loading...

1 Şubat 2015 Pazar

Almanin Faydalari


Almanın Faydaları

 

Mis kimi qoxusuyla və şirin dadıyla mənim sevimli meyvelerimden biri olan alma tərkibindəki vitamin, minerallar və antioksidanlar sayəsində "möcüzə qidalar" arasında gösteriliyor. Aralarında ərik, ərik, albalı, şaftalı, armud, moruq kimi olduqca məşhur meyvələrin olduğu "gülgillər" ailəsindən olan almanın sağlamlığa faydaları ilə əlaqədar edilən işlər, ürək və damar sağlamlığının qorunmasının güclü bir immunitet sisteminə qədər bir çox nöqtədə təsirli bir qida olduğunu ortaya qoyur.

 

Almanın Sağlamlığa Faydaları

 

Beyin və Sinir Sistemi

 

Nörotoksin adı verilən, təbii və süni olaraq tapıla toksinlərə məruz qaldığımızda sinir sistemi funksiyalarında anormallıqlar ibarətdir. Bunun səbəbi sinir toxumasının bu toksinlər səbəbiylə zərər görməsidir və bu vəziyyətə "nörotoksisite" adı verilir. "Mən bu toksinlerle təmas etmirəm" deyə düşünə bilərsiniz ancaq kemoterapi, radyoterapi, bəzi dərmanlar, qida kimyəviləri, əkinçilik dərmanları və bəzi kosmetik məhsullar bu nörotoksinlerden daxildir və fərqində olmadan bu toksinlərə məruz qala bilərsiniz.

 

Ayrıca nörotoksisite yalnız dışarından bədənə girən maddələr səbəbiylə deyil həddindən artıq stress üzündən artan sərbəst radikallar səbəbiylə də əmələ gələ bilər. "Oksidativ stres" deyilən bu vəziyyət beyin hüceyrələrində ziyana yol aça bilməkdədir.

 

Nörotoksinlerin sinir sistemi üzərindəki təsirləri nə qədər müddətlə və nə miqdarda məruz kalındığına bağlı olaraq dəyişməklə birlikdə baş ağrısı, bilişsel funksiyalarda zəifləmə, sanrılar, yaddaş zəifləməsi kimi əlamətlər ortaya çıxa bilər. Bu sahədə görülən işlər alma, banan və portakalla birlikdə nörotoksinlere qarşı hüceyrə quruluşunu qoruduğunu və stressə bağlı hüceyrə ziyanını önlədiyini ortaya qoymaqdadır. Eyni araşdırmalara görə alma və digər meyvələrin nizamlı istehlakını sinir toxumasının bozulumu ilə əlaqədar Alzheimer, Parkinson kimi xəstəliklərin görülmə riskini salmaqdadır.

 

Qan Şəkərinin Tarazlanması

 

almanın qan şəkərini kompensasiya mövzusunda edilən işlər əslində olduqca yeni sayılır amma bu araşdırmalarda əldə edilən nəticələr üçün ümid verici denebilir.Elmanın şəkəri təşkil təsirinin əsas səbəbi bir antioksidan olan "polifenol" baxımından zəngin olması. Ponifenoller qidalar yoluyla alınan karbohidratların həzmini və bədən tərəfindən işlənməsini yavaşladaraq qan şəkərinin yeməkdən dərhal sonra həddindən artıq yüksəlməsini önləyir. Bir başqa araşdırmaya görə isə alma, çöl mersini və üzüm kimi meyvələri nizamlı olaraq istehlak tip 2 diyabet riskini əhəmiyyətli nisbətdə azaldır. Ancaq eyni araşdırmada bu meyvələrin suyunu içməyin yüksək nisbətdə şəkər ehtiva etməsi səbəbiylə tip 2 diyabet riskini artırdığı ifadə edilmiş. Yəni gündə 1 alma, 100 qram çöl mersini və ya 100 qram üzüm yemək faydalı amma həddindən artığa qaçmaq zərərli ola bilir.

 

Ürək Sağlamlığı

 

almanın laxta və ya val oluşumunuz bağlı damar tıkanıklığı, damar sərtləşməsi, hipertansiyon, oksidativ stresə bağlı damar təxribatı kimi ürək və damar xəstəlikləri riskini azaltdığı uzun zamandır bilinir. Bunun 2 səbəbi var; ilki "flavonoid" adı verilən güclü bir antioksidan baxımından zəngin olması, ikincisi isə həzmi təşkil qida lifi içermesi.Günde 1 alma yeyərək ümumi xolesterolu və LDL xolesterolu sala bilər və bir çox damar xəstəliyinin başlıca səbəbi olan "yağ oksidləşmə (lipid peroksidasyonu)" riskini azalda bilərsiniz. alma xaricində flavonoidlər baxımından zəngin digər qidalar arasında cəfəri, yabanmersini, qara çay, limon və yer fıstığı var.

 

Xərçəngə Qarşı Qoruma

 

Amerika Xərçəng Araşdırmaları İnstitutuna görə alma, yüksək qida lifi məzmunuyla kolon xərçənginə, yüksək C vitamini məzmunuyla qırtlaq xərçənginə və antioksidan məzmunuyla mədə və ağciyər xərçənginə qarşı qoruma təmin edir. İnstitut tərəfindən dəstəklənən və nəşr araşdırmalarda heç bir meyvənin tək başına kafi olmadığı ancaq almanın xərçəngə qarşısını almaqda ən təsirli meyvə olduğu ifadə edilmiş. almanın xərçəngə qarşı təsiri üzərinə edilən bir başqa araşdırmaya görə almada olan Quercetin, Kate, phloridzin və klorojenik turşu qadınlarda ağciyər xərçəngi riskini 21% nisbətində azaldır (9) .Cornell Universiteti tərəfindən laboratoriya heyvanları üzərində edilən bir işdə isə qırmızı almanın mövcud xərçəngli şişlərin kiçilməsini təmin etdiyi təsbit edilmiş (10) .Felç20 fərqli araşdırmanın nəticəsinə görə gündə 2 kiçik alma (200 gr) iflic riskini əhəmiyyətli nisbətdə azaldır (11). Yenə eyni araşdırmalara görə hər gün 200 qram təzə tərəvəz yemək iflic riski% 11 nisbətində azalır. Bütün araşdırmalar almanın iflic riskini azaldan təsirinin başda "kuersetin" olmaq üzrə olan digər antioksidanlar səbəbiylə meydana gəldiyi ifadə edilir. Hollandiya qaynaqlı 20.069 adamın iştirakıyla edilən geniş diametrli araşdırma bu məlumatları təsdiqləyir. Yaşları 20 ilə 65 arasında dəyişən və hər hansı bir sağlamlıq problemi olmayan iştirakçılar 1 il boyunca təqib edilmiş. Daha çox təzə tərəvəz və meyvə istehlak iştirakçılardan iflic görülmə nisbətinin digərlərinə görə% 53 daha az olduğu təyin olunmuşdur. Bu araşdırmalara görə iflic riskini azaldan alma xaricindəki digər meyvə və tərəvəzlər isə belə; kələm, kahı və digər yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, naringi, qreypfrut və portağal kimi sarı və narıncı meyvələr, badımcan və pomidor kimi qırmızı, bənövşəyi rəngli tərəvəzlər. Astım1200 qadın və uşaqlarının iştirakı Utrecht Universiteti tərəfindən edilən bir araşdırmaya görə hamiləlik dövründə nizamlı olaraq alma istehlak qadınların uşaqlarında astma görülmə riskinin 50% nisbətində azaldığı təsbit edilmiş. Avstraliyada qaynaqlı 1600 yetkinin iştirakıyla edilən bir digər işdə isə alma istehlakının astma riskini və bronşiyal həssaslığı azaltdığı təyin (17). Bu araşdırmada əldə edilən nəticələr, daha geniş diametrli, 10.000 qadın və kişinin iştirakıyla edilən Finlandiya qaynaqlı bir iş ilə dəstəklənir.

 

Sümük Səhiyyə

 

Yalnız almaya xas bir komponent olan "phloridzin" 50 yaş üzəri kişilərdə və menopoz dövrü sonrası qadınlarda görülən sümüklərin zəifləməsi, sümük sıxlığının azalması, asan qırılması kimi problemləri və osteoporoz kimi xəstəlikləri önləməyə köməkçi olur (19) .Aynı mövzuda edilən bir digər araşdırma isə daha çox meyvə, tərəvəz və tam taxıllı qidalar istehlak 50 yaş üzəri yetkinlərdə zədəyə bağlı sümük problemləri daha az görülür (20) .Elmanın Qida Değeri1 orta boy alma (+ - 180 q, qabığıyla birlikdə) 95 kalori19 qram şeker159 qram su16.4 mg omeqa 3 yağ asitleri78.3 mg omeqa 6 yağ asitleri4 qram qida lifi (gündəlik ehtiyacın 14% -i) 0.5 qram zülal (gündəlik ehtiyacın% 1-i) 98.3 IU A vitamini (gündəlik ehtiyacın 2% -i) 8.4 mg C vitamini (gündəlik ehtiyacın% 14ü) 0.3 mg E vitamini (gündəlik ehtiyacın 2% -i) 4.0 mCG K vitamini (gündəlik ehtiyacın% 5-i) 0.1 mg B6 vitamini (gündəlik ehtiyacın% 4-ü) 0.2 mg niasin (gündəlik ehtiyacın%! 'i ) 5.5 mCG folat (gündəlik ehtiyacın% 1-i) 10.9 mg kalsium (gündəlik ehtiyacın% 1-i) 0.2 mg dəmir (gündəlik ehtiyacın% 1-i) 9.1 mq maqnezium (gündəlik ehtiyacın 2% -i) 20 mg fosfor (gündəlik ehtiyacın 2% -i) 195 mg kalium (gündəlik ehtiyacın% 6-sı) 0.1 mg manqan (gündəlik ehtiyacın% 3-ü) və az miqdarda thiamin, riboflavin, mis daxildir. Yuxarıdakı rəqəmlər böyüklər üçün USDA tərəfindən təyin olunan 2000 kalorilik istinad diyetini əsas götürülərək yaradılmışdır.

 

Almanın Digər Faydaları

 

E, C vitamini ehtiva etməsi və antioksidanlar baxımından zəngin olması səbəbiylə katarakta qarşı qoruma təmin edər. Almada bol miqdarda olan qida lifi immunitet sistemini gücləndirər. Qida lifi eyni zamanda qəbizliyə qarşı və qabizliyin aradan qaldırılması üçün də təklif olunur. Antioksidanlar, A, E, C vitamini ehtiva edən alma yaşlanmanın dəri üzərindəki təsirlərini gecikdirər. B kompleks vitaminləri olan riboflavin, tiamin və vitamin B6 vitamini sinir sistemini qoruyar və qırmızı qan hüceyrəsi istehsalında istifadə olunur.

 

Çox Almanın Bir Zərəri Varmı?

 

Gündə 1 alma yemənin bilinən bir zərəri yoxdur, ancaq çox alma yemənin və hər gün 4-5 almanı sıxaraq suyunu içməyin başlıca zərəri ehtiva etdiyi yüksək şəkərdir. Amerikan Kalp Dərnəyinin verdiyi rəqəmlərə görə gündəlik maksimum şəkər istehlakı qadınlarda 25 qram (ümumi 100 kalori), kişilərdə 37.5 (ümumi 150 kalori) qram olmalı (26) .1 orta boy alma aşağı yuxarı 19 qram şəkər ehtiva etdiyi düşünüldüyündə hər gün 3-4 alma yemək bu sərhədin aşılması mənasını verir. Təbii şəkəri tort, şokolad, şəkərli atıştırmalıklardan almaqla almadan almaq arasında səhiyyə baxımından çox böyük fərq var. Almadan yalnız şəkər deyil vitamin, mineral, omeqa yağ turşuları və qida lifi də alırsınız. Alma qida lifi məzmunu sayəsində həzmin təşkil edilməsinə köməkçi olur. Ancaq həddindən artıq alma istehlakı, almada olan və sindirilemeyen bir şəkər formu olan "sorbitol" səbəbiylə ishala yol aça bilər (27). Bədəndəki mayeni bağırsaqlara çəkən və dışkıyı yumşaldan sorbitol almanın qəbizlik üçün önerilmesinin səbəbidir. Kalori Kısıtlamalı bir diyet edirsinizsə istehlak etdiyiniz alma miqdarına diqqət etməlisiniz. Tek bir alma ehtiva etdiyi 95-100 kalori səbəbiylə diyetinizə zərər verməz amma 3-4 alma yeməyə başlasanız gündə 300-400 kalori yalnız almadan gələcəyi üçün kalori hesabınızı tutturmakta çətinlik çəkə bilərsiniz. Eyni vəziyyət karbonhidrat Kısıtlamalı diyetlər içində etibarlı çünki 1 alma təxminən 25 qram karbonhidrat ehtiva. Alma nüvəsi toksin bir komponent olan siyanür daxildir. 1-2 alma toxumu yemək zehirleneceğiniz mənasını verməz amma miqdar artarsa zəhərlənmə riskiniz də artar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...