İspanağın Faydaları
United States (ABŞ), istehlaka ispanaq salatı başı çəkir. Dəmir
cəhətdən zəngin, tünd yaşıl yarpaqlı və gözəl dadı olan ispanaq, digər yarpaqlı
tərəvəzlərə nəzərən daha çox zülal ehtiva edir. Salatda yenilən çiy ispanaq,
möcüzə bir lif qaynağı. İspanaq suyu, bol C vitamini ilə soyuq algınlıklarına
qarşı dayanıqlılıq verir və hemoroid narahatlığına yaxşı gəlir.
İspanaq, provitamin A, C vitaminləri, dəmir və müxtəlif
enzimlerce çox zəngin olub, bu maddələr, insanda bol qan edir. İspanaq ayrıca,
sümüklərin və dişlərin sağlamlığını təmin edir. İspanaq suyu, ürək əzələlərini
də qüvvətləndirir. Xüsusi fermenti ilə çoxluğa aradan qaldırıb bağırsaq zəhərlənməsini
önləyir. Ürək narahatlığı olanlara, həftədə 1-2 fincan təzə sıxılmış ispanaq
suyu içmələri təklif edilir.
Mütəxəssislər, ispanağın, qaraciyəri, linfa bezlərini, qan
dövranını xəbərdar ifadə edərək, hamilələrə, 'qanlı-canlı bir körpəyə sahib
olmaları üçün' bol ispanaq yemələrini tövsiyə edir
Qida Dəyərləri
100 qr. təzə tərəvəz ispanağın ehtiva etdiyi qida dəyərləri
bunlardır: 25 kalori; 3 qr. zülal; 3,6 qr. karbonhidrat; 0 xolesterol; 0,3 qr.
yağ; 2.1 qr. lif; 38 mgr. fosfor; 170 mgr. kalsium; 2.2 mgr. dəmir: 50 mgr.
natrium; 500 mgr. kalium: 8.100 IU A vitamini: 0,07 mgr. B l vitamini; 0,14
mgr. B2 vitamini; 0.5 mgr. B3 vitamini: 150 mcgr. folik turşu; 28 mgr. C
vitamini və 1,7 mgr. E vitamini.
Sağlamlığımıza Faydaları
Yuxardaki dəyərlər diqqətlə araşdırıldığında ispanağın
insanlar üçün nə cür əhəmiyyətli və mükəmməl bir qida qaynağı olduğu ortaya
çıxar. Bunun yanında;
o İspanaq, bədənin xərçəngə tutulma rizikosunu azaldır: Edilən
araşdırmalar ispanağı bolca istehlak kəslərdə dəri, ağciyər, prostat və sidik
torbası (mesane) xərçənglərinə tutulma hallarının çox aşağı olduğunu göstərmişdir.
o İspanaq, yüksək nisbətdə A, C və E vitamini kimi
antioksidan maddələri ehtiva etdiyindən, insanların infarkt keçirmə, iflic olma
və katarakt xəstəliyinə tutulma təhlükəsini də azaltmaqdadır.
o İspanaq, 'Yaşlılıq Körlüğü' də deyilən Makula
dejeneresansına yaxşı gəlməkdədir: ispanağın bolca istehlak kəslərdə, sonu
korluqla nöqtələnən bu cür görmə pozuqluğu xəstəliyinin ən aza indirgendiği müəyyən
olunmuşdur. Son zamanlarda ispanağın proteiniyle l voltluq elektrik cərəyanı
çıxarılmaqda və bununla gözlərə canlılıq qazandırılmaqda. Bu mövzuda siçanlar
üzərində təcrübələrə başlanmışdır. Müsbət nəticələrin insanlar üçün də bir ümid
qaynağı meydana gətirməsi ən böyük dileğimizdir.
o Kalium cəhətdən çox zəngin olan ispanaq, yüksək təzyiqi
salmaqdadır.
o Demir cəhətdən də zəngin olan ispanağın yüksək nisbətdə
oksalat ehtiva etməsi dəmir alışını mane kimi görünsə də, aparılan araşdırmalar
iki gündə bir ispanaq yeyənlərdə dəmir nisbətinin başlanğıcda bir az düşdüyünü,
ancaq altı həftədən sonra yüksələn səviyyələrə çatdığını göstərmişdir.
o Yüksək nisbətdə folik turşu ehtiva edən ispanaq, hamilə
qadınların spina bifida (onurğanın bir yanının açıq olması) xəstəliyiylə şikəst
uşaq doğurma rizikosunu ən aza endirər.
o İspanaq, zəngin nisbətli lifiylə peklik (qəbizlik) çəkənlərə
yaxşı gəlməkdədir.
o Ayrıca ispanağın, sidiyi artırıcı, işlətmə, tonik (bədəni
gücləndirici) və sakitləşdirici təsirləri də var.
Bu cür çox dirimsel əhəmiyyəti olduğu halda yüksək nisbətdə
oksalat ehtiva etməsi səbəbiylə ispanağın hər gün deyil, həftədə iki dəfə məğlub
faydalı olur. Təzə olmayan ispanaqları yemektense, dondurulmuş ispanaqları
istehlak daha yaxşıdır. Ancaq, tənəkə qutularda saxlanılan ispanaq, fol
turşusunu itirməkdədir.
Diqqət: Gut xəstəliyi, öd və böyrək daşı narahatlıqları çəkənlər
yüksək nisbətdə oksalat ehtiva ispanağı yeməməlidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder