loading...

1 Şubat 2015 Pazar

Albalinin Faydalari


Albalının Faydaları

 

Şirin aroma ilə bir çox içki və şirniyyatların istifadə albalı, məşhur bir meyvə olmasına qarşı sağlamlığa faydaları mütəxəssislər tərəfindən çox dilə (ən azından bitkilər qədər) getirilmezdi. Ancaq son illərdə albalının faydaları üzərinə edilən iş sayı artdıqca və bu işlərin nəticəsində səhiyyə təşkilatlarının web saytlarında yer almağa başladıqca albalı yalnız çıxmasını həyəcanla gözlədiyimiz bir meyvə olmaqdan, faydaları üçün istehlak edilməsi lazım olan meyvələr arasına qaldırdı. Albalının faydaları arasında önə çıxan nöqtə, meyvənin antioksidan baxımından zəngin olması və bu sayədə bir çox orqanı hüceyrə ziyanına qarşı qorunması. Buna əlavə olaraq tam bir vitamin və mineral anbarı olan albalı C, A, K vitaminləri ilə fosfor, dəmir və kalsium kimi minerallar baxımından çox yaxşı bir mənbəyidir.

 

Albalının Qida Dəyərlər

 

100 qram şirin albalı;

• Gündəlik C vitamini ehtiyacının% 12'sini (7.0 mg)

• K vitamini ehtiyacının% 3ünün (2.1 MCG)

• B6 vitamini ehtiyacının% 2ini

• Folat ehtiyacının% 1ini (4.0 MCG)

• A vitamini ehtiyacının% 1ini (64IU)

• Kalsium ehtiyacının% 1ini (13.0 mg)

• Demir ehtiyacının% 2ini (0.4 mg)

• Maqnezium ehtiyacının% 3ünün (11.0 mg)

• Fosfor ehtiyacının% 2ini (21.0 mg)

• Kalium ehtiyacının% 6'sını (222 mg)

• Mis ehtiyacının% 3ünün 0.1 mg)

• Manqan ehtiyacının% 4-nü (0.1 mg) qarşılayar.

 

Əgər həzm problemləri çəkirsinizsə və tez-tez qəbizlik yaşayırsınızsa albalı sizin meyvəyə ola bilər. Çünki albalı, bağırsaqları hərəkətləndirən və qəbizliyi önləyən qida lifindən yüksək miqdarda ehtiva etməkdədir. 100 qram albalı gündəlik olaraq alınması lazım olan qida lifinin% 8ini qarşılayar.

 

Albalının Sağlamlığa Faydaları

 

Beyin Sağlamlığı:

 

Yaşla birlikdə beyin hüceyrələri arasındakı ünsiyyət azalır və bunun nəticəsi olaraq zehni fəaliyyəti yavaşlaya və yaddaş problemləri görülə bilər. Daimi olaraq albalı yeyərək irəliləyən yaşlarda ibarət bu vəziyyəti maneə törədə bilər, ən azından müddəti yavaşlada bilər. Albalı içində olan antioksidanlar inkişaf etmiş hüceyrələri təxrib edən və hal-hazırda bədənimizdə olan sərbəst radikallara qarşı qoruma təmin edər. Nə qədər az hüceyrə zərər görsə beyin o qədər çevik və yaddaş o qədər kəskin olur. Bu antioksidanları albalı xaricində, qara gavalı, böyürtkən, moruq, çiyələk, avokado, portağal və qırmızı üzüm kimi meyvələrdən də ala bilərsiniz.

 

Yuxusuzluq:

 

Albalı, beyində yuxu dövrünün təşkili üçün istifadə "melatonin" daxildir. Bədənimiz normal şərtlərdə kafi miqdarda melatonin istehsal edə bilər ancaq bəzi ekoloji faktorlar (süni işıqlandırma, tv ekran və ya kompüter ekranından gələn işıq kimi) melatonin səviyyəsini salaraq yatağa girdiyinizdə yuxuya keçişi çətinləşdirə bilər. Yatmadan bir neçə saat əvvəl albalı yemək yoxdur melatonin tamamlanır və yuxuya keçiş asanlaşar.

 

Çəki Nəzarət:

 

100 qram albalı ortalama 60 kalori ehtiva edər. 1 dilim ağ çörəyin 80-90 kalori olduğunu düşünsək, xüsusilə kilo verməyə çalışarkən ləzzətli qəlyanaltı variantları arasına albalı rahatlıqla əlavə edə bilərsiniz. Albalının% 75-i sudur və mədənizi daha az kaloriylə daha qısa müddətdə doldurmanızı təmin edər. Qida lifi baxımından zəngin olması isə daha uzun müddət tox hiss etmənizə köməkçi olur. Burada diqqət edilməsi lazım olan kritik nöqtə istehlak albalının miqdarıdır. Çünki albalının kalorisinin böyük bir miqdarı şəkərdən gəlir və çox istehlak edildiyində diyetinizin mənfi istiqamətdə təsir edə bilər.

 

İltihab Önləyici:

 

Elmi araşdırmalar, albalıda olan "antosiyanin" nin iltihab artırıcı bəzi fermentləri (cyclooxygenase-1 və 2) baskıladığını ortaya qoymaqdadır. Bu xüsusiyyəti ilə albalı gut artriti, fibromyalji (ağrılı əzələ narahatlığı) və xroniki idman zədələri səbəbiylə ibarət olan ağrıları yüngülləşdirilməsi üçün təklif meyvələr arasında iştirak etməkdədir. Hətta "California Albalı Danışma Kurulu" nun albalının ağrıya təsiri mövzusunda "20 ədəd albalı yemək 1 aspirin almaqdan 10 qat daha təsirlidir" kimi iddialı bir şərhi də mövcud.

 

Gut Xəstəliyi:

 

Boston Universiteti Tibb Fakültəsi tərəfindən edilən bir işə görə albalı, gut xəstəliyinə bağlı oynaq ağrısı hücumlarını% 35 ilə% 75 arasında azaldır.

 

Albalının Digər Faydaları

 

Diabet riskini düşürürCildi qoruyar, yaşlanma əlamətlərini geciktirirAntioksidan təsiriylə xərçəngə qarşı qoruma təmin edər

 

Ürək və damar sağlamlığını qoruyur. Nevroloji xəstəliklərin görülmə riskini azaldır. İmmunitet sistemini gücləndirər.

 

Çox Albalının Zərəri Varmı?

 

Çox albalı istehlak almanız lazım olandan çox şəkər və qida lifi istehlak olarsınız. Qida lifi ishal və qəbizlik üçün yaxşıdır ancaq "çox" qida lifi bu problemləri tetikleyebilir. 1 ovuc albalı sizi bir çox xəstəliyə qarşı qoruyur ancaq 1 kilo albalı mədənizi pozaraq mədə bulantısına və qusmağa səbəb ola bilər. Əgər orqanik albalı almadınızsa çox albalı yeyərək, albalı becərilməsi tez istifadə edilən kimyəvi mübarizə dərmanlarına məruz qala bilərsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...