loading...

26 Ekim 2014 Pazar

Xolesterol Salan Yeməklər


Xolesterol Salan Yeməklər

 

Kurubaklagiller: Quru paxla, noxud, yaşıl mərcimək kimi qidaların içərisində olan həll liflər, pis Hutlu xolesterol olaraq xatırlanan LDL xolesterolu salmağa yardımcıdırlar. Edilən bir elmi araşdırmada; hər gün 1 boşqab paxla istehlakı, 6 həftədə qan xolesterol səviyyələrini% 10 azaltmışdır. Həftədə ən az üç dəfə Kurubaklagiller süfrələrimizə iştirak etməli.

 

Quruya bilmişlər: Fındıq, badam və qoz kimi quruya bilmişlər, nizamlı istehlak qan xolesterol səviyyələrini salmağa yardımcıdırlar. Ehtiva etdikləri çoxlu doymamış yağ turşuları da, damar sağlamlığının qorunmasına köməkçi olarlar. Edilən elmi işlərə görə, gündə ortalama 40 qram quruya bilmiş istehlak etmək, pis xasiyyətli xolesterolu salmağa köməkçi olar.

 
 


Soya məhsulları: Ehtiva etdikləri Fitat və izoflavonlar sayəsində nizamlı istehlak xolesterolu salıcı təsir göstərərlər. Soframızda çox adət etmədiyimiz soya məhsullarına soya südü, tofu və ya soya kıyması olaraq yeməklərdə, şorba iştirak verə bilərik. Amerikan Qida və Dərman Dairəsi (FDA) təkliflərinə görə; gündə 25 qram soya zülalı istehlak, pis xasiyyətli xolesterolu salmağa köməkçi olar.

 

Avokado: Avokadoda; yaxşı xasiyyətli xolesterol olan HDL-nin yüksəldən və LDL-nin düşməsinə köməkçi olan təkli doymamış yağ turşuları var. Eyni zamanda digər bütün meyvələrə nisbətən, xolesterol salmağa köməkçi təsiri olan beta sitosterol quruluşunda daha çox saxlayar. Gündə ¼ və ya ½ avokado istehlak qan xolesterolunu salmaq mövzusunda yol qət etməyə imkan verir.

 

Şokolad: Bitter şokoladın tərkibindəki antioksidanlar, ürək sağlamlığının qorunmasına köməkçidir. Bəzi elmi işlər, kakaoda olan antioksidanların yaxşı xasiyyətli xolesterolu yüksəltməyə kömək olduğunu göstərmişdir. Gündə 30 qram bitter şokolad istehlak etmənin, pis xasiyyətli xolesterolun bədəndə oksidə olmasına mane olduğu bilinir.

 

Bitki mənşəli steroller: Bitkilərin quruluşunda olan bu maddə, bədəndən xolesterol sorulmasını azaldaraq, nizamlı istehlaka xolesterolu salmağa köməkçi təsir göstərər. Bitki mənşəli sterollerin xolesterolu salıcı təsir göstərməsi üçün gündə 2 qram istehlak lazımlıdır. Bəzi elmi işlərdə həddindən artıq tüketimlerinin damar sərtliyi riskini artıra göstərilmişdir. Bazarda olan bitki mənşəli sterol əlavə məhsulları istifadə edən kəslər, əgər yüksək xolesterol səbəbi ilə dərman istifadə olsalar, həkimlərinə danışmalılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...