Şərbətli İrmik Tatlısı
Uzun uzun
kaynatılarak edilən konsistensiyalı şerbetlerle lezzetlenen şirinlərin ağırlığı
hamımızın malumu, lakin bu şirinin şərbəti bildiyiniz şərbətlərdən deyil.
Olmazsa olmaz kimi göstərilən şərbət kıvamının bu tatlıdan heç amma heç əhəmiyyəti
yoxdur. Şərbəti kimi kurabiyelerinin istehsalı da son dərəcə asan olduğundan
olduqca praktik bir şirin olduğunu söyləyə bilərəm.
• 1 yumurta
• 1 çay stəkanı maye
yağ
• 1 çay stəkanı qatıq
• 1 su stəkanı manna
yarması
• 1 1/2 su stəkanı un
• 2 yemək qaşığı şəkər
• 1/10 çay qaşığı duz
• 1 paket qabartma
tozu
• 1 paket vanil
Şərbəti üçün:
• 2 su stəkanı şəkər
• 2 su stəkanı su
• 1 dilim limon
Üzəri üçün:
• Hindistan qozu
(qoz, fındıq vs də istifadə edilə bilər)
Şərbət üçün istifadə
şəkər və suyu qazana qoyub şəkərlər eriyinceye qədər qarışdırın. Şəkərlər əriyəndə
limon dilimini də qazana əlavə qazanı ocağa alın. Şərbət 1 - 2 dəqiqə qədər
qaynadığında ocaqdan alaraq soyumağa buraxın.
Uyğun bir qarışdırma
kabında yumurta, duru yağ, qatıq, şəkər və duzu yaxşıca qarışdırıb sonra qalan
vəsaitləri də əlavə edərək yoğurmağa başlayın. Qarışıq əlinizə yapışmayan bir xəmir
halına gəldiyində Sobanızı 170 dərəcəyə nizamlayıb işlədin.
Xəmirdən qoz
böyüklüyündə parçalar qopararaq ovuc içlərinizdə gəzmək və yağlanmış ya da
yağlı kağız sərilmiş soba nimçəsinə fasilələrlə dizin. Eyni əməliyyatı təkrar
bütün xəmiri nimçəyə dizdiğinizde hər hansı bir qapaq və ya ədviyyat qabının
baş qisimiylə şəkildəki kimi şekiller verib əvvəldən ısıttığınız sobada yüngül
qızarana qədər, təxminən 20 - 25 dəqiqə qədər pişmeye buraxın.
Sobadan çıxardığınız
peçenyelər 1 - 2 dəqiqə ilk istiliyini atdığında soğuttuğunuz şərbəti üzərlərinə
gəzdirin. Ən az 3 - 4 saat, tercihen sabahısı günə qədər gözlədərək və üzərlərinə
hindistan qozu ya da qoz, fındıq kimi istədiyiniz ləzzətləri səpərək xidmət edə
bilərsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder