Yumurtanın Faydaları
Xolesterola təsiri səbəbiylə ən
çox müzakirə edilən qidalardan biri olan yumurta son illərdə
"faydalı" qidalar arasındakı yerini yavaş yavaş geri almağa başladı.
Yumurtanın pis şöhrətinin səbəbi tərkibindəki xolesterol miqdarıdır. Ancaq
indiki vaxtda edilən araşdırmalar yumurtada olan xolesterolun pis xolesterolu
yükseltmediği və əksinə yaxşı xolesterolu yüksəltdiyini ortaya qoyur. 1 orta
boy yumurta təxminən 186mg xolesterol ehtiva edir. Bu miqdar sağlam bir adamın
1 gündə alması lazım olan xolesterol miqdarının təxminən yarısı. Yəni gündə 1
yumurta yemək yüksək xolesterola səbəb olmur ancaq, xolesterolun təhlükəli
ölçülərə çıxmaması üçün gün boyu istehlak etdiyiniz yumurta xaricindəki qidalara
da diqqət göstərməlisiniz. Yüksək xolesterol səbəbiylə nizamlı olaraq dərman
istifadə edirsinizsə və yumurta yeyib yeməmək mövzusunda tərəddüddə
qalırsınızsa həkiminizə məsləhətləşə bilərsiniz.
Yumurtanın Sağlamlığa Faydaları
Protein:
Yumurtanın ən böyük xüsusiyyətlərindən
biri qırmızı ətə nisbətən çox daha ucuz bir "keyfiyyətli" zülal
qaynağı olması. 1 orta boy yumurta 5.5 qram zülal ehtiva edir və bu miqdar gündəlik
protein ehtiyacının% 11ini qarşılayır. Illinois Universiteti tərəfindən edilən
bir araşdırmaya görə yumurta xüsusilə idmançılarda əzələ kütləsinin artması və
enerjinin qorunması üçün tüketilebilecek ən faydalı qidalardan biri. Eyni
araşdırma həftədə 6 ədəd yumurta yemənin bədənin enerji istehsalını diqqətə
çarpan nisbətdə artırdığını ortaya qoyur.
Omega 3:
Ürək xəstəlikləri, xərçəng,
artrit kimi xroniki xəstəliklərə tutulma riskini salan Omega3 yağ turşuları
ümumi sağlamlığımızı qorumaq üçün kritik əhəmiyyətə malikdir ancaq bədənimiz tərəfindən
üretilmez. Əskikliyində halsızlıq, yaddaş zəifliyi, dəri quruluğu, ürək xəstəlikləri
və qan dövranının zəifləməsi kimi problemlərə səbəb olan omeqa 3 yumurtada əhəmiyyətli
nisbətdə var. 1 orta boy yumurta (omeqa 3 ilə zenginleştirilmemiş normal
yumurta) 32.6 mg omeqa 3 yağ turşusu daxildir.
B Vitamini:
Əzələlərin və ürəyin normal
funksiyasını davam etdirməsi üçün əhəmiyyətli olan B1 və B2 vitaminləri, sinir
və həzm sistemləri tərəfindən istifadə B3 vitamini, normal bir böyümə və
inkişaf üçün lazım olan B5 və B12 vitaminləri, qidalar yoluyla alınan zülalın bədən
tərəfindən törədilməsində istifadə və immunitet sistemi üçün lazımlı olan B6
vitamini, hormon istehsalında istifadə B7 vitamini və hüceyrələrin DNT
istehsalında kulanılanB7 vitamini, yəni bütün B vitaminləri yumurtada var. B
kompleks vitaminləri qeyri-kafi olaraq almaq böyrək xəstəlikləri, tip 2
diyabet, katarakt, ürək xəstəlikləri, döş xərçəngi, kolon xərçəngi, pankreas xərçəngi
kimi son dərəcə ciddi xəstəliklərə tutulma riskini artırmaqdadır. Yumurtanı
xüsusilə B7 və B12 vitaminləri üçün istehlak edə bilərsiniz.
Kolin:
Yumurta, B kompleks vitaminlərindən
biri olan və bədənin normal funksiyalarını yerinə yetirməsi üçün olduqca əhəmiyyətli
bir komponent olan "kolin" baxımından ən zəngin qidalardan arasında
iştirak etməkdədir. Yetkin kişilər üçün 550mg, qadınlar üçünsə 450mg gündəlik
kolin alınması önerilmekle birlikdə ortalama bir diyetdə ümumiyyətlə bu rəqəmin
altında kalınmaktadır. Hüceyrə quruluşunun qorunması, sinir hüceyrələri
arasında ünsiyyətin qorunması, yağların qan yoluyla qaraciyərə daşınması kimi əhəmiyyətli
funksiyaları olan kolin əskikliyində damar tıkanıklığı, qaraciyər xəstəlikləri
və nevroloji xəstəliklərin riski artmaqdadır. 1 ədəd böyük boy yumurta ortalama
80-100mg kolin daxildir.
Selenium:
Selenium mineralı kafi miqdarda
alınmadığında hipotrioid, halsızlıq, zehin zəifliyi kimi problemlər görülə bilər.
Dünya Sağlamlıq Təşkilatı (WHO) gündəlik selenium istehlakını 70mcg
(micrograms) olaraq təklif edir. 1 orta boy yumurtanın təxminən 14 MCG selenium
olan göz önünə alındığında 1 ədəd yumurtanın gündəlik selen ehtiyacının 20% -ni
qarşıladığı deyilə bilər.
Yüksək Təzyiq:
Son edilən araşdırmalarda yumurta
axında olan "peptid" adlı komponentin yüksək qan təzyiqinin
salınmasında təsirli olduğu nəticəsində əldə edilmişdir. Zülalın quruluş
daşlarından biri olan peptid "anjiyotensin-çevirici ferment (ACE)"
olaraq bilinən və yüksək təzyiqin başlıca səbəbi olan fermentin istehsalını
baskılıyor.
D Vitamini:
Uzun müddətli əskikliyində
uşaqlarda astma, yetkinlərdə bilişsel zayıflama, xərçəng, ürək və damar xəstəlikləri
riskini atdıran D vitamini üçün ən yaxşı mənbə günəş şüalarıdır. Mütəxəssislər
gündə 10-15 dəqiqə günəşə çıxmanın D vitamini əskikliyini önləyəcəyini ifadə
edirlər. Ancaq az günəş alan bir iklimdeyseniz və D vitamini möhkəmlətməsi
istifadə etmək istəmirsinizsə D vitamini ehtiva edən qidaları daha çox istehlak
etməniz gərəyə bilər. Yumurta, D vitamini ehtiva edən nadir qidalardan biridir
və 1 orta boy yumurta gündəlik D vitamini ehtiyacının% 4-nü qarşılayar. D
vitamini ehtiva edən digər bəzi qidalar isə belə; balıq, balıq ciyəri, istridyə,
Şirniyyat məhsulları və göbələk növləri.
Yumurtanın Qida Dəyəri
1 orta səs çiy yumurta (44 qr) 63
kalori4 gr yağ32.6 mg omeqa 3 yağ asidi505 mg omeqa 6 yağ asidi110 mg kolin33.4
qram su186 mg xolesterol (gündəlik ehtiyacın 62% i) 5.5 gr protein (gündəlik
ehtiyacın 11% 'i) 214 IU A vitamini (gündəlik ehtiyacın% 4-ü) 15.4 IU D
vitamini (gündəlik ehtiyacın% 4-ü) 0.4 mg E vitamini (gündəlik ehtiyacın 2% -i)
0.2 mg riboflavin (gündəlik ehtiyacın 2% -i) 0.1 mg B6 vitamini (gündəlik
ehtiyacın% 3-ü) 20.7 mCG folat (gündəlik ehtiyacın% 5-i) 0.6 mCG B12 vitamini
(gündəlik ehtiyacın% 9-u) 23.3 mg kalsium (gündəlik ehtiyacın 2% -i) 0.8 mg dəmir
(gündəlik ehtiyacın% 4-ü) 5.3 mq maqnezium (gündəlik ehtiyacın% 1-i) 84 mg
fosfor (gündəlik ehtiyacın% 8i) 59 mq kalium (gündəlik ehtiyacın 2% -i) 61.6 mg
natrium (gündəlik ehtiyacın% 3-ü) 0.5 mg sink (gündəlik ehtiyacın% 3-ü) 13.9
mCG selenium (gündəlik ehtiyacın 20% -i) daxildir.
Yumurta və Xolesterol
"Xolesterol" sözünü
eşidəndə ümumiyyətlə ağlımıza "dərman, ürək böhranı, damar
tıkanıklığı" kimi mənfiliklər gəlir. Ancaq gerçəkdə xolesterol bədən
sisteminin əhəmiyyətli bir parçasıdır və hər bir hüceyrə üçün əhəmiyyətli bir
rol oynamaqdadır. Kortizon, testosteron, östrojen kimi hormonların istehsalında
istifadə xolesterol olmasaydı bizdə olmazdıq. Bu mövzuda avantajlıyız çünki
karaciğerimiz bədənin ehtiyac duyduğu xolesterolu çıxara bilir. Yəni qidalarla
almasak belə sistemimizdə hər zaman kafi miqdarda xolesterol var. Xolesterol
baxımından zəngin qidalar istehlak edildiyində isə karaciğerimiz daha az
xolesterol çıxararaq ümumi xolesterol miqdarını dengeliyor. Son illərdə edilən
araşdırmalarda, uzun bir müddətdir yüksək xolesterol ilə birlikdə xatırlanan
yumurtanın əslində pis xolesterolun yüksəlməsində o qədər də təsirli olmadığı
istiqamətində nəticələr əldə edilir. Bu araşdırmaların ortaq nəticəsində
yumurtanın hər insanda eyni təsiri yaratmadığı və hər gün yumurta yeyənlərin%
70-nin ümumi və LDL xolesterol səviyyəsində hər hansı bir dəyişiklik müşahidə
edilmədiyi istiqamətində. Geri qalan% 30-da isə ümumi xolesterolda artım
görülmüş. Ayrıca nizamlı olaraq yumurta yeyənlərin HDL yəni "yaxşı
xolesterol" səviyyələrində artım müşahidə olunub. Nəticə olaraq yumurta
yaxşı xolesterolu yüksəldərkən yumurta yeyənlərin% 70'inde pis xolesterol və
ümumi xolesterol yükselmiyor. Burada əhəmiyyətli olan nöqtə xolesterol dərmanı
istifadə geri qalan% 30-dan içində ola biləcəyiniz ehtimalını göz ardı etməyərək
yumurta istehlak başlamadan əvvəl həkim məsləhətləşmək.
Hər Yumurta Eyni Deyil
Marketdə yumurta reyonuna
getdiyinizdə çox fərqli yumurta növüylə qarşılaşa bilərsiniz. Yumurtalar,
çıxarıldıqları toyuq cütlüyünün şərtlərinə və heyvanların bəslənmə şəklinə görə
fərqliləşər.
Ənənəvi Yumurtalar: Standart və ən
ucuz market yumurtasıdır. Bu yumurtalar əksəriyyətlə gün işığı görməyən,
vitaminlərlə (bəzən antibiotik və hormonlarla) inkişaf prosesi sürətləndirilən
toyuqlardan əldə edilməkdədir.
Orqanik Yumurtalar: üzvi
yumurtalar orqanik qidalarla bəslənən toyuqlardan əldə edilir. Heyvanın inkişaf
prosesində hər hansı bir hormon və ya antibiotik istifadə. Orqanik yumurta
istehsalında heyvanın gün işığına girişi məhduddur.
Çayır Yumurtası:
"Sərbəst gəzən toyuğun
yumurtası" olaraq bilinən çayır yumurtası adı üstündə çöldə sərbəst gəzən,
bitki və mübarizə (toyuğun təbii qidanı) yeyən toyuqlardan əldə edilir. Mütəxəssislərin
ən çox tövsiyə etdiyi yumurtadır ancaq klassik yumurtaya görə olduqca
bahalıdır. Orqanik yumurtayla sərbəst gəzən toyuq yumurtası eyni şey deyil.
Omega 3 Baxımından Zənginləşdirilmiş Yumurtalar: Ənənəvi toyuq çiftlikleriyle
aşağı yuxarı eyni şəraitdə fermalarda istehsal olunur. Ancaq heyvanların bəslənməsində
kətan toxumu kimi omega 3 baxımından zəngin yemlər istifadə edilər. Omega 3
baxımından zənginləşdirilmiş yumurtalarda normal yumurtanın 5 qatına qədər daha
çox omeqa 3 var. Sərbəst gəzən toyuğun yumurtası ilə ənənəvi yumurta arasındakı
ən əhəmiyyətli fərq qida dəyəridir. Gəzən toyuq yumurtası normal yumurtaya görə
3 qat daha çox E vitamini, 1.5 qat daha çox A vitamini, 7 qat daha çox beta
karoten, 3 qat daha çox omeqa 3, 1/3-ü qədər xolesterol daxildir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder