loading...

1 Şubat 2015 Pazar

Heyvanin Faydalari


Heyvanın Faydaları

 

Aralarında alma və armudunda olduğu "gülgillər" familiyasından olan heyva bir payız meyvəsidir. C vitamini baxımından zəngin bir meyvə olması və bol miqdarda qida lifi içermesinden heyvanın faydaları arasında önə çıxan xüsusiyyətləri. 1 ədəd heyva, gündəlik C vitamini ehtiyacının təxminən 1/4-nü tək başına qarşılayır. Qida dəyəri olduqca yüksək olan ayvada olan digər vitamin və minerallar isə bu şəkildə; dəmir, kalsium, A vitamini, riboflavin, B6 vitamini, folat, niasin, kalium, fosfor və maqnezium.

 

Heyvanın Sağlamlığa Faydaları

 

Antioksidanlar:

 

Antioksidan vitaminlər arasında göstərilən C vitamini xaricində ayvada olan digər antioksidanlar bu meyvənin bədəni toksinlərə qarşı qoruduğunu ortaya qoymaqdadır. Antioksidan qidalar, müxtəlif xəstəliklərin qarşısını açan sərbəst radikalları tarazlıqlar və oksidativ stresə qarşı sistemi qoruyaraq zəif düşməsini qarşısını alır. Oksidadif stress sərbəst radikalların səviyyəsinin antioksidan səviyyəsini keçməsidir. Tək başına bir xəstəlik olmayan oksidativ stres hüceyrə ziyanına səbəb olaraq ciddi xəstəliklərə yol açır və bu xəstəliklərin inkişaflarını sürətləndirər.

 

Qida Lifi:

 

Heyva, normal bir həzm üçün kritik əhəmiyyət daşıyan qida lifi baxımından olduqca zəngindir. Qida lifi həm qəbizlik həm də ishaldan qorunmaq üçün lazımlıdır. Suda həll olan və çözünmeyen qida lifləri ishal vəziyyətindən dışkıyı katılaştırarak, qəbizlik vəziyyətindən isə yumşaldaraq bədəndən atılmasını təmin edər. Kifayət qədər qida lifi almaq bağırsaqları qoruyarkən hemoroit kimi narahatlıqların görülmə nisbətini salar. Mütəxəssislər yetkin qadınlar üçün gündə 25 qram, kişilər üçünsə 38 qram qida lifi istehlak önerse də günümüz qidalanma şəraitində ümumiyyətlə bu rəqəmlərin altında kalınmaktadır. Ayvayı daha sağlam və düzgün çalışan bir həzm sistemi üçün lif möhkəmlətməsi olaraq istehlak edə bilərsiniz.

 

Qan Təzyiqi (Təzyiq):

 

Kalium baxımından zəngin qidaların istehlak edilməsi qan təzyiqi səviyyəsinin nəzarət altında tutulmasını təmin edər. Hər gün 3-4 fincan təzə meyvə və tərəvəz yemək yüksək təzyiqin salınmasına köməkçi olar. Ayvada kalium baxımından zəngin meyvələr arasındadır. 1 orta boy heyva ortalama 181 mg kalium ehtiva edir və bu miqdar gündəlik kalium ehtiyacının% 5ini bərabər gəlməkdədir.

 

Böyrək Sağlamlığı:

 

Heyvanın kalium məzmunu böyrək sağlamlığının qorunmasında da ön plana çıxır. Edilən araşdırmalar kifayət qədər kalium istehlak etmənin böyrək daşı meydana gəlmə riskini əhəmiyyətli nisbətdə azaltdığını ortaya qoymaqdadır. Ancaq kalium, sağlam və hələ hər hansı bir böyrək narahatlığı olmayan kəslərə önerilirken böyrək daşı və ya digər bir böyrək problemi olan kəslərin diqqətli olaraq istehlak etməsi lazım olan bir mineral. Əgər hal-hazırda böyrək narahatlığınız varsa kalium baxımından zəngin bir bəslənmə proqramına başlamadan əvvəl həkiminizə məsləhətləşməlisiniz.

 

Xolesterol:

 

Heyva və xüsusilə heyva yarpağı xolesterolu salmağa köməkçidir. Heyvanın və heyva yarpağı özünün yüksək nisbətdə antioksidan ehtiva etməsi damar tıxanıqlığı qorunmaq üçün istehlak edilməsi təklif edilən meyvələr arasında yer almasını təmin etməkdədir.

 

Heyvanın Digər Faydaları:

 

Dilimlənmiş Ayvayı ağrıyan oynaqların sürərək ağrını hafifletebilirsiniz. Yenə heyva dilimi və ya heyva suyu dəri yaralarının müalicəsinə köməkçi olur. Gözləriniz ağrıyırsa gözlərinin üstünə incə heyva dilimləri qoyaraq 10 dəqiqə bekletebilirsiniz. Heyva suyu və ya heyva çayı öskürəyə yaxşı gəlir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...