loading...

18 Şubat 2015 Çarşamba

Qebizlik Ucun Derman


Qebizlik Ucun Derman

 

Qəbizlik nədir? Qəbizlik Necə Müalicə Edilir? Bu problemə ətraflı toxunaq və qəbizlikdən necə xilas olacağınızı bir bir izah hanımlar.Kabızlık; Qida lifi baxımından qeyri-kafi bəslənmə, bədənin ehtiyac duyduğu miqdarda su alınmaması, həzm çətin və ağır yeməklər, bağırsaqlardakı həzmə köməkçi olan '' yaxşı xasiyyətli '' bakteriyaların azalması kimi səbəblərdən ötəri yaşana bilər. Belə vəziyyətlərdə həzm olduqca çətinləşər, nəcis bağırsaqlardan asan şəkildə atılamayacak qədər sərtləşir və taşlaşır. Uzun sürən və davamlı təkrarlanan qəbizlik kimi bağırsaq və həzm problemlərindən hemoroide qədər bir çox fərqli narahatlıqdan qaynaqlanır ola bilər. qebizlik ucun derman

 

Qəbizliyə Yaxşı Gələn Qidalar

 

Qida Lifi Var Foods: Yeməklərin bədən tərəfindən sindirilemeyen və ya çox yavaş sindirilebilen bölümleri olan, qida lifi suda həll və çözünemeyen olaraq ikiyə ayrılar. Suda həll qida lifi çox daha uzun müddət tox tutar və bədənin qidalardan alınan vitamin və mineralları daha sürətli emmesine vəsilə olur. Suda çözünemeyen qida lifi isə sidiyin bağırsaqlardan daha tez keçməsini təmin edər və bu sayədə toksinlərin atılma müddətini sürətləndirər.

 

Qəbizlik ya da ishal kimi həzmə bağlı problemlərdən qorunmaq üçün hər iki qida lifindən də əskiksiz olmaq şərtiylə almalıyıq. Qəbizliyə nələr yaxşı gələ bilər sualının ilk sıradakı cavabı "qida lifi baxımından zəngin bir bəslənmə nizamıdır." Ola bilər. Çünki qida lifi istehlak azaldıqca qəbizlik problemi tamamilə aradan getməyəcək. Bəzi dərmanlar ilə qəbizlik müvəqqəti olaraq yüngülləşdirilə və ya kəsilə ancaq bu dərmanlar qalıcı bir həll təqdim etməz və uzun müddət istifadədə bağırsaq tənbəlliyindən səbəb ola bilər.

 

Qida lifi baxımından olduqca zəngin olan çovdar, karalahana, buğda, kələm, kərəviz, lobya, kəpəkli taxıllar, quru ərik, banan, alma, çiyələk, armud, kivi, qoz, anakard fıstığı və fındıq kimi qidaları balanslı olaraq istehlak qəbizliyi önləmək mümkün.

 

Qəbizlik və Su istehlakı

 

Nəcisin bağırsaqlardan asan keçə bilməsi üçün müəyyən bir konsistensiyada olması lazım ola bilər. Bu konsistensiya, qida lifinin xaricində olaraq böyük nisbətdə istehlak etdiyimiz su nisbətiylə və orantısıyla çox yaxından əlaqəlidir. Kifayət qədər su tüketmiyorsanız nəcis sərtləşər və bağırsaqlardan keçməsi çətinləşir. Bu zorlaşmasın önləmək üçün mütəxəssislərin təklifi gündə 8 su stəkanı təmiz su içilməsinin. Bunun yanında sulu meyvə və təmiz tərəvəzlər ilə bəslənərək, bitki mənşəli çaylar içərək bədəninizdəki su nisbətini artıra bilərsiniz.

 

Faydalı Bakteriyalar və Həzm

 

Sağlam bir həzm bağırsaqlarda olan faydalı bakteriyaların sayına və növünə bağlıdır. Bağırsaqlardakı bu bakteriyalar qidaların parçalanmasına və həzm olduqca köməkçi olmaqdadır. Bakteriya koloniyasının azaldığında həzm çətinləşər və qəbizlik narahatlığı görülə bilər. Qatıq və bənzəri təbii qidalar (kefir) kimi bu bakteriyalara dəstək olur və ədədlərinin azalmasını ya da yox olmasını önləyər. Xüsusilə antibiotik istifadə qəbizlikdən qorunmaq üçün daha çox qatıq istehlak məsləhətdir.

 

Qəbizliyə Yaxşı Gələn Çaylar

 

Qebizlik ucun derman bəzi bitki çayları işlətmə təsiri yaradaraq qəbizlik üçün müvəqqəti bir həll ola bilər. Sinameki ən başda olmaq nanə, kəklikotu və razyana çayları qəbizliyə qarşı önerilmektedir.Fakat bu bitki çayların çox uzun davamlı istehlakı bağırsaq tənbəlliyindən səbəb ola bilər və bu çaylar içilmediğinde qısa müddət içərisində təkrar qəbizlik görülə bilər.

 

Daimi Proqram

 

Nizamlı məşq ən az qida lifi baxımından nizamlı bəslənmə, kifayət miqdarda su içməli, qəbizliyə çox yaxşı gələn bitki mənşəli çaylar qədər təsirli bir üsuldur. Daimi olaraq edilən məşq qan dövranına çox yaxşı gəlir və bağırsaq hərəkətlərini nəzarət nizamlar. Qəbizlikdən xilas ola bilmək üçün çox çox və ağır məşqlərə ehtiyacınız olmamaqla birlikdə, templi olaraq təxminən 30 dəqiqə gediş etmək və bunu həftədə ən az 3 gün etmək tualetə çıxmanızı daha da asanlaşdıracaq.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...