Adaçayının Faydaları
Yumşaq
və şirin bir dadı olan adaçayı təzə, qurudulmuş yarpaqlar və ya toz şəklində il
ərzində tapıla bilər. Adaçayı yarpağı boza çalan yaşıl rəngdədir və iti uclu
yarpaqların üzərindəki damarlar olduqca diqqətə çarpandır. Tarix boyunca həm
qida olaraq həm də sağlamlığa faydaları ilə bir müalicə vasitəsi olaraq geniş
diametrli istifadə və indiki vaxtda artaraq istifadə edilməyə davam edilməkdədir.
Adaçayının elmi adı olan və latın törədilən Adacayi "qorunmuş", növün
ümumi adı olan və yenə Latınca "Salver" dən törədilən
"Salvia" isə "yaxşılaşdırmaq üçün" mənasını verməkdədir.
• Zərərli
toksinlərin bədəndən atılmasını təmin edər
•
Beyin funksiyalarını yaxşılaşdırır
•
Bronxit və astma əlamətlərini yüngülləşdirir
•
Qaraciyəri təmizləyər
•
Sidik yolu infeksiyasının müalicəsinə köməkçi olur
• Həddindən
artıq tərləməyi azaldır
•
Stressi azaldır
•
sakitləşdirər
•
Menopoz sonrası əlamətləri yüngülləşdirər
•
Saçların beyazlamasını yavaşladar
•
Göbələk infeksiyalarına qarşı istifadə
•
Yaddaşı gücləndirir
•
Alzheimerə qarşı köməkçi olaraq istifadə
•
Qan şəkərini salar
•
Diş əti iltihablanmasına qarşı istifadə
•
Ağız yaralarının müalicəsində istifadə
• Əsəbi
baş ağrısını yüngülləşdirir
• Öd
kisəsini işlədər
•
Gargara suyu olaraq istifadə
•
Boğaz ağrısını alır.
Adaçayı
Necə Hazırlanır?
2
çay qaşığı adaçayı üzərinə qaynamış suyu tökün və 5-10 dəqiqə qədər gözlətdikdən
sonra için. Adaçayını çox istifadə acı bir dadı ola bilər. Şirinləşdirmək üçün
bir iki damla limon sıxa bilər və bal əlavə edə bilərsiniz. Adaçayının
faydalarını görmək üçün istehlak edilməsi tövsiyə edilən miqdar gündə 1-2 fincanı.
Adaçayının
Sağlamlığa Faydaları
Adaçayının
faydaları başda həzm sistemi problemlərinə və yaddaşı gücləndirməyə istiqamətli
olaraq istifadəsi olmaq üzrə daxili infeksiyalardan qoruma, tərləməyi
azaldılması və saç baxımına qədər bir çox sahədə görülməkdə. Adaçayı yalnız
qurudulmuş yarpaqlarla hazırlanan çay şəklində deyil təzə yarpaqlardan özü
çıxarılaraq hazırlanan yağ şəklində də istifadə edilməkdədir. Ancaq yağı daha
qüvvətli və konsentrə olduğu üçün istifadə etməyə başlamadan əvvəl həkim məsləhətləşmək
lazımdır. Ədviyyat olaraq ya da çay formasında adaçayı istifadəsi iltihablı xəstəliyi
olanlara (romatoid artrit kimi), bronşiyal astma və aterosklerozu olan kəslərə
tövsiyə edilməkdədir. Təbii bir antioksidan olaraq istifadə edilə bilər. 2 çay
qaşığı adaçayı gündəlik K vitamini ehtiyacının% 30-unu qarşılamağa yetər. K
vitamini qanın normal olaraq pıhtılaşabilmesi, sümüklərin güclü qala bilməsi, xəstəliklərdən
daha yüksək səviyyədə qorunma və yaraların yaxşılaşması üçün lazımlıdır.
Pharmacological Biochemical Behavior jurnalının iyun 2003-cü sayında nəşr
olunan 45 yetkin üzərində reallaşdırılan araşdırma nəticələrinə görə adaçayı çəkənlərin
xüsusilə qısa dövrlü yaddaşlarında əhəmiyyətli artımlar görülmüş. British
Pharmaceutical Konfransında təqdim edilən digər bir araşdırma nəticəsində isə
qurudulmuş adaçayı kökünün Alzheimer xəstəliyinin müalicəsində istifadə edilən
müasir dərmanlara bənzər maddələr ehtiva etdiyi ifadə edilmiş. Beyində olan qan
damarlarının sağlamlığını (serebrovasküler) qorumaq üçün uzun müddətdir ənənəvi
olaraq istifadə adaçayı beyin funksiyasının azaldığı xəstəliklərin müalicəsində
istifadə edilməkdədir. Adaçayı eyni zamanda saç, kəpək, yağlı saç, ya da baş dərisi
infeksiyaları üçün durulama suyu kimi tövsiyə edilir. Eyni zamanda boz və ya ağ
rəngli saçlarda gözlə görülər şəkildə köhnə rənginə dönmə təmin istiqamətində bəzi
işlər var.
Adaçayının
Tarixi
Aralıq
dənizinə sahili olan ölkələrdə təbii olaraq yetişən adaçayı bu bölgələrdə minlərlə
ildir istehlak edilməkdədir. Müalicə məqsədli istifadə şəfalı bitkilərin ən
köhnələrindəndir biri olan adaçayı indiki vaxtda az qala bütün dünyada becərilir.
Adaçayının tarixdə ilk istifadəsi Antik Yunan və Roma dövrünə qədər gedir. Bu
dövrlərdə ilk olaraq et kimi uzun müddət təzə qalmayan qidaların dayanma müddətlərini
artırmaq məqsədiylə istifadə edilmiş. Adaçayının bir cür əfsanə olan faydaları
tarix boyunca bir çox fərqli mədəniyyətdə fərqli səbəblərlə istifadə təmin. Ərəb
yarımadasında ölümsüzlük üçün, 14. əsr Avropasında isə böyük qorunmaq məqsədiylə
istifadə edilmiş. 17. əsrdə adaçayı Çində o qədər tələb görmüş ki Çinli tacirlər
Hollandiyalı ticarət gəmilərinə 1 sandıq adaçayı üçün 3 sandıq qara çay verməyə
razı olmuş. İndiki vaxtda hələ məşhurluğunu qoruyan adaçayı ən son 2001-ci ildə
International Herb Association (Beynəlxalq Şəfalı Bitkilər Birliyi) tərəfindən
ilin bitkisi seçildi.
Adaçayı
Necə Seçilir Və Saxlanılır?
Təzə
adaçayı yarpağı grimsi yaşıl rəngdədir və üzərində qara nöqtələr bulunmaz, rəngi
sarıya çalmaz. Yerli bazarlarda ya da aktarlarda qurudulmuş üzvi adaçayı tapa
bilərsiniz. Orqanik olaraq çıxarılan adaçayı C vitamini cəhətdən daha zəngindir
və qida dəyərləri təzə adaçayına daha yaxındır. Təzə adaçayını az miqdarda hava
alan plastik bir qabın içində mühafizə edə bilərsiniz. Qurudulmuş adaçayı isə
hava keçirməyən şüşə bir qabda saxlansa təzəliyini 6 aya qədər qoruyar. Banka sərin,
loş və quru bir yerə qoyun.
Adaçayının
Yan Təsirləri
Adaçayı,
hamilə və ya əmizdirən qadınlar tərəfindən ya da epileptik kəslər tərəfindən
istifadə edilməməlidir. Çox istehlakı vəziyyətində içində olan thujone və kafur
komponentləri toksik təsirə yol aça bilər. İki həftədən uzun davamlı istifadəsi
tövsiyə edilmir. Hər hansı bir sağlamlıq koşulunuz varsa adaçayı istifadə etməyə
başlamadan əvvəl həkiminizə məsləhətləşməlisiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder