loading...

18 Şubat 2015 Çarşamba

Qebizlik Ucun Care


Qebizlik Ucun Care

 

Qəbizlik vəziyyətində necə beslenmeliyiz? Xüsusilə pəhriz edərkən tez-tez görülən qabizliyin səbəblərini və qəbizlik vəziyyətində bəslənməmizdə nə kimi tədbirlər almaq lazım olduğunu izah edir.

 

Qəbizliyi, dışkılama sıxlığının azalması və nəcislə əsnasında çətinlik çəkilməsi olaraq təyin edə bilərik. Xüsusilə diyet edən kəslərdə yağ və lifli bəslənmənin azalması ilə qəbizlik şikayəti daha da artar.

 

Qəbizlik Səbəbləri

 

• Yüksək nisbətdə rəfinə şəkər istehlakı

• Lifli qidaların az istehlak edilməsi

• dışkılamayı davamlı təxirə salmaq

• Bağırsaqlardakı iltihabı bir vəziyyət, şiş, xərçəng kimi səbəblər

• Uzun sürən səyahət səbəbi ilə tembelleşen bağırsaqlar

• İlaçlar

• Hamiləlik

 

 

Qəbizlik tapıntılarını çox yaxşı qiymətləndirmək lazımdır. Çox uzun sürən və bəslənmə ilə nizama girməyən qəbizlik vəziyyətində mütləq həkimə müraciət edilməlidir. Şüursuzca bağırsaqların hərəkətini artıran laksatif və ya sıxa məzmunlu dərmanlar istifadə edilməməlidir. Şüursuzca istifadə edilən dərmanlar həm bağırsaklarınızı daha da tembelleşmesine həm də bədəndə maye və kalium itkisinə səbəb olmaqdadır.

 

Qəbizliyi önləmək üçün bəslənməmizdə nə kimi tədbirlər almağımız lazımdır?

• Səhərlər ac qarına bol su için.

• Birden və çox yemək yemək bağırsaqların iş nizamını pozduğu üçün qəbizliyə səbəb ola bilər, bunun üçün azar azar və tez-tez yemək yenilmelidir.

• Yeməklər yaxşıca çiğnenmelidir ki, bağırsaqda da asan çözünebilsinler.

• Su istehlak laqeyd yanaşmamaq lazımdır. Gündə 2-3 litr maye qida istehlak.

• Mürdüm əriyi, ərik, ərik, üzüm kimi meyvələri yeyə bilərsiniz və ya kompostosunu içə bilərsiniz. Xüsusilə səhərlər su içdikdən sonra 4-5 ədəd quru ərik yeyilməsi tövsiyə edilir.

• Qəbizliyə səbəb olan həddindən artıq şəkər və şəkərli yeməkləri istehlak qaçınmalısınız.

• Qızartma, qovurma kimi yeməklər qəbizliyi tətiklədiyi üçün mümkün olduğunca az istehlak edilməlidir.

• Nahar və axşam yeməklərində şorba içilməsinə tövsiyə edirəm.

• Et qəbizliyi tətiklədiyi üçün ət-toyuq yerinə tərəvəz və ya balıq seçilməlidir.

• Qatıq olaraq prebiyotik olanları seçim edə bilərsiniz.

• qəbizliyi müalicəsində əhəmiyyətli bir yeri olan fiziki fəaliyyəti üçün də təklifim bol bol gediş etmənizdir. Ayrıca evdə ayaqlarınızı qarınınıza doğru 15-20 dəfə itələyib-çəkmə hərəkəti etməniz faydalı olacaq.

• Kola, qəhvə qəbizliyə səbəb olduğu üçün istehlakını ən aza indirmenizi təklif edərəm.

• Quru paxla, mərcimək, noxud qaz edə biləcəyi və dəfədən acı fiksasiya səbəb olacağı üçün istehlakına diqqət edilməlidir.

• Bitki çaylarını, bağırsaklarınızı tembelleştirmemek adına, çox tez tüketmeyiniz. Həftədə 1-2 stəkan içə bilərsiniz.

• Ən təsirli tədbir olan, lif ehtiva edən yemək istehlakınızı artırın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...