Soyuqdəyməyə Qarşı
Sərin havaların özünü hiss etdirməyə
başladığı bu günlərdə soyuq qəbulunluğu, qrip, bronxit kimi xəstəliklər də
qapımızı çalmağa başladı.
Payızı sağlam keçirə bilmək üçün immunitet
sistemimizi gücləndirmək böyük əhəmiyyət daşıyır. Güclü bir müdafiə
mexanizminin təməlində isə kafi və balanslı bəslənmə ilə birlikdə
antioksidanlardan zəngin qidaların istehlak edilməsi yer alır. Soyuqdəyməyə qarşı;
Əhəmiyyətli antioksidanlardan biri olan C
vitamini, bədəndən zərərli maddələrin atılmasında və müdafiə sisteminin möhkəmləndirilməsində
əhəmiyyətli bir rola malikdir. Bu vitamin; yeşilbiber, cəfəri, tere, roka, gül
kələm, ispanaq, portağal, limon, naringi, itburnu kimi qidalarda bol miqdarda
var.
C vitamini itkisini önləmək üçün salat və
meyvə sularını istehlak dərhal əvvəl hazırlamalı və limonu salatı istehlak
zaman əlavə unutmamalısınız.
Bir digər əhəmiyyətli antioksidan olan E
vitamininin ən zəngin qaynaqları; fındıq, qoz, badam kimi yağlı toxumlar, maye yağlar,
yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, quru paxlalılar ilə tahin kimi qidalardır.
Anti-infeksiya vitamin olaraq da bilinən A
vitamini də güclü bir antioksidandır. Yumurta, süd, balıq, ispanaq, portağal,
kök, yeşilbiber, ərik kimi sarı, narıncı və yaşıl tərəvəz-meyvələrdə tapılar.
Balıq zeytun yağı və qoz immunitet
sisteminizi gücləndirər
Omega 3 yağ turşularını ehtiva edən balıq,
balıq yağı, fındıq və qoz ilə omega 9 məzmunlu zeytun yağı, fındıq yağı kimi
yağlar immun sistemini müsbət təsirlərlər.
Həftədə 2-3 dəfə balıq, 6-7 fındıq, 2-3 qoz
istehlak, zeytunyağlı salat və tərəvəz yeməklərinin hər gün nizamlı yeyilməsi
bu faydalı yağ turşuları ilə antioksidan vitaminlərdən yararlanmanızı təmin edəcək.
İnfeksiyaya qarşı sink
Sink əskikliyi infeksiyalara qarşı zəifliyi
da özü ilə gətirməkdədir. Sink qaynaqları qırmızı et və qabıqlı dəniz məhsulları
ilə qaraciyər kimi heyvani qaynaqlı qidalar, fındıq, qoz, fıstıq kimi çərəzlər,
süd, pendir və quru baklagillerdir.
Həftədə 2-3 dəfə quru paxla, noxud, mərcimək
kimi quru paxlalılar süfrənizdə saxlamanızda fayda vardır.
Qatıq və kefir qoruyucu qalxan təsiri edir
Probiotic və prebiyotikler bağırsaq florasını
gücləndirərək mədə-bağırsaq infeksiyalarına qarşı müqavimət yaradılmasına imkan
verir. Qatıq isə tərkibindəki laktik turşu ilə mikroblara qarşı qoruma təmin edər.
Yeməklərinizi mütləq nizamlı olaraq qatıq, ayran və ya kefir olmalıdır.
Lifli qidalara ağırlıq verilməli
Payızın gəlməsiylə birlikdə fiziki fəaliyyət
də azalmaqdadır və bunun nəticəsində qəbizlik problemi ortaya çıxa bilər.
Bu səbəblə payız və qış mövsümünün imtina
edilməz yeməklərindən biri olan quru paxlalıların, əsmər çörək, yarma, kəpəkli
makaron kimi taxılların və xüsusilə C vitamini baxımından zəngin tərəvəz və
meyvələrin istehlakına ağırlıq verilməlidir.
Soyuqdəyməyə qarşı; Gündə 10-12 stəkan su
üçün
Maye istehlakı bədənimiz üçün çox əhəmiyyətlidir.
Maye əskikliyində bütün metabolizmanızda balanssızlıqlar ortaya çıxmaqda, xəstəlik
halında yaxşılaşma gecikmektedir.
Gündə 10 - 12 stəkan su içməli, daha yüksək
maye itkilərindən (atəş, ishal kimi) bu itkilər qarşılandı, maye tarazlığı təmin
edilməlidir.
Soyuq qəbulunluğuna tutulunca ...
Çay və qəhvə yerinə itburnu, cökə, adaçayı
kimi bitki çayları istehlak edilməlidir.
Bunların bədənimizdə təsirlərini tam olaraq
göstərə bilməsi üçün, istehlak bitkilərin mütləq təbii qurudulmuş olmasına və
çay halına gətirərkən də demlenme müddətlərinə diqqət göstərmək lazımdır.
C vitaminini yüksək miqdarda içereni başda
olmaq üzrə, hər payda nizamlı olaraq tərəvəz və meyvə istehlak edilməlidir.
Şorba kimi maye ağırlıqlı qidalar seçim edilərək,
bədəndən toksik maddələrin kənarlaşdırılması maye istehlakına diqqət göstərilməlidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder