Diş Çürüyü Necə Yaranır?
Diş çürüyü nədir?
Diş çürükləri daha
çox tünd renklenmelerle birlikdə görülən oyuqlar olaraq qəbul edilməkdədir. Önlənə
bir xəstəlik olmasına qarşı dünyada diş çürüyü təcrübəsi yaşamayan çox az insan
vardır.
Dişlər səbəb çürüyər?
Ağızda olan
bakteriyalardan ibarət olan bakteriya valı, şəkərli və unlu yeməklərin ağızda
qalan artıqlarından turşu oluşturabilmektedir. Bu turşular, dişlərin mineral
toxumasını həll edərək dişin minasının pozulmasına və nəticədə da diş çürüğünün
başlamasına və dişhekimlerinin boşluğunun dedikləri oyuklara səbəb
olmaqdadırlar.
Kimlerde daha çox
çürük olur?
Şəkərli və unlu yeməklərlə
bakteriyaların görüşməsi nəticəsində çürüklər meydana gəldiyinə görə hər kəs
üçün bir təhlükə var deməkdir. Ancaq bəslənmələrində karbohidratlı və şəkərli
yeməklərin nisbəti çox yüksək olanlar bir də sularında fluoride nisbəti çox zəifdirsə
çox daha çox çürük təhlükəsi altındadırlar. Bakteriya valı tərəfindən yaradılan
turşuya qarşı tüpürcək təbii bir müdafiə etmə mexanizmi meydana da tək başına
çürüyü önleyemez.tükürük axışını və miqdarını azaldan xəstəliklər ya da dərmanlar
da çürük meydana gəlməsini hızlandırmaktadırlar. Bu səbəblə də diş həkimi
tüpürcəyin axışını artırdığı üçün şəkərsiz saqqızları sıxlıqla təklif edirlər.
Diş çürüyü önlənə bilər
mi?
Bəli.
1. Səhər yeməyində
sonra və axşam yatmadan əvvəl dişlərin fırçalanması və hər gün diş ipliyinin
nizamlı istifadə edilməsi ən təsirli yoldur. Yemək artıqları ən çox dişlərin
çeynəmə səthlərindəki girintilerde və dişlərin bir-birinə dəydiyi ara səthlərdə
yığıldığı üçün, diş fırçaları kiçik başlı seçilməlidir. Dişlərin iç səthləri,
xarici səthləri, tapdalayan səthləri və dilin üstü fırçalanmalıdır və ara üzlərdə
diş ipliyi istifadə edilməlidir. Fırçalar, orta dərəcədə sərt ya da yumşaq
tüklü olmalı və müəyyən aralıqda dəyişdirilməlidir. Fırça ətlərinin aşınmamış
olması və bakteriya taşımayacak bir şəkildə mühafizə edilməsi lazımdır. Əsla
başqasının diş fırçası istifadə edilməməlidir. Diş fırçalama zamanı florürlü
bir diş pastası istifadə, florürün diş çürüğünü önlemedeki rolundan
faydalanılmalıdır. Florürlü macunlara köməkçi olaraq eyni zamanda ağız qoxusunu
aradan qaldıraraq fərahlıq və təmizlik hissi verən florürlü qarqaralar da
istifadə edilə bilər.
2. Şəkərli yeməkləri
ana paylarda istehlak çalışmaq və yemək aralarında bir şey yeməməyə cəhd etmək
də digər bir tədbirdir.
3. Diş həkiminə müntəzəm
fasilələrlə müraciət bir çürüyü qarşısını almaq və ya erkən tutmadan ən yaxşı
yoldur. Ayrıca isti və soyuğa həssas dişlər ya da ağrılı dişlərdə və ya qatı rəngdə
olan başlanğıc çürükləri, qəhvəyi renklemeler və oyuqlar kimi vəziyyətlərdə
vaxt keçirilmədən həkimə müraciət müalicənin şəklini dəyişdirəcək və çətinliyini
azaldacaq.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder