loading...

10 Ocak 2015 Cumartesi

Hamilelikte Tarama Testleri

Hamilelikte Tarama Testleri
 
Tarama, hər hansı bir hastalığı olmayan bireylerde,, müəyyən bir hastalığı oluşturan sebepleri erken tedavi edilebilecek dönemde tespit etme amacıyla edilir. Tarama testleri tanı koydurucu deyildir. Bir xəstəliyi üçün yüksek risk daşıyan alt qrupu tespit etmek üçün edilir. Tespit edilen alt qrup da kesin tanı üçün daha ileri testlere yönlendirilir.
 
Konjenital anomalili bebekler hem aile hem de tayfa açısından çeşitli problemlerin yaşanmasına neden dir. Son yıllardaki elmi gelişim beraberinde gelen teknik gelişmeler bebek haqqında Henüz ve ana karnındayken ayrıntılı bilgi edinmeyi, gerektiğinde de intrauterin tedaviyi mümkün kılmıştır. Bu gelişmelerle birlikte tarama zamanları ilə de bağlı değişiklikler olmuş ve tarama testlerinin ilk trimestere (ilk 3 aylıq dövr) kaydırılması eğilimi oluşmuştur. Kromozom anomalilerinin tesbiti üçün ikinci üç aylıq dövr yerine ilk trimesterde tarama yapmanın bir çox avantajları bulunmaktadır.
 
Birinci üç aylıq dövr Gebelik Taraması
 
Birinci üç aylıq dövr ultrasonografi taramaları, malformasyonların daha erken tanınıp, gebeliğin sonlandırılması gereken hallarda daha az invaziv girişim yapılmasını mümkün Kilar. Organogenez (organların oluşumu) gebeliğin 12. haftasına kadar tamamlanmaktadır. Buna görə bazı yapısal anomalileri 18. gebelik haftasından önce tanımak mümkün dir. Özellikle Kafatası, qarın ön duvarı, ekstremiteler (kol bacaklar ve) ilə bağlı anomaliler tanınabilir.
 
Birinci üç aylıq dövr tarama proqramları çerçevesinde ultrasonografik fetal NT (Ense kalınlığı) ölçümü, hal-en sık uygulanan tarama programlarından biridir. NT fetal ensede cilt altında alınmış ve normalde birinci trimesterde izlenebilen bir boşluktur. NT artışı ile bazı kromozom anomalileri özellikle Down Sendromu (Trisomi 21 mongolizm) arasında yaxın bir ilişki vardır.
 
Kalınlığı ölçümünün yanısıra burun kemiğinin görülmesi Ense ölçümü ve; ve bazı biyokimyasal markerların ölçümü birinci üç aylıq dövr ya da 11-14 həftə tarama testinin esasını yaradır. Bu testin iki qismi vardır:
 
Ense Bebeğin 1. Ultrason ile cilt altı kalınlığının ölçümü ve gebelik yaşının doğru hesaplanması üçün baş kuyruksokumu mesafesinin ölçümü edilir. Bu ölçümler vaginal yoldan ya da karından edilə bilər. Ultrason ölçümleri zamanı burun kemiğine de bakılır. Burun kemiği yokluğu Gecikmiş kemikleşmeye bağlıdır sendromu Down ve taramasında olduqca duyarlı bir testtir.
 
2. Ultrason incelemesinden sonra 24 saat içinde ana kanında serbest beta HCG PAPP-A bakılarak Bebeğin Down Sendromlu olma riski hesaplanır etdik.
 
Ana serum serbest beta HCG Ense Bebeğin cilt altı kalınlığı ile birlikte kullanıldığında Down Sendromu saptanma oranı% 90 ətrafına ulaşmaktadır, PAPP-A seviyesi etdik.
 
İkinci üç aylıq dövr Gebelik Taramaları
 
İkinci 16-18 həftə tarama testinde alınan bir kan örneği ile Down Sendromu Noral tüp defekti dediğimiz omurgada açıklıkla (spina bifida) ve trimesterda seyreden beyin ve omurilikle ilgili anomalilerin taraması edilir. Kanda alfa feto protein (AFP), hCG açıq spina bifidaların% 90'ı tespit edilebilir ve 60'ı% bebeklerin estriol ölçümleri yapılarak Down Sendromlu etdik. Biyokimya ölçümleri ile eyni gün ultrasonografi de yapılarak gebelik yaşı Eşlik eden anomali varlığı incelenir etdik. Bu testler kesin tanı koydurmazlar, yalnız riskli olanı bulmaya yönelik yapılan testlerdir.
 
Yaşa Bağlı riskin arttığı hallarda və ya riskin 1 / 250'den daha yüksek olduğu hallarda kesin tanı yöntemlerine başvurulması gerekir. Amniosentez metodlar Bu korion ülger biopsisidir etdik. Mutlaka bar nəzərə bulundurulması gereken nokta bu testlerin% 0,2 ila 1 oranında gebelik kaybına yol açabilmeleridir.
 
Konjenital anomali sıklığı bütün gebeliklerde% 2-3 oranındadır. Anomalilerin prenatal tanısında ultrasonografinin Yeri tartışılmaz. Gebeliğin 20-22. haftasında bir perinatolog tarafından yapılan anomali taraması (detaylı ultrason) ile konjenital anomalilerin yaklaşık% 75'inin tanınması mümkündür. Bu tarama ile bebekte sistemlere ait majör bir anomali varlığı araştırılır. İkinci trimesterde yapılan ultrasonografi taramasında bebekte majör bir anomali saptanırsa, bu anomali izolyasiyaedici öd olsa, körpəyə kromozomal inceleme yapılması önerilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...