Ağız Diş Sağlamlığı Və Bəslənmə Əlaqəsi
Diş sağlamlığımız
üçün necə beslenmeliyiz?
Diş sağlamlığı üçün zərərli
olaraq xarakterizə edilən qida made şəkərli və turşulu qidalar ilə dişlər üzərinə
yapışıb qalan, asan temizlenemeyen maddələrdir. Bunları tamamilə kəsmək deyil
ancaq müəyyən bir nizam içində istehlak diş çürüğünün qarşısının alınması üçün
tələb olunur.
Diş sağlamlığı üçün təklif
edilən bəslənmə şəkli;
• Şəkərli, yapışqan və
ya turşulu qidalar üç ana pay içində istehlak edilməlidir.
• Pay aralarında
alma, kök kimi sərt dişləri təmizləyib dişetini masaj edəcək qidalar yeyilməlidir.
• Şəkərli, yapışqan
qida məğlub etdikdən sonra dişlərin fırçalanması mümküm deyilsə ağız su ilə
çalkalanmalı ya da bir stəkan su içilməlidir.
• Yenə şəkərli qida məğlub
etdikdən sonra ağıza atılacaq bir parça pendir şəkərin çürük önləyici təsirini
aradan qaldırmaq baxımından son dərəcə əhəmiyyətlidir.
Diş çürüyü köhnəyə
nisbətlə daha çox mı görülür?
Bəli. Xüsusilə bizim
kimi inkişaf etməkdə olan ölkələrdə diş çürüğüne köhnəyə nisbətlə daha tez rast
gəlinir. Bunun səbəbi bəslənmə vərdişlərinin dəyişməsidir. Köhnə insanlar sərt
qidalarla bəsləndiyi üçün təbii yollarla dişlərdə bir təmizlik sağlanırdı. İndiki
vaxtda hazır qida sənayesinin inkişafıyla birlikdə bu cür qidaların
istehlakının artdı. Biskvit, şəkər, çukulata, kola kimi hər an əlimizin altında
olan bu qida maddələri dişlərin üzərinə yapışıb qalan və turşu əmələ gətirən
maddələr olduqları üçün indiki vaxtda diş çürüyü artımının başlıca
sorumluluları olaraq qəbul edilirlər.
Diş dostu olaraq qəbul
edə biləcəyimiz qida maddələri hansılardır?
Diş dostu olaraq qəbul
edilən qəbul edilən qida maddələrinin başında zülallar gəlir. Bədənimizin
fundamental quruluş daşını meydana gətirən bu maddələr həm dişlərin inkişafı əsnasında,
həm də dişlər sürdükdən sonra diş sağlamlığı baxımından da mütləq istehlak
edilməsi lazım olan qida maddələridir.
Yüksək zülal məzmununun
yanında diş sağlamlığındakı əhəmiyyəti baxımından pendir xüsusilə şəkərli qida
istehlakı sonrası şiddətlə tövsiyə edilən bir qidadır.
Yer fındığı da tərkibindəki
fosfat səbəbiylə çərəz növü yeməklər arasında diş dostu olaraq xarakterizə edilən
bir qidadır.
Rəfinə edilməmiş
hububat (ağ undan edilmiş çörək yerinə kəpəkli əsmər çörək) diş sağlamlığı
baxımından seçilməlidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder