paxlalılar, qabıqlı yemişlərin istehlak

Nizamlı məşq ehtiva edən sağlam bir həyat tərzi

Həkiminiz önermedikçe nizamlı dərman istifadə etməkdən qaçınmaq

Həddindən artıq qəhvə, qara çay və spirt istehlak etməmək

Kətan toxumu, balıq kimi mənbələrdən nizamlı olaraq omeqa yağ turşuları almaq

Kolon funksiyası təşviq etmək və inkişaf etdirmək üçün bitki mənşəli takviyeler

Antioksidan təsiri bilinən qidalarla bədəni təmizləmək

Bol bol maye almaq

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...