Dişlər Səbəb Çürüyər?
Ağızda olan
bakteriyalardan ibarət olan bakteriya valı, şəkərli və unlu yeməklərin ağızda
qalan artıqlarından turşu oluşturabilmektedir. Bu turşular, dişlərin mineral
toxumasını həll edərək dişin minasının pozulmasına və nəticədə da diş çürüğünün
başlamasına və dişhekimlerinin boşluğunun dedikləri oyuklara səbəb
olmaqdadırlar.
Uzun illər, səbəbi
bilinməyən bir xəstəlik gözüylə baxılan diş çürüğünün indiki vaxtda "çox səbəbə
bağlı bir xəstəlik" olduğu aydın olmuşdur. Diş çürüğünün başlıca 3 faktoru
vardır:
Bakteriya valı (diş
valı adı da verilir),
Karbohidratlı qidalar
(şəkər, un ... Kimi),
İrsi faktorlar (dişin
quruluşu, tüpürcəyin tərkibi ... Kimi)
Diş sağlamlığı
balanslı olan bir kimsədə bu faktorlardan biri dəyişikliyə uğrasa, çürük ortaya
çıxar.
Çürük əlamətləri nələrdir?
Çürük və oyulmuş bir
diş, tünd rəngli boşluğuyla asanca tanınır. Lakin bəzən çürük çukurcuğu gizli
qalar və diş həkimi ancaq köməkçi tanı vasitələriylə (məsələn diş rentgeni
kimi) diaqnoz qoya bilər.
Çoxu zaman çürük, diş
tüberküllerinin yəni tümsekciklerin bir-biriylə kəsişdiyi yerdə və ya dişin
boyun hissəsində görülür. İki diş arasında qalan gizli çürüklər uzun müddət fərq
edilməz. Bu cür çürükləri "... Axşam yemək yeyərkən dişime daş gəldi zənn
etdim, bir də baxdım, dişimin bir hissəsi ağzımda ..." deyildiyini tez-tez
eşidirik.
Diş çürüğünde diş həkiminə
müraciət tələb edən ən əhəmiyyətli əlamət ağrıdır. Ağrı, soyuq, isti, şirin və
ya turş olur. Ağrının şiddəti adamdan adama dəyişər və faktor ortadan qalxınca
ağrıda keçər; lakin müalicə edilməyən çürükləri ağrılar bir müddət sonra
davamlı olmağa başlayırlar.
Diş çürüyü necə irəliləyər?
Çürük, daima dişin səthindən
başlar və irəliləyərək dentin təbəqəsinə çatar. Dentin, mine daha çox üzvi maddə
daxildir. Bu səbəblə çürük bu təbəqədə daha tez yayılaraq deyildini bir burğu
kimi deşər; lakin, çürüyü irəliləmə sürəti, adamdan adama və dişdən dişə çox dəyişir.
Unudulmaması lazım
olan bir xüsus da, deyildinin dişin bir müdafiə orqanı olduğudur. Dentin içində
əvvəlki hissədə tərifi edilən kanalcıkların ucunda odontoblast deyilən istehsal
və təmir hüceyrələri tapılar və bunlar çürük deyildini təmir toxuması ilə
tıxaya bilər. Eynilə əhatə bir qalanı müdafiə edənlərin güllələrlə açılan
çatları onarmaları kimi ... Özbaşına olan bu müdafiə, bəzən sürətlə irəliləyən
çürük qarşısında qeyri-kafi qala bilər.
Çürükten qorunmaq
üçün nə etməlidir?
İlk edilməsi lazım
olan şey diş həkiminə getmək və onun təkliflərinə uyğun gəlmək olmalıdır. Əslində
çürükten qorunma, bir fərdi iradə mövzusudur və hamımızın sağlam dişlər və
sağlam ağzın gətirəcəyi rahatlığın şüurunda olmamız lazımdır.
Diş ərpi və karbohidratlı
qidalar səbəb çürük meydana gətirər?
İndiki vaxtda
bakteriya valı ilə əlaqədar çox sayda araşdırma aparılır və artıq şəkərlə
birlikdə bakteriya düyününün, çürüyü baş faktorlarından biri olduğu aydın
olmuşdur.
Bakteriya valı görülə
bilər mi? Bəli görülə bilər. Bunlar, dişlərin boyun hissəsində və iki diş
arasında yer alan ağımtıl çirkləri. (fərq edilməsini asanlaşdırmaq üçün bazarda
"disclosing tablet" və ya "disclosing solution" adıyla
bilinən boyayıcı tablet və eriyikler satılır.) Val belə təşəkkül edər:
əvvəl tüpürcəklə zülal dişə yapışır.
bu proteindeki bol miqdarda ağız mühitində olan şəkərdən kimyəvi yolla dekstran
edər.
dekstran bu zülal plağına yapışar və beləcə diş valı təşəkkül edər.
təşəkkül edən val artıq yalnız ağız çalkalamakla giderilemez.
Buraya qədər oyunun-yəni
çürük meydana gəlməsinin-piyonlar (yəni bakteriyalar) hazır olmuşdur ... İndi
bakteriyalar, minaya bir hamle edirlər ... Bakteriyalar bu hücumu iki qoldan edərlər:
bəzi bakteriyalar şəkərdən turşu edərək, mine qeyri-üzvi örgüsünü pozarlar.
bir qisimi də, mine orqanik qisimlərini parçalayan fermentlər ya parlar.
İşdə diş çürüyü
oyununun ssenarisi qısaca belədir. Bu oyun necə pozular və çürük necə önlənə
bilər?
Bakteriya - şəkər əməkdaşlıq
önlənsə oyun pozularmı? Bu necə ola bilər? Müttəfiqlər birisini; məsələn şəkəri
ortadan qaldıraraq ... Şəkər, şokolad, tort yemədən ... Olur mu? Şəkər,
orqanizm üçün qaçınılmaz qidalardan biridir və heyvan təcrübələri şəkərdən məhrum
bəslənmənin çürüyü durdurmadığını, yalnız bir az azaltdığını göstərmişdir. Bəli,
şəkər bir çürük etkenidir amma, nə tək başına nə də başlıca faktor ...
Elə isə, çürükten
qorunmaq üçün nə etməlidir?
Əsl qorunma, ikinci təcavüzkara
yəni mikroblara qarşı mübarizə ilə olur. Bu da dişləri fırçalayaraq həyata
keçirilir.
Kimlerde daha çox
çürük olur?
Şəkərli və unlu yeməklərlə
bakteriyaların görüşməsi nəticəsində çürüklər meydana gəldiyinə görə hər kəs
üçün bir təhlükə var deməkdir. Ancaq bəslənmələrində karbohidratlı və şəkərli
yeməklərin nisbəti çox yüksək olanlar bir də sularında fluoride nisbəti çox zəifdirsə
çox daha çox çürük təhlükəsi altındadırlar. Bakteriya valı tərəfindən yaradılan
turşuya qarşı tüpürcək təbii bir müdafiə etmə mexanizmi meydana da tək başına
çürüyü önleyemez.tükürük axışını və miqdarını azaldan xəstəliklər ya da dərmanlar
da çürük meydana gəlməsini hızlandırmaktadırlar. Bu səbəblə də diş həkimi
tüpürcəyin axışını artırdığı üçün şəkərsiz saqqızları sıxlıqla təklif edirlər.
Çürük peyvəndi var
mıdır?
Xeyr ... "amma qəzetlərdə
oxuyuruq" deyəcəksiniz. Bir az əvvəl sizə çürüyü çox səbəbə bağlı bir xəstəlik
olduğunu söylədik. Nəyə qarşı, hansı faktora qarşı peyvənd hazırlanacaq? Elm
adamları təxminən əlli ildir bu mövzuda çalışırlar.
Zəiflədimi qarşı
antibiotik var mıdır?
Çürüyü dayandıracaq
bir antibiotik yoxdur. Üstəlik, antibiotiklər uşaqlarda meydana gəlmə dövründə
dişlərin üzərinə çökelerek onları boyayırlar və boz-qəhvəyi, morumtırak rəng
almalarına səbəb olurlar.
Antiseptik qarqaralar
istifadə edək mı?
Bəzi ağız və diş əti
xəstəliklərində müəyyən bir müddət üçün müəyyən dozada antiseptik qarqara verilə
bilər; lakin bunu unutmayın ki, ağız sağlığında ən təsirli vasitə fırça.
Çürük meydana gəlməsinə
bəzi vərdişlərin təsiri:
Bəslənmə vərdişlərinin
çürük meydana gəlməsinə təsiri olduğu həmişə məlumdur. (məsələn sərt və lifli
qidalarla bəslənən eskimolarda çürük dərhal dərhal heç görülməz.) Buna qarşılıq
yumşaq və yapışqan qidaların dişlər üzərinə tutunmaları, val meydana gətirmələri
və çürük meydana gətirmələri daha asandır.
Diş çürüməsi önlənə
bilər mi?
Bəli. Sabah
kahvaltısından sonra və axşam yatmadan əvvəl dişlərin fırçalanması və hər gün
diş ipliyinin nizamlı istifadə edilməsi ən təsirli yoldur. Yemək artıqları ən
çox dişlərin çeynəmə səthlərindəki girintilerde və dişlərin bir-birinə dəydiyi
ara səthlərdə yığıldığı üçün, diş fırçaları kiçik başlı seçilməlidir. Dişlərin
iç səthləri, xarici səthləri, tapdalayan səthləri və dilin üstü fırçalanmalıdır
və ara üzlərdə diş ipliyi istifadə edilməlidir. Fırçalar, orta dərəcədə sərt ya
da yumşaq tüklü olmalı və müəyyən aralıqda dəyişdirilməlidir. Fırça ətlərinin
aşınmamış olması və bakteriya taşımayacak bir şəkildə mühafizə edilməsi
lazımdır. Əsla başqasının diş fırçası istifadə edilməməlidir. Diş fırçalama
zamanı florürlü bir diş pastası istifadə, florürün diş çürüğünü önlemedeki
rolundan faydalanılmalıdır. Florürlü macunlara köməkçi olaraq eyni zamanda ağız
qoxusunu aradan qaldıraraq fərahlıq və təmizlik hissi verən florürlü qarqaralar
da istifadə edilə bilər.
Şəkərli yeməkləri ana
paylarda istehlak çalışmaq və yemək aralarında bir şey yeməməyə cəhd etmək də
digər bir tədbirdir.
Diş həkiminə müntəzəm
fasilələrlə müraciət bir çürüyü qarşısını almaq və ya erkən tutmadan ən yaxşı
yoldur. Ayrıca isti və soyuğa həssas dişlər ya da ağrılı dişlərdə və ya qatı rəngdə
olan başlanğıc çürükləri, qəhvəyi renklemeler və oyuqlar kimi vəziyyətlərdə
vaxt keçirilmədən həkimə müraciət müalicənin şəklini dəyişdirəcək və çətinliyini
azaldacaq.
Çürük necə müalicə
edilir?
Diş çürüğünün
özbaşına yaxşılaşmadığından və çürüyən quruluşun təmir olmadığını bilirik.
Çürük müalicə edilməzsə irəliləyər. Elə isə, mütləq çürük dişi doldurmaq
lazımdır. Hələ diş özünə qədər ilerlememiş çürüklər belə müalicə edilir:
1. Əvvəl çürük təmizlənib:
Mina və dentin çox sərt
strukturdur. Çürüyü təmizləyərkən bu strukturların qaldırılması lazımdır.
Çürük, "frez" dediyimiz xüsusi uclarla təmizlənir. İndiki vaxtda
çürük, almaz uclu və ya volfram polad edilmiş frezlərlə təmizlənir. Bu frez
yüksək dönülü, həssas mühərriklərə ilişər. Bu mühərriklərin dönüşü dəqiqədə
300.000dən. Saniyədə, (ya da 2 sayana qədər) istifadə alət tam 5.000 dövr edər.
Ayrıca dönmə əsnasında heç titrəşmə də yoxdur. Bir az ağrı ola bilər. Çünki,
dentin səthi bir az həssasdır və adamdan adama dəyişən şiddətdə ağrı duyulur.
Bunun çarəsi lokal keyitmədir. Lokal anestezi ilə heç ağrı hiss etmədən diş
plombu yaptırılabilir.
2. Təmizlənən çürük
boşluğu formalaşdırılır:
Diş doldurturken
yalnız çürüyü təmizlənməz çürük ətrafında bəzi düzəlişlər də edilər. Çürük
boşluğunun genişləndirilməsi "boşluğunun hazırlama" müəyyən qaydalara
görə biyomekanik və struktur (morfoloji) zərurətdən dolayı edilməkdədir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder