loading...

1 Şubat 2015 Pazar

Brokolini Faydalari


Brokolini Faydaları

 

Brokoli bəlkə ən məşhur tərəvəzlər arasında yer almır ancaq ən faydalı tərəvəzlər siyahısında ilk 3 arasında olduğu aldığı qəti. Bu günə qədər brokoliyi faydaları üzərinə edilən 300-dən çox işdə əldə edilən 3 ortaq nəticə var. (1) brokoli hüceyrə quruluşunu qoruyaraq bədəni xərçəng kimi hüceyrə quruluşunu dəyişdirərək irəliləyən xəstəliklərə qarşı qoruma təmin edir, (2) xroniki iltihablanmağı önləyir, (3) sərbəst radikallarla mübarizə edərək bədənin müxtəlif xəstəliklərə qarşı müqavimətini artırır. Təbii brokoliyi faydaları bunlarla məhdud deyil. Məsələn 1 ədəd brokoli (təxminən 30 qr) yeyərək gündəlik C vitamini ehtiyacının az qala yarısını ala bilərsiniz.

 

Brokolini Qida Dəyərlər

 

100 qram çiy brokoli;

• Gündəlik A vitamini ehtiyacının% 12'sini (623 IU)

• C vitamini ehtiyacının% 149'unu (89.2 mg)

• E vitamini ehtiyacının% 4-nü (0.8 mg)

• K vitamini ehtiyacının% 127'sini (102 MCG)

• B6 vitamini ehtiyacının% 9-unun (0.2 mg)

• B2 vitamini ehtiyacının% 7ini (0.1 mg)

• Folat ehtiyacının 16% -ni (63 MCG)

• B3 vitamini ehtiyacının% ^ 3ünün (0.6 mg)

• Kalsium ehtiyacının% 5-ni (47 mg)

• Demir ehtiyacının% 4-nü (0.7 mg)

• Maqnezium ehtiyacının% 5-ni (21 mg)

• Fosfor ehtiyacının% 7ini (66 mg)

• Kalium ehtiyacının% 9-unun (316 mg)

• Natrium ehtiyacının% 1ini (33 mg)

• Sink ehtiyacının% 3ünün (0.4 mg)

• Manqan ehtiyacının 10% -ni (0.2 mg)

• Selenyum ehtiyacının% 4-nü (2.5 MCG) qarşılayar.

 

Brokolini Sağlamlığa Faydaları

 

2000 ildən bəri müxtəlif cəmiyyətlərdə istehlak brokoliyi ticari olaraq çıxarılmasına 1920-ci ildə ABŞ-da başlanmış. Hal-hazırda ticarət brokoli yetiştiriciliğinin% 90ı bu ölkədə edilir. Brokolini faydaları mövzusunda ilk araşdırmalar təxminən 20 il əvvəl xərçəng sahəsində başlamış. Bu illərdə edilən bəzi araşdırmalarda brokoli və turpgiller familiyasından olan digər tərəvəzlərin (gül kələm, kələm, Brüssel kələmi ...) nizamlı olaraq istehlak edildiyində xərçəng riskini düşürebileceği nəticəsində əldə edilmiş. İlk işləri təqib edən işlərdə brokoliyi xolesterolu salma, qəbizliyi qarşısının alınması, iltihab keçirmə, bədəni toksinlərdən təmizləmə kimi bir çox fərqli xüsusiyyəti olduğu təyin. İndiki vaxtda isə zəngin mineral, vitamin və qida lifi məzmunu ilə qidalanma mütəxəssislərinin istehlak təklif tərəvəzlər arasında ilk sıralarda iştirak edir.

 

Xərçəng: Xərçəngə qarşı bədəni qoruyan fitokimyasal birləşmələr (sulforaphane və indol-3-karbinol (I3C)) ehtiva edən brokoli eyni zamanda detoks enzimlerini artıraraq bədənin toksinlərdən təmizlənməsinə köməkçi olur. Brokoliyi, xüsusilə qadınlarda döş xərçəngi riskini aşağı salmaq üçün bir başqa üstünlüyü də östrojen səviyyəsini kompensasiya. Turpgiller familiyasından olan digər tərəvəzlər kimi brokoliyi də kimyəvi quruluşu olduqca mürəkkəbdir və hansı komponentlərin xərçəngə qarşı qoruma təmin tam olaraq təyin etmək olduqca çətindir. Ancaq bu sahədə görülən işlər brokoliyi digər tərəvəzlərlə birlikdə nizamlı olaraq istehlakının bədəndə xərçəng hüceyrəsi meydana gəlməsini maneə törətdiyini ortaya qoymaqdadır. Həzm Sistemi: Brokoli ehtiva etdiyi yüksək miqdarda qida lifi ilə həzmə köməkçi olur. 100 qr brokoli, mütəxəssislərin sağlam bir həzm sistemi üçün təklif etdiyi gündəlik qida lifi miqdarının% 10'nunu qarşılayar. Bu sayədə nizamlı olaraq brokoli yemək qəbizlik ehtimalını əhəmiyyətli nisbətdə azaldır. Brokolini həzm, xüsusilə mədə üçün bir digər faydası bədən tərəfindən mədə pərdəsini qorumaq üçün istifadə "izotiosiyanit" istehsalına dəstək olmasıdır. Güclənən mədə pərdəsi, xora kimi mədə çəpərində meydana ibarət xəstəliklərə qarşı daha dayanıqlı hala gəlir. Ürək və damar sağlamlığı: brokoliyi ürək və damar sağlamlığına 1 nömrəli qatqısı xolesterolu salan təsirindən irəli gəlir. Xolesterol şikayətiniz varsa çiy və ya bişmiş brokoli yeyərək xolesterol səviyyəsini tarazlıqda tuta bilərsiniz. Təbii yüksək kolesterolle mübarizə yalnız brokoli yemənin kafi olacağını söyləmək doğru olmaz. Xüsusilə tünd yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər istehlak etməli və doymuş yağ və trans yağ (hidrogenə yağ) ehtiva edən qidaları bəslənmənizə çıxarmalısınız. Brokolini ürək və damar sağlamlığı baxımından 2 nömrəli faydası isə B kompleks vitaminləri baxımından zəngin olması. B vitaminlərinin sağlam damarlar üçün əhəmiyyətini və B vitamini əskikliyində ürək böhranı, damar tıkanıklığı, iflic kimi xəstəliklərin baş tətikləyicisi "homosistein" səviyyəsinin artdığını çoxumuz bilirik. Brokoli, homosisteini tarazlıqda tutmaq üçün əhəmiyyətli vitaminlər arasında yer alan B6 və folat üçün olduqca yaxşı bir mənbəyidir. Detoks: Fiber, C vitamini və kalsium baxımından zəngin olan brokoli toksinlərin bədəndən atılmasını sürətləndirən tərəvəzlər arasında. Yüksək miqdarda qida lifi ehtiva brokoli bağırsaqlarda yığılan yemək artıqlarının təmizlənməsinə köməkçi olarkən digər komponentləri ilə (Glucoraphanin, gluconasturtiian, və glucobrassicin) qaraciyər enzimlerini dengeleyerek qaraciyər detoksu edir. Antioksidan: brokoliyi antioksidan məzmunu, bədənimizdə olan və ədədləri artdıqda bir çox xəstəliyin inkişafını sürətləndirən sərbəst radikalları neytrallaşdırır edərək qoruma təmin edər. Bu qoruma, dəridə görülən yaşlanma əlamətlərinin gecikdirilməsinə xərçəngə tutulma riskini salmağa qədər geniş bir yelpazededir. D Vitamini: Xüsusilə günəşin üzünü az göstərdiyi ərazilərdə yaşayanlar üçün D vitamini əskikliyi böyük bir problem ola bilər, çünki D vitamini üçün ən yaxşı mənbə günəşdir. D vitamininin saxlanılması üçün əhəmiyyətli olan A və K vitaminləri brokoli də bol miqdarda tapılar və nizamlı olaraq brokoli yemək, möhkəmlətmə şəklində alınan D vitamininin bədən tərəfindən depolanmasına köməkçi olur. Çəki Nəzarət: Pəhriz edirsinizsə brokoliyi yardım ala bilərsiniz. Kalori miqdarı olduqca aşağı olan (1 kasa brokoli 90 kalori ehtiva) brokoli eyni zamanda yüksək lif məzmunuyla daha uzun müddət tox hiss etmənizi təmin edər. Diyetə başladıqdan sonra azalan kalori səbəbiylə halsızlıq çəkirsinizsə brokoli də olan B vitaminləri ehtiyacınız olan enerjini təmin edəcək.

 

Brokolini Digər Faydaları

 

Ehtiva etdiyi kalium ilə sinir sistemini dəstəkləyir. Maqnezium və kalsium ilə təzyiqin tarazlıqda tutulmasına köməkçi olur. C vitamini ilə immunitet sistemini gücləndirər. Kalsium və K vitamini ilə sümük sağlamlığını qoruyar. Dərini günəşin zərərli şüalarına qarşı qoruyar. Allergiya əlamətlərini yüngülləşdirir. Bədəndə turşu tarazlığını təmin edir. İltihab önləyicilərinin. Göz sağlamlığını dəstəkləyir. Qan şəkərini tarazlıqlar

 

Brokoli Necə İstehlak?          

 

Brokoliyi yemədən əvvəl yaxşıca təmizləmək üçün sirkəli suda 10-15 dəqiqə gözlədib bol suyla durulanın. Mütəxəssislər, Brokolini qida dəyərini qoruması üçün 5 dəqiqədən çox olmamaq üzrə buxarda pişirilmesine təklif edir. Əgər buxarda bişirmək imkanınız yoxsa suyu kaynattıktan sonra kəsdiyiniz brokoliyi suya atın 5 dəqiqə qədər qaynayan suda gözlədin. Hazırladığınız tərəvəz yeməyinə əlavə edəcəksinizsə (cür kimi) ən son brokoliyi atın. Bir önerilmemekle birlikdə tavada kızartacaksanız yağı yaxşıca kızdırdıktan sonra brokoliyi tavaya atın və təxminən 3.5 dəqiqə yağda çevirin. Ancaq qızartma brokoliyi qida dəyərini yarıya yarıya azaltdığını unutmamaq lazım. Çox Brokoli Yəmənin Bir zərəri varmı? Gündə 50 qramdan çox brokoli yemənin bəzi yan təsirləri ola bilər. Əvvəlcə, əgər ishalseniz brokoli kimi yüksək lif ehtiva edən qidalara bir müddət ara verməlisiniz. Ayrıca brokoli qaza səbəb ola bilər. Hazırda qaz şikayətiniz varsa brokoliyi diqqətli istehlak etməlisiniz. Brokolini səbəb olduğu qaz reflü şikayətlərini artıra bilər.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...