Qaza Yaxşı Gələn Qidalar
Hər kəs gündə cəmi 1-2 litr qədər
qaz istehsal və bu qaz gündə 14-20 dəfə bədəndən atılır. Yeməklərdən sonra qaz
meydana gəlməməsi üçün diqqət yetirilməsi lazım olan nöqtə, hər insanın həzm
sisteminin fərqli qidalara fərqli reaksiyalar verdiyini unutmadan, sizdə qaza
yol açan yeməkləri təyin bunlardan uzaq dayanmaqdır. Bəslənmənizdə edəcəyiniz
bir neçə dəyişikliklə qaz meydana gəlməsini maneə törədə bilər, ən azından məqbul
səviyyələrə yükləyə bilərsiniz. Bəzilərinə heç qaz etməyən qidalar sizə qaz edə
bilər ancaq tükəndikdən sonra ümumiyyətlə qaz etdiyi bilinən qidalar arasında
süd məhsullarını, lobya, noxud, gül kələm və yağlı qidaları saya bilərik.
Qaz Səbəbləri
Yemək yeyərkən çox hava udma, həzm
və ya çətin həzm qidalar qaz əmələ gəlməsinin əsas səbəbidir. Şəkər ehtiva edən
qidalar həzm sistemi həssas kəslərdə qaza səbəb ola bilər. Çölyak xəstəliyi, əsəbi
bağırsaq sindromu ya da Crohn xəstəliyi kimi həzm pozuqluqları olan kəslərdə həddindən
artıq qaz kimi semptomlar görülə doğru diyet proqramına sadiq qalmaq daha da əhəmiyyətlidir.
Ayrıca Laktoza və ya özü dözümsüzlük olanlar, yüksək lifli meyvə, tərəvəz, tam
taxıllı qidalar və baklagillerle beslenmelerde qaz meydana gəlmə ehtimalı daha
yüksəkdir.
Qaza Qarşı Nə Edilə Bilər?
Qaz meydana gəlməsini azaltmaq və
bədəndən atılmasını sürətləndirmək üçün bəzi təbii üsullardan və qidalardan yardım
ala bilərsiniz. Ilk atılacaq addım, həzmə köməkçi olan qidaları daha çox
istehlak etmək və həddindən artıq yağlı, şəkərli qidalarla qaz etdiyi bilinən
yeməklərdən uzaq dayanmaq olmalı.
Zəncəfil, nanə və rezenenin qazı
azaltdığı bilinməkdədir. Yeməklərdən sonra bu bitkilərdən biriylə
hazırlayacağınız çay qaz problem yüngülləşdirə bilər. Ancaq reflüsü olanlara
nanə çayı təklif edilməməkdədir. Ana yeməklərdən sonra yeyilən, xüsusilə çox
miqdarda şəkər ehtiva edən meyvələr qaz meydana gəlməsini artıra bilər. Bu səbəblə
meyvə yeyəcəksizsə yeməkdən ən az 2 saat sonra yeməyə çalışın. Həzm sistemini
köməkçi olmaq üçün, gündəlik olaraq yediyiniz qatığı həzmi dəstəkləyən
bakteriyalar baxımından zəngin olan probiotik qatıqla ya da orqanik qatıqla dəyişdirin.
Stress və qayğı qaz meydana gəlməsini tetikleyebilir. Yeməklərinizi tələsiyə gətirmədən
yavaş yavaş yeyin. Yemək yeyərkən stresliyseniz bu həzm sisteminizi mənfi
istiqamətdə təsir və həzm əsnasında ibarət olan qaz miqdarını artıra bilər. Yeməklərdən
sonra yavaş addımlarla gəzmək və yüngül fiziki fəaliyyətlər qazın bədəndən
atılmasını asanlaşdıra bilər. Qaz, bəzən həzm sistemindən müstəqil olaraq,
udulan hava səbəbiylə meydana gələ bilər. Hava udma ən aza endirə bilmək üçün
saqqız tapdalamaqdan, sərt şirniyyatlar yeməkdən çəkinin. Siqaret çəkərkən
udulan havada qaza səbəb ola bilər. Gün ərzində 3 böyük pay yemək yerinə həzm
sistemini rahatlaşdırmaq üçün 5-6 kiçik pay yeyin. Az və tez yemək eyni zamanda
toxluq hissini uzatacağından kilo vermənizə köməkçi ola bilər. Həzm sisteminə
minən yükü azaltmaq üçün lokmalarınızı yaxşı çeynəyin. Bunun üçün özünüzə bir
çeynəmə miqdarı təyin edə bilərsiniz. Bir müddət sonra bu bir vərdiş halına gələcəkdir.
Qaz Etdiyi Bilinən Qidalar
Aşağıdakı qidalar ümumiyyətlə həzm
əsnasında çox qaz istehsalına səbəb olur, ancaq bu siyahı qaz edən yeməklərin
tam siyahısı deyil. Sizə uyğun bir qidalanma proqramı üçün bir mütəxəssisə məsləhətləşə
bilərsiniz.
Paxla, Soğan, Brokoli, Brüssel kələmi,
gül kələm, Enginar, qulançar, armud, alma, şaftalı, Erik, Saqqız, Tam taxıllı
buğda çörəyi, Kəpəkli taxıllar, süd, krem, Dondurma, Pivə, Qazlı içkilər
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder