Heyvanın Faydaları
Aralarında alma və armudunda
olduğu "gülgillər" familiyasından olan heyva bir payız meyvəsidir. C
vitamini baxımından zəngin bir meyvə olması və bol miqdarda qida lifi
içermesinden heyvanın faydaları arasında önə çıxan xüsusiyyətləri. 1 ədəd
heyva, gündəlik C vitamini ehtiyacının təxminən 1/4-nü tək başına qarşılayır.
Qida dəyəri olduqca yüksək olan ayvada olan digər vitamin və minerallar isə bu
şəkildə; dəmir, kalsium, A vitamini, riboflavin, B6 vitamini, folat, niasin,
kalium, fosfor və maqnezium.
Heyvanın Sağlamlığa Faydaları
Antioksidanlar:
Antioksidan vitaminlər arasında
göstərilən C vitamini xaricində ayvada olan digər antioksidanlar bu meyvənin bədəni
toksinlərə qarşı qoruduğunu ortaya qoymaqdadır. Antioksidan qidalar, müxtəlif xəstəliklərin
qarşısını açan sərbəst radikalları tarazlıqlar və oksidativ stresə qarşı
sistemi qoruyaraq zəif düşməsini qarşısını alır. Oksidadif stress sərbəst
radikalların səviyyəsinin antioksidan səviyyəsini keçməsidir. Tək başına bir xəstəlik
olmayan oksidativ stres hüceyrə ziyanına səbəb olaraq ciddi xəstəliklərə yol
açır və bu xəstəliklərin inkişaflarını sürətləndirər.
Qida Lifi:
Heyva, normal bir həzm üçün
kritik əhəmiyyət daşıyan qida lifi baxımından olduqca zəngindir. Qida lifi həm
qəbizlik həm də ishaldan qorunmaq üçün lazımlıdır. Suda həll olan və çözünmeyen
qida lifləri ishal vəziyyətindən dışkıyı katılaştırarak, qəbizlik vəziyyətindən
isə yumşaldaraq bədəndən atılmasını təmin edər. Kifayət qədər qida lifi almaq
bağırsaqları qoruyarkən hemoroit kimi narahatlıqların görülmə nisbətini salar.
Mütəxəssislər yetkin qadınlar üçün gündə 25 qram, kişilər üçünsə 38 qram qida
lifi istehlak önerse də günümüz qidalanma şəraitində ümumiyyətlə bu rəqəmlərin
altında kalınmaktadır. Ayvayı daha sağlam və düzgün çalışan bir həzm sistemi
üçün lif möhkəmlətməsi olaraq istehlak edə bilərsiniz.
Qan Təzyiqi (Təzyiq):
Kalium baxımından zəngin
qidaların istehlak edilməsi qan təzyiqi səviyyəsinin nəzarət altında
tutulmasını təmin edər. Hər gün 3-4 fincan təzə meyvə və tərəvəz yemək yüksək təzyiqin
salınmasına köməkçi olar. Ayvada kalium baxımından zəngin meyvələr arasındadır.
1 orta boy heyva ortalama 181 mg kalium ehtiva edir və bu miqdar gündəlik
kalium ehtiyacının% 5ini bərabər gəlməkdədir.
Böyrək Sağlamlığı:
Heyvanın kalium məzmunu böyrək
sağlamlığının qorunmasında da ön plana çıxır. Edilən araşdırmalar kifayət qədər
kalium istehlak etmənin böyrək daşı meydana gəlmə riskini əhəmiyyətli nisbətdə
azaltdığını ortaya qoymaqdadır. Ancaq kalium, sağlam və hələ hər hansı bir böyrək
narahatlığı olmayan kəslərə önerilirken böyrək daşı və ya digər bir böyrək
problemi olan kəslərin diqqətli olaraq istehlak etməsi lazım olan bir mineral.
Əgər hal-hazırda böyrək narahatlığınız varsa kalium baxımından zəngin bir bəslənmə
proqramına başlamadan əvvəl həkiminizə məsləhətləşməlisiniz.
Xolesterol:
Heyva və xüsusilə heyva yarpağı
xolesterolu salmağa köməkçidir. Heyvanın və heyva yarpağı özünün yüksək nisbətdə
antioksidan ehtiva etməsi damar tıxanıqlığı qorunmaq üçün istehlak edilməsi təklif
edilən meyvələr arasında yer almasını təmin etməkdədir.
Heyvanın Digər Faydaları:
Dilimlənmiş Ayvayı ağrıyan
oynaqların sürərək ağrını hafifletebilirsiniz. Yenə heyva dilimi və ya heyva
suyu dəri yaralarının müalicəsinə köməkçi olur. Gözləriniz ağrıyırsa gözlərinin
üstünə incə heyva dilimləri qoyaraq 10 dəqiqə bekletebilirsiniz. Heyva suyu və
ya heyva çayı öskürəyə yaxşı gəlir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder