Quru Üzümün Faydaları
Ümumi sağlamlığın qorunması adına
əhəmiyyətli minerallar baxımından zəngin olan kişmiş xüsusilə həzm problemi çəkənlərə
təklif qəlyanaltılar arasında ilk sıralarda iştirak edir. Quru üzümün önə çıxan
bir başqa faydası isə sağlam bir enerji qaynağı olması. Yəni gün içində
enerjinizin azaldığı anlarda şokolad, şəkərli qəlyanaltılar kimi boş kalorili
variantlar yerinə 1 ovuc quru üzüm yeyə bilərsiniz. Təbii burada gözdən
qaçmaması lazım olan bir nöqtə var ki, o da quru üzümün yüksək kalori nisbəti.
1 ovuc quru üzüm (25 qr) təxminən 80 kalori ehtiva edir. Bu səbəblə aldığınız
kalorini nəzarət altında tuta bilmək üçün gün içində istehlak etdiyiniz quru
üzüm miqdarına diqqət etməlisiniz.
Quru Üzüm Faydaları
Antioksidan təsiri: Quru üzüm,
eynilə quru ərik və quru ərik kimi, antioksidan təsiri olan
"fenollar" baxımından zəngindir. Fenollar, hüceyrə quruluşunu oksigen
əsaslı təxribata qarşı qoruyar. Ancaq təzə üzümün quru üzümə görə daha çox
antioksidan ehtiva etdiyi unudulmamalıdır çünki qurutma əməliyyatı əsnasında
antioksidan təsiri yaradan bəzi komponentlərin miqdarı azalır.
Sümük Sağlamlığı:
Bir önə çıxan bir mineral olmasa
da, qidalar yoluyla alınan kalsiumun bədən tərəfindən daha təsirli bir şəkildə
emilmesine köməkçi olan "boron" mineralı üçün quru üzüm istehlak edə
bilərsiniz. Edilən araşdırmalara görə boron mineralı osteoporoza qarşı qoruma təmin
edərkən, menopoz sonrasında tətbiq östrojen terapiyasına köməkçi olur.
Göz Sağlamlığı:
Ölkəmizdə "sarı nöqtə"
xəstəliyi olaraq bilinən və ümumiyyətlə 50 yaş üzərindəki kəsləri təsir edən
bir göz xəstəliyi olan "makula degenerasiyası" riskini kişmişlə
azalda bilərsiniz. 110 min qadın və kişinin iştirakıyla edilən, nəticələri
"Archives of Ophthalmology" də nəşr olunan bir işə görə hər gün 3
kasa təzə meyvə yemək makula degenerasiyası riskini 36% nisbətində azaldır. Hər
gün 3 kasa təzə meyvə yemək gözünüzdə böyüyürsə, bu kasanı birini 1 ovuc
kişmişlə dəyişdirə bilərsiniz.
Həzm:
Sağlam və nizamlı çalışan bir həzm
sistemi üçün qadınların hər gün 25 qram, kişilərin isə 38 qram qida lifi alması
lazımdır. İndiki vaxtda bu qədər qida lifindən almaq hər zaman mümkün olmaya
çünki istehlak etdiyimiz qidalar ümumiyyətlə et ağırlıqlı və ya lif baxımından
zəif, hazır qidalar. Bunun nəticəsində də, qəbizlik sindirimle əlaqədar şikayətlər
arasında ilk sırada gəlir. Qəbizliyi önləmək və bağırsaqların işinə köməkçi
olmaq üçün hər gün 1 ovuc quru üzüm yeyilməsi, mütəxəssislərin təklifləri
arasında iştirak edir. 50 ədəd quru üzüm təxminən 1 qram qida lifi daxildir
yalnız quru üzüm yeyərək gündəlik qida lifi ehtiyacınızı qarşılamaq mümkün
deyil. Qida lifi baxımından zəngin digər yeməkləri öyrənmək istəyirsinizsə
lifli qidalar yazımıza bir göz ata bilərsiniz.
Acid Balans:
Kalium və maqnezium mineralları
ehtiva edən quru üzüm, bu xüsusiyyəti ilə bədənin turşu tarazlığının
qorunmasına kömək olur. Acid tarazlıqsan qorunması gut, romatizm, böyrək daşı və
ürək xəstəliklərindən qorunmaq adına əhəmiyyətlidir.
Dəmir çatışmazlığı:
Quru üzüm, qurudulmuş meyvələr
arasında dəmir baxımından ən zəngin meyvələrdən biridir. 50 ədəd quru üzüm (26
qram) gündəlik dəmir ehtiyacının təxminən% 3ünün qarşılayar. Bu sayədə dəmir əksikliyi
anemiyası müalicəsinə köməkçi olaraq tüketilebilecek qidalar arasında quru üzüm
də iştirak etməkdədir.
Enerji Dəstəyi: Özünüzü halsız,
yorğun hiss edərkən bir ovuc quru üzüm yeyərək enerji dəstəyi ala bilərsiniz.
Pəhriz:
Quru üzüm, yüksək kalorili olması
və şəkər ehtiva etməsi səbəbiylə pəhriz edərkən istehlak edilməsi lazım olan
qidalar arasında bir yer almır. Ancaq pəhriz zamanı şirin ehtiyacına qarşı qoya
bilmədiyim anlarda şokolad və ya şekerlemelere yönəlmək yerinə bir miqdar quru
üzüm yemək daha qidalandırıcıdır. Quru üzüm mineral və vitamin məzmunuyla
keyfiyyətli bir enerji qaynağıdır. Şəkərli qəlyanaltılar kimi qan şəkərini birdən
yüksəltmək daha uzun müddət toxluq hissi verir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder