loading...

1 Şubat 2015 Pazar

Ananasin Faydalari


Ananasın Faydaları

 

Ölkəmizdə yeni yeni yayılmağa başlayan ananas yüksək qida dəyəri ilə ən faydalı meyvələr arasında iştirak edir. C vitamini baxımından ən zəngin meyvələrdən biri olan ananas bu xüsusiyyəti ilə dəri, saç və dırnaq sağlamlığının qorunmasında müxtəlif xəstəliklərə qarşı bədənin müqavimətinin artırılmasına qədər bir çox nöqtədə təsirli bir meyvə. Ananasın bir başqa əhəmiyyətli xüsusiyyəti isə yalnız bu meyvədə olan bəzi fermentlərin həzmi asanlaşdıraraq yağ yandırılmasını sürətləndirməsi. Bu səbəblə kilo vermək üçün yaradılan bir çox pəhriz siyahısında ananası bilərsiniz. Bütün bunlara əlavə olaraq qida lifi baxımından zəngin ananas qəbizlik başda olmaq üzrə müxtəlif həzm problemlərinə qarşı istehlak edilməsi təklif edilən meyvələr arasında ilk sıralarda gəlir.

 

Ananasın Faydaları Nələrdir?

 

Antioksidan: Suda həll antioksidan vitaminlər arasında olan C vitamini ədədləri artdıqda damar tıkanıklığı, diabetə bağlı ürək xəstəliyi, tənəffüs yolu xəstəlikləri və daha bir çox xəstəliyin qarşısını açan sərbəst radikalları dengeleyerek bədəni qoruyur. C vitamini eyni zamanda sağlam bir immunitet sistemi içində əhəmiyyətli vitaminlər arasında yer alır.

 

Makula Degenerasiyası:

 

Sarı nöqtə xəstəliyi olaraq bilinən və bir retina xəstəliyi olan makula degenerasiyası daha çox 55 yaşından sonra görülən və lazımlı müalicə edilmədiyi təqdirdə görmə itkisinə yol aça bir göz xəstəliyidir. Sarı nöqtə xəstəliyi üzərinə edilən araşdırmalar A, C və E vitaminləri baxımından zəngin bir qidalanmanın bu xəstəliyə tutulma riskini əhəmiyyətli nisbətdə azaltdığını ortaya qoyur. Mütəxəssislər sarı nöqtə və digər göz xəstəliklərindən qorunmaq üçün aralarında ananasın da olduğu antioksidan vitaminlər baxımından zəngin meyvə və tərəvəzlərin daha tez istehlak edilməsini təklif edir.

 

Bromelain:

 

Ananasta olan və qidalarla alınan zülalların həzmi əsnasında istifadə fermentlərin qarışığı olan "bromelain" in bir çox faydası var. Iltihabı önləyən bromelain fermenti bədənin su tutmasına bağlı şişkinliyi azaldır, gut xəstəliyinin müalicəsinə köməkçi olur, zülalların həzmini sürətləndirərək həzm sisteminə iştirak edir. Eyni zamanda iltihabla birlikdə görülən sinüzit və artrit (oynaqların iltihabı) kimi xəstəliklərin əlamətlərini yüngülləşdirir.

 

Xərçəng:

 

Son illərdə edilən araşdırmalarda ananasa xas bromelain fermentinin laboratoriya heyvanlarında immun sisteminə zərər vermədən xərçəng hüceyrəsi sayı azaltdığı nəticəsində əldə edilmiş. Ancaq bu araşdırmalarda ananastan əldə edilən bromelain fermenti heyvanlara enjekte edilərək istifadə edilmiş. Yəni yalnız ananas yeyərək xərçəngli hüceyrələrin azalmasını təmin bu mərhələdə də mümkün görünmür. Üstəlik bu mövzuda insanların iştirakı ilə keçiriləcək daha çox sayda araşdırmaya ehtiyac duyulmaqdadır.

 

Diş Ətləri:

 

Qeyri-kafi bəslənmənin ilk təsirlərini diş ətlərində görmək mümkündür. Xüsusilə kifayət qədər C vitamini almamaq diş əti xəstəliklərinə səbəb olan bakteriyaların çox daha sürətli törəməsinə səbəb olur. Buffalo Universiteti tərəfindən edilən bir araşdırmaya görə gündə 60 mg'dan (təxminən 1 ananas) daha az C vitamini sahələrin almayanlara nisbətlə 1.5 qat daha çox diş əti iltihabına (gingivit) tutulma riski var.

 

Sümük Sağlamlığı:

 

Ananasta bol miqdarda olan manqan mineralı kalsium, sink və bakırla birlikdə sümük sağlamlığı baxımından ən əhəmiyyətli elementlər arasında yer alır. Ananas bu xüsusiyyətiylə sümük toxumasının içində anormal dərəcədə boşluqlar meydana gəlməsinə səbəb olan osteoporoz müalicəsində istehlak edilməsi təklif edilən meyvələr arasında il sıralarda. Manqan eyni zamanda badamcıq iltihabı, selenium zəhərlənməsi, xərçəngdən qorunma, yüksək xolesterol və qaraciyərin təmizlənməsində önə çıxan bir element.

 

Çəki Verme:

 

Ananasta olan və zülal həzminə kömək olan bromelain fermenti yağların həzm əsnasında istifadə lipaz fermenti ilə birlikdə çalışaraq qidalar yoluyla alınan yağın bədəndə yığılmasını önləyir. Purdue Universiteti tərəfindən edilən bir işə görə yağların yandırılmasını sürətləndirən ananas eyni zamanda iştahı azaldaraq kilo verməyə köməkçi olur. Bütün bunların yanında 100 qram ananasın yalnız 50 kalori olduğu düşünülsə, diyet edərkən kalorisi az və qida dəyəri yüksək bir qəlyanaltı olaraq istehlak edilə bilər.

 

Həzm:

 

Zülalın bədən tərəfindən həzm istifadə fermentləri ehtiva etməsi bir yana ananas eyni zamanda həzm üçün kritik əhəmiyyət daşıyan qida lifi baxımından da zəngin meyvələr arasındadır. Ananasta olan lif bağırsaqlardakı suyu yığaraq həzmi yavaşladar. Bu sayədə qidalardan alınan vitamin və mineralların bədən tərəfindən daha çox emilmesine köməkçi olur. Ayrıca bağırsaqlardakı suyla birlikdə yumşalan nəcis bədəndən daha asan atılır. Bu səbəblə tez-tez qəbizlik problemi yaşayırsınızsa daha çox ananas yeyərək daha asan tualetə çıxa bilərsiniz. Lifli qidalar yazımızda yüksək nisbətdə lif ehtiva edən yeməklərin siyahısını tapa bilərsiniz.

 

Təzyiq:

 

Kafi miqdarda (gündəlik təklif edilən miqdar 4700 mg) kalium almaq qan təzyiqinin (təzyiq) tarazlıqlanmasını təmin edər. Ananas ehtiva etdiyi kalium ilə (1 meyvədə 986 mg) yüksək təzyiqin salınmasına və nəzarət altında tutulmasına köməkçi olabilir.Cilt: C vitamininin dəri və saç sağlamlığı üçün nə qədər əhəmiyyətli olduğunu bilirik. Yüksək miqdarda C vitamini ehtiva edən ananas bədənin kolajeni sentezlemesini asanlaşdıraraq dərinin daha elastik olmasını təmin akne meydana gəlməsi azaldır.

 

Ananasın Kalorisi və Qida Değerleri100 qram qabığı soyulmuş ananas; 50 kalori0.5 qram protein9.8 qram şeker1.4 qram qida lifi (gündəlik ehtiyacın% 6-sı) 58 IU A vitamini (gündəlik ehtiyacın% 1-i) 47.8 mg C vitamini (gündəlik ehtiyacın 80% -i) 0.7 mCG K vitamini (gündəlik ehtiyacın% 1-i) 0.1 mg B1 vitamini (gündəlik ehtiyacın% 5-i) 0.5 mg B3 vitamini (gündəlik ehtiyacın 2% -i) 0.1 mg B6 vitamini (gündəlik ehtiyacın % 6-sı) 18 mCG folat (gündəlik ehtiyacın% 5-i) 13 mg kalsium (gündəlik ehtiyacın% 1-i) 0.3 mg dəmir (gündəlik ehtiyacın 2% -i) 12 mq maqnezium (gündəlik ehtiyacın% 3-ü) 8 mg fosfor (gündəlik ehtiyacın% 1-i) 109 mg kalium (gündəlik ehtiyacın% 3-ü) 0.1 mg sink (gündəlik ehtiyacın% 1-i) 0.1 mg mis (gündəlik ehtiyacın% 6-sı) 0.9 mg manqan (gündəlik ehtiyacın% 46'sı) içerir.100 qram ananasın təxminən 86 qramı sudur. Eyni miqdarda ananas 17 mg omeqa 3, 23 mg omeqa 6 yağ turşuları daxildir. * Yuxarıdakı rəqəmlər USDA'in 4 yaş üzəri üçün təklif etdiyi 2000 kalorilik istinad diyetini görə yaradılmışdır. Vitamin və mineral ehtiyacı adamın yaşına və sağlamlıq şərtlərinə görə dəyişə bilər.

 

Çox Ananasın Bir Zərəri Varmı?

 

Yüksək nisbətdə suda həll olan qida lifi daxildir həddindən artıq istehlakı ishala səbəb ola bilər. Çox çox ananas yemək dodaq və dildə həssaslıq meydana gəlməsinə yol aça bilər. Bu həssaslıq şişlik və qaşıntı ilə birlikdə görülürsə ananas allergiyası əlaməti ola bilər. Yetişməmiş ananas yemək olduqca təhlükəlidir, şiddətli ishal və qusmağa səbəb ola bilər. Ananas antibiotik, antidepresan, qan nazildici dərmanlarla qarlılıqlı təsirə keçə bilər. Bu dərmanları istifadə mümkün yan təsir haqqında həkiminizdən məlumat ala bilərsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...