Qəbizlik Üçün Bitki
Mənşəli Çaylar
Qəbizlik
probleminiz varsa əvvəl qidalanma şəklinizi nəzərdən keçirməlisiniz. Həddindən
artıq yağlı və ədviyyatlı yeməklər, qırmızı ət ağırlıqlı bir bəslənmə qəbizliyə
səbəb ola bilər və onsuz da qəbizlik çəkirsinizsə əlamətləri ağırlaşdıra bilərlər.
Etməniz lazım olan yağı azaltmaq, zülalı qırmızı ət yerinə toyuq, hind toyuğu
kimi daha sağlam alternativ mənbələrdən almaq və lif cəhətdən zəngin qidalar
istehlak etmək. Bunlar xaricində qəbizlik üçün yemək sonrası ibarət olan
qabarıqlığı, gün içində meydana gələn çox qazı almaq və həzmin işini təşviq etmək
üçün bəzi bitki çaylarından yardım ala bilərsiniz.
Nanə
Çayı: Həzm sisteminin daha təsirli işinə köməkçi olaraq qaz, qabarıqlıq kimi mənfi
təsirləri azaldır. Daha asan tualetə çıxmağı təmin, həzmsizlik və mədə
bulantısına yaxşı gəlir. Ayrıca vitamin və mineral cəhətdən zəngindir və
immunitet sistemini gücləndirər.
Şüyüd
Çayı: Bağırsaqlarda sərtləşən və bədəndən atılması zorlaşan dışkıyı yumşaltma
xüsusiyyəti olan razyana çayı daha asan tualetə çıxmanıza kömək edə bilər.
Ayrıca mədə şişkinliyi və yemək sonrası kramplarını yüngülləşdirər.
Detoks
Çayları: itburnu, zəncəfil, gicitkən, dandelion, Ekinezya və qərənfil çayları təsirli
komponentləri ilə bədəndə yığılan toksinlərin atılmasına köməkçi olaraq
bağırsaqların daha yaxşı işini təmin edər. Yemək sonrası yaşanan spazmı azaldan
bu çatlar dövran sistemini xəbərdar edərək həzmi sürətləndirir.
Iştah
azaldan Çaylar: Qəbizlik əksəriyyətlə həddindən artıq yemək istehlakı
sonrasında yaşandığı üçün masaya oturmadan iştahı bir az törpülemeye yaxşı bir
fikir ola bilər. Böyürtkən, gicitkən, adaçayı, biyan kökü çayları bu mövzuda
sizə köməkçi olacaq. Bu çaylar eyni zamanda sidik sökdürücü funksiyası görərək
çox suyun bədəndən atılmasını təmin edər.
Qəbizlik
Üçün Bitki Mənşəli Çayların Hazırlanması Və İstifadəsi
Yaxşı
bir bitki çayı hazırlamaq üçün əvvəlcə paslanmayan polad və ya farfor bir
demliğiniz olması lazımdır. Bir stəkan su üçün 2-3 çay qaşığı qurudulmuş bitki
atmanız kafi olacaq. Suyu kaynattıktan sonra ocaqdan alın və bitkini atdıqdan
sonra 5-10 dəqiqə qədər demlenmesini gözləyin. Daha sonra süzərək içə bilərsiniz.
Bir neçə damla limon və ya orqanik balla tatlandırabilirsiniz. Bitki çaylarının
gündə 3 stəkandan çox içilməsi məsləhət görülmür.
Qəbizlik
Üçün İstifadə Bitki Çaylarının Yan Təsirləri
Bağırsaqları
yumşaltmaq üçün istifadə edilən bitki çaylarının ümumiyyətlə sidik sökdürücü təsiri
olduğu üçün çox su itkisinə yol aça bilərlər. Əgər siz müntəzəm olaraq bitki
çayı çəkirsinizsə gün içində normal su alışını attırmak bilər. Bu çaylar fasiləsiz
uzun davamlı istifadələrdə bağırsaq tənbəlliyindən yol aça bilər bu səbəblə məsələn
10 gün istifadə sonra 10 gün ara verməniz tövsiyə edilir. Əgər təzyiq, ürək, şəkər
və ya digər bir narahatlıq səbəbiylə nizamlı dərman istifadə edirsinizsə bitki
çaylarının istifadə dərmanlarla ola biləcək qarşılıqlı haqqında həkiminizdən məlumat
almalısınız.
Qəbizliyə
Qarşı Digər Tövsiyələr
Təzə
tərəvəz və meyvə məzmunlu bir bəslənmə
Kəpəkli
taxıllar, paxlalılar, qabıqlı yemişlərin istehlak
Nizamlı
məşq ehtiva edən sağlam bir həyat tərzi
Həkiminiz
önermedikçe nizamlı dərman istifadə etməkdən qaçınmaq
Həddindən
artıq qəhvə, qara çay və spirt istehlak etməmək
Kətan
toxumu, balıq kimi mənbələrdən nizamlı olaraq omeqa yağ turşuları almaq
Kolon
funksiyası təşviq etmək və inkişaf etdirmək üçün bitki mənşəli takviyeler
Antioksidan
təsiri bilinən qidalarla bədəni təmizləmək
Bol
bol maye almaq
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder