loading...

1 Şubat 2015 Pazar

Balin Faydalari


Balın Faydaları

 

Balın faydalarına keçmədən əvvəl marketlərdə, internetdə və ya bazarda satılan ballar haqqında bəzi məlumatlar vermək istəyirəm. Balın keyfiyyəti hansı arılardan əldə edildiyinə və istehsal prosesində istifadə edilən üsullara bağlıdır. Məsələn balın antioksidan təsiri arıların hansı çiçəklərdən bal çıxardığını görə dəyişə bilər. Eyni şəkildə qida dəyəri, şəkər məzmunu və sağlamlığa faydası arıların xüsusiyyətinə bağlıdır. Bu şəkildə düşünə bilərsiniz, fermada heç günəş görmədən, qida dəstəkləri ilə qısa müddətdə anormal şəkildə böyüdülən toyuqlar necə həkimlər və qidalanma mütəxəssisləri tərəfindən önerilmiyorsa bal içində eyni şey etibarlıdır. Sonradan şəkər əlavə və arıların təbii mühitdə üretmedikleri ballar faydadan çox zərər gətirə bilər.

 

Balın Yaxşı Olub Olmadığı Necə Aydın Olar?

 

Təəssüf ki, balı tadarak və ya rəngindən yaxşı yoxsa pis mü olduğunu ayırd etmək çox çətindir. Balı qablı olaraq marketdən əldə qablaşdırma etiketində yer alan "içindəkilər" hissəsini oxuyaraq sonradan şəkər əlavə eklenmediğini öyrənə bilərsiniz. Ayrıca balı üreticisinden alma imkanınız yoxsa Kənd Təsərrüfatı Nazirliyi idarəsində verilən orqanik sertifikatlı balları istehsal mərhələsində hər hansı bir sintetik kimyəvi maddə istifadə üçün orqanik bal seçim edə bilərsiniz.

 

Ancaq yalnız şəkər qatqısı olmaması balın yaxşı olduğu mənasını verməz. Hansı bölgənin arılarından əldə edildiyi, tərkibində qalıq olub olmadığı, rəf ömrünü uzatmaq üçün hər hansı bir kimyəvi maddə istifadə istifadə kimi faktorlar balın keyfiyyəti və qida dəyərini təsir etməkdədir. Qida dəyəri ən yüksək bal pasterizə edilməmiş, filtrelenmemiş və hər hansı bir əməliyyatdan keçirilməmiş orqanik baldır.

 

Nəticə olaraq balın keyfiyyətini tadarak və ya baxaraq anlamaq mümkün deyil ancaq güvənərək istifadə markaları seçim etmək və balın orqanik sertifikatı olması ən azından istehlak etdiyiniz məhsulun bir neçə idarədən keçdiyi nöqtəsində sizə zəmanət təmin edə bilər. Əgər satın aldığınız balın keyfiyyətini öyrənmək mövzusunda qərarlısansanıq bunun tək yolu bal nümunəsini bir qida laboratoriyasına götürərək test etdirməkdir.

 

Balın Sağlamlığa Faydaları Nələrdir?

 

Bal minlərlə ildir səhiyyə problemlərindən dini mərasimlərə qədər bir çox sahədə istifadə edilməkdədir. Tarix boyunca dəri üzərindəki yaraların daha tez yaxşılaşması üçün istifadə bal Köhnə Misirdə Tanrılara təqdim edilən əhdlər arasında iştirak edirmiş. İndiki vaxtda isə balın antioksidan təsiri, anti bakteriyal olması və iltihabı önləməsi bir çox xəstəliyin müalicəsinə köməkçi olaraq təklif qidalar arasında iştirak etməsini təmin edir. Ancaq balı hər kəsə tövsiyə etmək və "bol-bol yeyin" demək doğru deyil, çünki bal yüksək nisbətdə şəkər ehtiva edir. Balda bir çox komponent tapılar ancaq təbii şəkərlər (qlükoza, fruktoza, levüloz və sayı 20-yə keçən digər kompleks şəkərlər) digər komponentlərdən çox daha sıxdır və balın böyük bir qismini (ağırlığının təxminən% 80-ini) meydana gətirərlər. Bu xüsusiyyəti ilə bal tarix boyunca dadlandırıcı olaraq istifadə və hal-hazırda da bu istifadə şəkli davam etməkdədir. Az miqdarda istehlak edildiyində bədənin ehtiyac duyduğu miqdarda şəkəri almaq üçün yaxşı bir mənbə ola bilər ancaq həddindən artıq istehlakı çox şəkərə bağlı olaraq inkişaf edən sağlamlıq problemlərinin qarşısını aça bilər. Təbii burada bəhs etdiyimiz "təbii, işlənməmiş və üzvi" bal. Rəfinə edilmiş, filtre və sonradan şəkər əlavə balın faydadan çox zərəri olduğu üçün mövzu xaricində tuturam.

 

Təbii Tatlandırıcı:

 

Çayınızı, qəhvənizi şəkərli çəkirsinizsə, tortuna işi şirinlərdən imtina və bunlara əlavə olaraq kilo şikayətiniz varsa dadlandırıcı olaraq təbii balı cəhd edə bilərsiniz. Təbii bal rəfinə şəkər (ağ və ya qəhvəyi şəkər) görə daha çox şəkər ehtiva etməsinə baxmayaraq zərif şəkərə görə çox daha sağlam bir şəkər qaynağıdır.

 

Yaralar:

 

Artıq dəridə meydana gələn kəsiklər, yanıqlar üçün müasir antiseptik sular, qazlı bezlər və ointments var ancaq bunlara çata bir yerdə deyilsinizsə və əlinizin altında bal varsa yaranın üzərinə sürərək mikroblara qarşı qoruma təmin edə bilər və yaranın daha sürətli yaxşılaşmasına köməkçi ola bilərsiniz. Yara yaxşılaşana qədər hər 12 saatda bir balı təzələməyi unutmayın.

 

Antioksidanlar:

 

Bitki qaynaqlı qidalarda olan və ən təsirli antioksidanlar arasında göstərilən "polifenoller" baxımından zəngin olan bal müxtəlif xəstəliklərin qarşısını açan sərbəst radikalları neytrallaşdırır edərək qoruma təmin edər. Diabet səbəbiylə qan şəkərini idarə altında tutmaq ehtiyac yoxdur rəfinə şəkər yerinə bal istehlak xərçəng, ürək xəstəlikləri kimi ciddi sağlamlıq problemlərinin görülmə riskini azalda bilərsiniz.

 

Enerji:

 

Efor tələb məşqlər zamanı kifayət qədər enerjili olmadığınızı düşünürsünüzsə 1 yemək qaşığı bal sizə istədiyiniz enerjini təmin edə bilər. Fruktoza və qlükoza məzmununun yanında antioksidanlar baxımından da zəngin olan bal enerji şokoladları, karbonhidrat tozu və ya enerji içkilərinin yerinə təbii bir enerji qaynağı olaraq istehlak edilə bilər.

 

öskürək:

 

Öskürəyi keçirmək üçün təsirli bir həll təqdim edən balı isti suya 2-3 çay qaşığı əlavə istehlak edə bilərsiniz. Ancaq mütəxəssislər balı 1 yaşından kiçik körpələr üçün qətiliklə təklif etmir. Bunun səbəbi balın nadir olsa körpələrdə görülən və ciddi bir qida zəhərlənməsi olan botulizme yol açması.

 

Xolesterol:

 

Bal "pis xolesterol" olaraq bilinən LDL xolesterolu salmaq üçün təbii bir alternativ olaraq istehlak edilə bilər. Bu mövzuda edilən işlərdə nizamlı olaraq bal yemənin ümumi xolesterolu ortalama% 5 nisbətində saldığı bildirilir.

 

Reflü:

 

Reflüsü olanların həm mədə turşusunu dengelemek həm də ağrıları azaltmaq üçün tez-tez istifadə üsullardan biri də bal və sirkə qarışığıdır. Ancaq balın Reflü yaxşı gəldiyi mövzusunda edilmiş bir elmi araşdırma yoxdur. Reflünüz varsa bal yeyərək ağrıları önləməyi sınamaq sizə qalmış.

 

Dəriyə Faydaları:

 

Iltihabı önləyən və bakteriyaları təmizləyən quruluşu səbəbiylə bal yüzdə meydana gələn sızanaq müalicəsi üçün təklif olunan təbii məhsullar arasında ilk sırada gəlməkdədir. Ballı üz maskaları sızanaq, civzə əmələ gəlməsini tətikləyən bakteriya təcrübəsini qarşısını mövcud sızanaqların daha qısa müddətdə yaxşılaşmasına köməkçi olur. Ayrıca nəmi həbs dərinin daha yumşaq olmasını təmin edər.

 

Balın Zərərləri

 

1 yemək qaşığı bal 64 kalori ehtiva, bu miqdar 1 kaşığı 15 kalori ehtiva edən ağ toz şəkərdən daha çoxdur. Yəni kilonuzu qorumaq istəyirsinizsə və ya kilo verməyə çalışırıq nizamlı olaraq bal yemək yaxşı bir fikir deyil. Bal qan şəkərini ağ şəkər kimi çox sürətli bir şəkildə yükseltmemesine qarşı yenə də yüksəltdiyi üçün şəkər xəstələrinə təklif qidalar arasında yer almır. Mütəxəssislər şəkər xəstələrinin ara sıra bal yeməsinin hər hansı bir qorxusu olmadığını ancaq bunun vərdiş halına çevrilməməsi lazım olduğunu ifadə edirlər. Əgər qan şəkərini idarə altında tutmağa çalışırıq ağ zərif şəkər balla dəyişdirmənin bir faydası olmayacaq. Balda olan "Clostridium" adlı bakteriya 2 yaş altı körpələrdə olduqca ciddi bir qida zəhərlənməsi olan "botulizm" e yol aça biləcəyi üçün körpələrə bal verilməməlidir. Əzələlərdə gücsüzlük, süd əmərkən zorlanma, qəbizlik kimi əlamətlər botulizme işarə edir ola bilər. Yalnız balın özü deyil bal ehtiva körpə qidaları, misir siropu və bənzəri qidalarda 2 yaş altı körpələrə verilməməlidir. Bəzi forumlarda allergiyası olanlara bal yemələri təklif edilir ancaq etibarlı mənbələrdə bunun tam əksinin edilməsini tövsiyə edilir. Bal tozcuqları edildiyi üçün xüsusilə polen allergiyası olanlar bal tüketmemeli. Gündə 6-7 yemək kaşığından çox bal yemək mədə spazmı, şişlik və ishala yol aça bilər. Ayrıca balda bol miqdarda olan fruktoza qidaların incə bağırsaqda işlənməsinə mane olaraq qidalardan aldığınız vitamin və mineral miqdarlarının azalmasına yol aça bilər. Əgər uzun müddət gündə 6-7 yemək kaşığından çox bal yemək bu vəziyyət sisteminizdə bal olmasa belə davam edə bilər və vitamin, mineral əskiklikləri yaşaya bilərsiniz. Çox bal yeməyi vərdiş halına gətirsəniz şəkər məzmunu səbəbiylə insilin müqaviməti problemi yaşaya bilərsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...