Yaşıl Çayın
Faydaları
Yaşıl
çayın ilk istifadəsi ilə əlaqədar məlumatlar e.ə. 3000-ci ilə qədər getməkdədir.
İzah hekayəyə görə bir yaşıl çay yarpağı Çin imperatorunun qarşısında qaynayan
suya düşmüş və sonra bölgənin ən məşhur içkisi halına gəlmiş. Bundan 5000 il
sonra, hal-hazırda isə yaşıl çay demək olar ki, bir fenomen olaraq bütün
dünyada xolesterolu salmaqdan diş sağlamlığına bir çox fərqli problemin müalicəsi
məqsədiylə istifadə edilməkdədir. Təxmin edə biləcəyiniz kimi ən məşhur istifadəsi
da kilo verməyi sürətləndirmək üçün.
Son
15-20 ildə yaşıl çayın faydaları üzərinə edilən araşdırmalar daha çox xərçəngi
maneə törətmə və xərçəng hüceyrələrinin yayılmasını yavaşlatmadaki təsiri mərkəzli
olmaqla birlikdə bəzi elmi araşdırmaların xolesterolu və təzyiqi saldığı, şəkər
xəstəliyindən qoruduğu, yağ yandırılmasına köməkçi olduğu və ağlını itirməyi
yavaşlattığı istiqamətində nəticələri vardır.
•
Güclü bir antioksidandır
• Xərçəngə
qarşı qoruma təmin edər
• Səhv
xolesterolu salar
• Ürək
sağlamlığına yaxşı gəlir
•
Qan təzyiqini aşağı salır
•
Diş çürüklərini önləyər
•
Diş əti xəstəliklərinə qarşı qoruma təmin edər
•
Maddələr mübadiləsini sürətləndirər
• çəki
verməyə köməkçi olur
•
İmmunitet sistemini gücləndirər.
Yaşıl
Çay Necə Hazırlanır?
Yaşıl
çayı hazırlamaq üçün digər bitki mənşəli çaylardan daha fərqli bir yol izləməniz
lazım deyil. Bir fincan çay üçün bir çay qaşığı (5 qr) qurudulmuş yaşıl çay
yarpağı kafi olacaq. Yaxşı su istifadə çayın dadını çıxara baxımından əhəmiyyətli.
Suyu qaynadın, ocağı bağlayın və 4-5 dəqiqə gözləyin. Bubbles azaldıktan və su
bir az soyuduqdan sonra stəkanın üzərinə süzgəcli yerləşdirdiyiniz yaşıl çayın
üzərinə tökün. 2-3 dəqiqə gözlədin, daha uzun gözlətsəniz çayın dadı bir az acı
ola bilər. Diqqət yetirməniz lazım olan nöqtə isə su tam qaynar haldaykən stəkana
boşaltmamak, çünki yaşıl çay ən yaxşı 80-85 dərəcə suyla dəmlənir.
Yaşıl
Çayın Sağlamlığa Faydaları
Böyük
ölçülü insan qruplarıyla edilən araşdırmalar yaşıl çayın xərçəngə qarşı istifadəsi
və ürək sağlamlığına faydaları sahəsində umutlandırıcı nəticələr verməkdədir.
Ancaq bu araşdırmaların əksəriyyəti yaşıl çayın gündəlik olaraq istifadə
edildiyi Asiya ölkələri qaynaqlıdır. Bu da araşdırmaya qatılan insanların daha
çox balıq istehlak etməsi və yeməklərində soya istifadə səbəbiylə qərb cəmiyyətlərindən
fərqli nəticələr əldə edilə biləcəyi ehtimalını ortaya qoymaqdadır. Elm dairələrinin
birləşdiyi ana nöqtə isə yaşıl çayın güclü antioksidan təsiriylə, müxtəlif xəstəliklərə
və var olan xəstəliklərin yayılmasına səbəb olan sərbəst radikalları təmizləməsi.
Yaşıl
Çay və Arıqlama: Yaşıl çayın zəifləmə üzərinə təsiri mövzusunda edilən
araşdırmaların yaşıl çayın aclıq hissini basdırdığı, maddələr mübadiləsini sürətləndirdiyi
və güclü antioksidan təsiriylə yağı parçalayaraq təcrübəyə mane olduğu istiqamətində
nəticələri vardır. Xüsusilə bel bölgəsindəki yağlanılmağı maneə törədən yaşıl
çay bu sayədə infarkt riskini də azaldır. Təbii kilo vermək üçün yaşıl çay tək
başına kafi deyil. Təsirini artıra üçün nizamlı məşq etmək və istehlak kalorilərin
nəzarət edildiyi bir bəslənmə proqramını izləmək tələb olunur.
Hipertansiyon
və Yaşıl Çay: Böyrəklər tərəfindən ifraz olunan və hiper təzyiqin ana səbəbləri
arasında iştirak edən anjiyotensin çevirici fermentin (angiotension converting
enzyme - ACE) təsirləri yaşıl çayla hafifletilebiliyor. Buna bağlı olaraq qan təzyiqi
normal səviyyələrində seyr üçün infarkt və enmə riskini nizamlı yaşıl çay
istehlakı ilə azaltmaq mümkün. Heyvanlar və insanlar üzərində edilmiş və nəşr
bu araşdırmalarda yaşıl çay çay kimi deyil yaşıl çay özü olaraq istifadə
edilmiş.
Xolesterol
və Yaşıl Çay: Damar tutulmalarına gətirib çıxaran LDL xolesterolun yığılmasını
maneə törətməyə köməkçi olan yaşıl çay eyni zamanda tromboz olaraq bilinən
anormal qan laxtalanması səbəbiylə görülən damar tıkanıklığı riskini də
azaldır.
Yaşıl
Çayın Antioksidan təsiri: Yaşıl çay içində olan bir antioksidan olan Kate DNT
hasarı, xərçəng, qan laxtalanması və ateroskleroz kimi ciddi xəstəliklərə kömək
olan sərbəst radikalların təmizlənməsini sürətləndirir. Bu antioksidanlar yaşıl
çayda daha konsentrə çünki yaşıl çay yarpağı qara çaya görə daha az işlənir.
Xərçəng
və Yaşıl Çay: İnsanlar üzərində edilən araşdırmalar gündə 2 stəkan yaşıl çay
içmənin xərçəng inkişafını maneə törətdiyini ortaya qoymaqdadır. Ancaq bu işlərin
sayı hələ qeyri-kafi olaraq qəbul edilməkdədir. İlk iş; 1. və 2. mərhələ sinə xərçəngi
olan 500 Yapon qadın üzərində edilmişdir. Iş nəticəsinə görə əməliyyat əvvəli və
sonrası artırıla yaşıl çay istehlakının xərçəngin təkrarlanma etmə nisbətini
saldığı təyin. Çində edilən bir digər araşdırmada isə yaşıl çay içmənin mədə xərçəngi,
yemək borusu xərçəngi, prostat xərçəngi, pankreas xərçəngi və kolorektal xərçəngə
tutulma riskini azaltdığı nəticəsində əldə edilmiş. Son olaraq, gündə 2 stəkan
yaşıl çay istehlak etmənin ağciyər xərçənginə tutulma riskini 18% nisbətində
azaltdığı bu sahədə edilən 22 işin nəticəsi olaraq təyin olunmuş.
Diş
Sağlamlığı və Yaşıl Çay: Diş çürüməsidir əsas səbəbi olan diş səthində yığılan
və val təbəqəsi meydana gətirən bakteriyaların nizamlı yaşıl çay istehlakıyla
azaltılabildiği müxtəlif araşdırmaların nəticəsi olaraq elmi jurnallarda nəşr
olunmuşdur. Yaşıl çay bakteriya təcrübəsini maneə törətdiyi kimi diş əti xəstəlikləri
mübarizədə təsirli bir üsul olaraq illərdir istifadə edilir.
Yaşıl
Çayın Tarixi
Yaşıl
çay bu qədər məşhur olunca tarixi ilə əlaqədar əfsanələrdə də artım yaşanmaqda.
Bəzi qaynaqlarda yaşıl çay yarpağının təxminən 5000 il əvvəl qəza nəticəsində
qaynayan suya düşdüyü ifadə edilərkən bu qaynayan suyun sahibinin Shen Nung
adlı Çin İmperatoru mu yoxsa Shie Non Sheik adlı bir kəndli mü olduğu qəti
deyil. Bəlkə də yaşıl çayın ilk istifadə başlanması tamamilə fərqlidir ancaq
görünən o ki bunu dəqiq olaraq bilməyəcəyik. Köhnə çağlarda Çində yalnız yaşıl
çay istifadə edilirdi. Yaşıl çayın yarı qıcqırdılmış edilməsiylə çıxarılan
Oolong çayı və tam qıcqırdılmış edilməsiylə çıxarılan qara çay çox sonradan kəşf
edildi. O dövrdə yalnız təzə yaşıl çay yarpaqları və qaynar su istifadə
edilirdi. MS. 600-900 illəri arasında, Tang sülaləsinin zamanında "Lu
Yu" tərəfindən yazılmış olan "Cha Jing - Klassik Çay" adlı kitab
yaşıl çayın tarixi haqqında ən ətraflı məlumatların olduğu qaynaqdır. Bu
kitabda dövrün çay evləri haqqında məlumat verilir və ən yaxşı çayın haralardan
satın alına biləcəyi izah edilməkdədir. 800-lü illərdə Yaponiyada istifadə
edilməyə başlanan yaşıl çay Sencha, Matcha və Bancha kimi məşhur Yapon
çaylarının mənbəyi olaraq göstərilməkdədir. Yaşıl çayın Avropa qitəsinə gəlişi
isə MS 1600 yıllarıdır. Günümüzün ən məşhur içkiləri arasında alan yaşıl çay
dünyada sudan sonra ən çox istehlak edilən içkidir.
Yaşıl
Çayın Yan Təsirləri
Ürək
problemləri, yüksək təzyiq, böyrək problemləri, qaraciyər problemləri, mədə
xorası və anksiyete başda olmaq psixoloji pozuqluqları olanlar yaşıl çay
istehlak etməməlidirlər. Anemiya, şəkərli diabet, qlaukoma və ya osteoporoz xəstəlikləri
olan kəslər yaşıl çay içmədən və ya ekstresini istifadə etməzdən əvvəl mütləq
bir həkimə danışmalıdır. Hamilə və əmizdirən qadınlar da yaşıl çay içməkdən çəkinməlidir.
Həddindən artıq yaşıl çay istehlakı əsəbilik, yuxusuzluq, ürək döyüntüsü, baş
gicəllənməsi yarada bilər. Kafein ehtiva etdiyindən bəzi kəslərdə ürək bulanma,
qusma, ishal, baş ağrısı və iştah itkisinə səbəb ola bilər. Yaşıl çay aşağıdakı
dərmanlarla qarlılıqlı təsirə keçə bilər və təsirlərini arzu edilməyən ölçülərdə
azalda bilər və ya yüksəldə bilər. Bu dərmanları istifadə yaşıl çay içməyə
başlamazdan əvvəl həkiminizə məsləhətləşməlisiniz. Ürək ritmini tənzimləyən dərmanlar
Beta-lactam antibiotiklər Diazepam (valium) və lorazepam kimi narahatlıq dərmanları
Yüksək təzyiq və ürək dərmanları Qan nazildici dərmanlar və aspirin Kemoterapi
dərmanları Clozapine (Clozaril) ephedrine Lityum Bəzi antibiotiklər Doğum idarə
həbləri
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder