loading...

18 Şubat 2015 Çarşamba

Qebizlik Ucun Ne Etmeli


Qebizlik Ucun Ne Etmeli

 

Qəbizlik qabarıqlığa yol açan, narahatlıq verici bir problemdir. Stress, hərəkətsiz həyat, bəzi dərman növləri ya da bəslənmə forması kimi fərqli səbəblərdən ötəri qəbizlik problemi yaşayır ola bilərsiniz. Problem deyirik çünki qəbizlik bir xəstəlik olaraq təsnifləşdirilməməlidir. Qəbizlik daha çox bağırsaq hərəkətlərinin yavaşlaması, sıkışmasının. Qebizlik ucun ne etmeli.

 

Qəbizlik probleminin səbəb qaynaqlandığını bilmək, problemi həll etməyi daha da asanlaşdıracaq. Öz özünüzə bir təxmin tapılmır, hər hansı bir səbəb görə bilmir ya da tez-tez qəbizlik problemi yaşayırsınızsa ən yaxşısı bir gastroenteroloji və ya daxili xəstəlikləri mütəxəssisinə müraciət olacaq.

 

Gələk qəbizliyi keçirmək və təkrarlamasını qarşısını almaq üçün evdə nələr edə biləcəyinizə: qebizlik ucun ne etmeli

 

• Gün içində bol su üçün. Bol sudan qəsd gündə ən az 2 litrdir. Səhərlər bir iki stəkan su içdikdən sonra tualetə çıxmağı edin. Özünüzü çox məcbur etməyin amma bu vərdişi əldə etmək irəlidə qəbizlik problemi çəkmənizi önləyər.

• Tıka basa 2-3 pay yemək yerinə meyvə, tərəvəz kimi lifli yeməklərdən ibarət olan kiçik boşqabları 4-5 payda yeyin.

• Hərəkət etmək həzmi təşkil adına əhəmiyyətlidir. Xüsusilə oturaraq çalışanlar qəbizlik baxımından risk altındadır. Gün içərisində hərəkət imkanınız yoxsa, masa başında çalışırsınızsa, gediş etmə vərdişi əldə edin.

• tuvaletinin gəldiyində tualetə çıxmağı təxirə salmayın. Çöldə, ümumi tualetləri istifadə sizin üçün bir problemsiz heç olmazsa səhərlər tualetə çıxma vərdişi əldə etməniz əhəmiyyətli.

• Bağırsaqları işlədən posalı yeməkləri istehlak etməyə diqqət nümayişin. Tərəvəz (təzə paxla, xiyar, balqabaq, kök, kələm və s.), Meyvə (ərik, alma, armud, əncir və s.), Bakliyat (mərcimək, lobya, noxud və s.) Kimi yeməklərə yeməklərinizi yer verin.

• Posalı, lifli yeməklər yemək qəbizliyə yaxşı gəlir deyirik ancaq bu yeməklərin sulu olması və ya bol su ilə istehlak edilməsi lazımdır. Yoxsa tərs bir təsir yarada bilərlər.

• Təbii və posalı meyvə suyu üçün. POSAS meyvə suyu şəkər yükləməsindən başqa fayda verməyəcəkdir. Məsələn alma və armud suyu sıxaraq, süzməyə içə bilərsiniz. Unutmayın ki şəkər qəbizliyi daha da pisləşdirər.

• Salat, qatıq kimi yeməklərinizi qəbizlik üçün həkimlərin tez-tez təklif kətan toxumunu əlavə edin. Səhər ac qarına kətan toxumu əlavə qatıq yemək qəbizliyə yaxşı gəlir. Eyni nəticəsində almaq üçün məqbul miqdarda kətan toxumu çayı da içə bilərsiniz.

• Qəbizlik üçün təklif sinameki bitkisinə diqqət edin. Sürətli br həll kimi görünər amma sinameki bağırsaq mukozasını tahriş edə, güclü bir bitkidir. İlk başda qəbizliyi dərhal keçirdiniz kimi gələ bilər amma sinameki almağı buraxdığınızda qəbizlik daha şiddətli bir şəkildə təkrarlaya bilər.

• Pırasa hər kəsin favoriti bir tərəvəz sayılmaz amma qəbizlik söz mövzusu olduğunda, pirinçsiz hazırlayacağınız zeytunyağlı pırasa bağırsaqların nizamlı çalışması üçün sizə kömək olacaq.

• Qızartmalar, qırmızı ət, hazır yeməklər, paket qidalar, qovurma, çox şəkərli yeməklər, qəhvə və turşulu içkilər uzaq dayanmanız lazım olan qidalardır.

• Erik reçeli, quru ərik siropu, səhərlər aç qarınına yeməyiniz bir-iki quru ərik və ya bir qaşıq zeytun yağı qəbizliyə qarşı təklif digər qidalardır.

• Son illərdə edilən araşdırmalar faydalı bakteriyalar olan probiotics qəbizliyi keçirmək üçün də faydalı ola biləcəyini göstərir. Qəbizliyə qarşı gündə 2 dəfə probiotik qatıq istehlak məsləhətdir.

• Əgər yağsız bir diyetə başladınızsa və birdən birə bütün yağ alışını kestiyseniz bu vəziyyət qəbizliyə yol açmış ola bilər. Çox şişirtmədən qəbizliyi ödəyənsən qədər az yağ istehlak faydalı olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...