Çörək Otunun Faydaları
Müqəddəs kitablarda adı keçən və
şəfalı bitki kimi istifadə minlərlə il əvvəlinə söykənən çörək otu indiki
vaxtda bir çox elmi araşdırmaya mövzu olmaqdadır. Xüsusilə, xərçəngli hüceyrələrin
təmizlənməsi və xərçəngə qarşı qoruyucu təsiri ilə əlaqədar olaraq edilən işlərin
nəticələri ümid verir. Tarix boyunca İslam mədəniyyətinin suveren olduğu
torpaqlardan Antik Yunan və Misirə qədər geniş bir coğrafiyada məşhur olaraq
istifadə çörək otu və çörək otu yağı indiki vaxtda Amerika və Avropa qitəsində
çox xəstəlikdən qorunma və bəzi xəstəliklərin müalicəsi məqsədiylə istehlak
edilməkdədir. Çörək otunun faydaları arasında ilk olaraq sayılanlar ağrıları
hafiflettiği, immunitet sistemi gücləndirdiyi, saçlara yaxşı gəldiyi və astma xəstələrində
müalicəyə köməkçi olmasıdır. Ənənəvi olaraq istifadəsi və faydaları son illərdə
edilən araşdırma nəticələri ilə də dəstəklənir. Bu yazıda çörək otunun
faydaları mövzusunda, yalnız edilmiş elmi araşdırmalara əsaslanan məlumatlar
tapa bilərsiniz.
Çörək Otunun Sağlamlığa Faydaları
Pankreas Xərçəngi:
ABŞ mərkəzli "The Kimmel Xərçəng
Center" tərəfindən Prof. Hwyda Arafat öndərliyində edilən araşdırmaya görə,
çörək otu yağında olan "thymoquinone" adlı kimyəvi komponent pankreas
xərçəngi xəstələrində xərçəngli hüceyrələrin inkişafını dayandırır və bu hüceyrələri
öldürərək xərçəngli hüceyrə sayını azaldır.
Kolon Xərçəngi:
2010-ci ildə Misirdə edilən və nəticələri
National Library of Medicinedə nəşr olunan işə görə çörək otu laboratoriya
hayvanlarındaki kolon xərçəngi hüceyrələrinin sayının əhəmiyyətli dərəcədə
azalmasını təmin etmiş.
Döş Xərçəngi:
2003-ci ildə ABŞ Jackson State
Universiteti tərəfindən edilən işdə çörək otu yağı istifadə xərçəng hüceyrələri
əhəmiyyətli nisbətdə müalicə edilmiş.
Beyin Xərçəngi:
Çörək otunda olan
"thymoquinone" adlı komponent ən ölümcül beyin xərçəngi növlərindən
biri olan "Glioblastoma" səbəbiylə reallaşan hüceyrə ölümünü
yavaşladır. Çörək otu eyni zamanda güllə zəhərlənməsinə bağlı olaraq beyində
meydana gələn zərərin azaldılması və geri döndürülmesini köməkçi olur.
Hipertansiyon:
Qan təzyiqinin normal dəyərlərin
üzərində olması vəziyyəti olan hipertansiyon ürək xəstəliklərinin başlıca səbəbləri
arasında göstərilməkdədir. Çörək otu, 2008-ci ildə nəticələri nəşr olunan bir
araşdırmada qan təzyiqini normala çevirməyə köməkçi olan təbii məhsullar
arasında göstərilmiş. Eyni işə görə nizamlı olaraq çörək otu istehlak pis
xolesterolu salarkən, damarların təmizlənməsinə köməkçi olan yaxşı xolesterolu
yüksəldir. Ancaq bu araşdırma yüngül və orta dərəcəli yüksək təzyiq xəstələri
üzərində edilmiş. Irəli dərəcədə yüksək təzyiq xəstələrinə təsiri mövzusunda
edilmiş bir araşdırma hələ tapılmır.
Antioksidan:
Çörək otunun antioksidan təsiri
elmi araşdırmalarla dəstəklənir. Onsuz da xərçəngə qarşı önerilmesinin başlıca
səbəbi olaraq bu antioksidan təsiri və bədəndə oksidadif stressi azaldaraq xərçəng
meydana gəlməsini önləməsi olaraq göstərilir. Mövcud xərçəng üçün müalicə görən
xəstələrdə isə, xərçəng müalicəsi üçün tətbiq olunan radiasiya müalicəsinin yan
təsirlərini azalma üçün təklif təbii məhsullar arasında iştirak edir.
Vitamin Və Minerallar:
Çörək otu əhəmiyyətli vitamin və
minerallar baxımından olduqca zəngindir. Çörək otu thymoquinone, beta
sitosterol, miristik turşu, palmitik turşu, palmitoleik turşu, stearik turşu,
oleik turşu, linoleik turşu, arakidonik turşu, zülal, B1 vitamini, B2 vitamini,
B3 vitamini, fol turşusu, kalsium, dəmir, mis, sink və fosfor başda olmaq üzrə
100-dən çox kimyəvi komponent daxildir.
Çörək Otunun Digər Faydaları
Romatizm:
Çörək otunda olan thymoquinone,
dithymoquinone və timol komponentlər antioksidan təsirə sahib və bu komponentlərin
iltihab önləyici xüsusiyyəti var. 2007 və 2011-ci ildə edilən 2 fərqli
araşdırmaya görə nizamlı olaraq çörək otu və ya çörək otu yağı istehlak
revmatizmaya bağlı iltihabı azaldılması xəstəliyin əlamətlərini yüngülləşdirir.
İmmunitet sistemi:
Laboratoriya heyvanları üzərində
edilən və nəticələri 2010-ci ildə nəşr olunan bir araşdırmaya görə çörək otu
yağı radiasiyaya məruz qalan canlılarda immunitet sistemini gücləndirərək zərərli
şüaların bədəndəki mənfi təsirini azaldır. Bu səbəblə radyoterapi müalicəsi görən
xəstələrdə şüaların yan təsirini yüngülləşdirmək üçün təklif qidalar arasında
iştirak edir.
Astma:
Çörək otunun iltihab önləyici
xüsusiyyəti iltihablı digər xəstəliklərin müalicəsində istifadə edilməsini də təmin
edir. Hava kanallarının iltihabı səbəbiylə görülən astma bu xəstəliklər arasında
iştirak edir. Çörək otu, hava kanallarında ibarət iltihabın azaldılmasına köməkçi
olması üçün təklif edilir.
Allergiyalar:
Çörək otunda olan omeqa 3 yağ
turşuları ənənəvi allergiya dərmanlarının təsirini artıraraq allergiya
simptomları yüngülləşməsinə köməkçi olur.
Saçlar:
Çörək otunun saça faydaları
mövzusunda edilmiş elmi araşdırma sayı qeyri-kafi olmasına qarşı bir çox adam tərəfindən
saç baxımında istifadə edilməkdədir. Çörək otu yağı saçları nəmləndirir, saç
tellərini gücləndirir və saçın sağlam olaraq uzanmasına köməkçi olur.
Boğaz ağrısı:
Çörək otu çayı kəskin badamcıq
iltihabı və qırtlaq toxumasının iltihablanması səbəbiylə görülən boğaz
ağrılarına yaxşı gəlir.
Əməliyyat İzləri:
Bu mövzuda edilən işlər, əməliyyat
sonrası əməliyyat edilən bölgəyə nizamlı olaraq çörək otu yağı sürmənin əməliyyat
sonrası meydana gələ biləcək yara izlərini əhəmiyyətli nisbətdə ortadan
qaldırdığını göstərir. Ancaq bu araşdırmalar yalnız laboratoriya hayvanlarıyla
məhduddur və insanlar üzərində eyni təsirə sahib olub olmadığı mövzusunda hələ
kifayət qədər məlumat yoxdur.
Epilepsiya:
Medical Science Monitor
jurnalında nəşr olunan bir araşdırmaya görə çörək otu ənənəvi müalicə
üsullarına müqavimət göstərən uşaqlarda epilepsiya nöbetlerinin sıxlığını
azaldır. Bu araşdırma yaşları 13 ay və 13 yaş arasında dəyişən, ən az 1 aydır
epilepsiya müalicəsi görən 20 uşaqla edilmiş və nizamlı olaraq çörək otu özü
verilən uşaqlarda diqqətə çarpan nisbətdə epilepsiya keşiyi sayının azaldığı təsbit
edilmiş.
Migren:
Çörək otu yağı ənənəvi olaraq
migrene qarşı istifadə olunur. Bunun üçün atağın ilk əlamətlərini hiss
boynunuza, gözlərinin üstünə və alınınızdan saçların başladığı yerə çörək otu
yağı sürün. Başınızın üst qisimi ağrıyırsa barmaq uclarınızı çörək otu yağına
batıraraq bu bölgəyə dairəvi hərəkətlərlə masaj edə bilərsiniz. Burun dəliklərinin
daxili hissəsinə 1-2 damla çörəkotu yağı sürərək dərin nəfəs almaq daha qısa
müddətdə nəticə almağınıza köməkçi olacaq.
Diş Ağrısı:
Diş ağrısı səbəbiylə dərman
istifadə etmək istəmirsinizsə ağrıyan bölgəyə və ətrafına bir miqdar çörək otu
yağı sürtə bilərsiniz. Ayrıca 1 çay stəkanı ilıq suya 6-7 damla çörəkotu yağı
damlatıp nizamlı olaraq qarqara etmək diş əti və diş ağrısına yaxşı gəlir.
Enerji:
Daimi olaraq çörək otu istehlak
enerji verir və xüsusilə mövsüm dəyişmələrində görülən halsızlığa yaxşı gəlir.
Diabet:
Çörək otu İran başda olmaq üzrə
müxtəlif ölkələrdə diabet müalicəsində istifadə edilən təbii məhsullar arasında
iştirak etməkdədir. Son illərdə edilən elmi işlərdə çörəkotunun xüsusilə tip 2
diyabet xəstələrində qan şəkərini dengelediğini ortaya qoymaqdadır.
Çörək Otunun Yan Təsirləri
Çörək otu və çörək otu yağının
sağlamlıq üçün bir çox faydası olmasına qarşı digər bitki mənşəli məhsullarda
olduğu kimi şüursuz və həddindən artıq istehlakının bəzi yan təsirləri var. Əvvəlcə
təzyiq, epilepsiya, ürək xəstəlikləri, şəkər xəstəliyi və hər hansı bir digər xəstəlik
səbəbiylə nizamlı olaraq dərman istifadə çörək otu, çörək otu yağı və ya möhkəmlətməsi
istifadə başlamadan əvvəl həkiminizdən ola biləcək yan təsirlər haqqında məlumat
almalısınız. Qidalarla birlikdə istehlak çörək otu ümumiyyətlə etibarlı qəbul
edilməklə birlikdə çörək otu möhkəmlətməsi istifadəsi, xüsusilə hamiləlik və əmizdirmə
dövründə yalnız həkim idarəsində edilməlidir. Çörək otu yağı dəri üzərində
istifadə bəzi kəslərdə kontakt dermatit yol aça bilər. Qaşıntı, qızartı və dərinin
pullanması kontakt dermatit əlamətləri arasındadır. Yüksək dozalarda çörək otu
yağı istehlakı böyrək və ya qaraciyər təxribatına səbəb ola bilər.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder