loading...

5 Aralık 2014 Cuma

Soyuqdəyməyə Qarşı


Soyuqdəyməyə Qarşı

 

Sərin havaların özünü hiss etdirməyə başladığı bu günlərdə soyuq qəbulunluğu, qrip, bronxit kimi xəstəliklər də qapımızı çalmağa başladı.

 

Payızı sağlam keçirə bilmək üçün immunitet sistemimizi gücləndirmək böyük əhəmiyyət daşıyır. Güclü bir müdafiə mexanizminin təməlində isə kafi və balanslı bəslənmə ilə birlikdə antioksidanlardan zəngin qidaların istehlak edilməsi yer alır. Soyuqdəyməyə qarşı;

 

Əhəmiyyətli antioksidanlardan biri olan C vitamini, bədəndən zərərli maddələrin atılmasında və müdafiə sisteminin möhkəmləndirilməsində əhəmiyyətli bir rola malikdir. Bu vitamin; yeşilbiber, cəfəri, tere, roka, gül kələm, ispanaq, portağal, limon, naringi, itburnu kimi qidalarda bol miqdarda var.

 

C vitamini itkisini önləmək üçün salat və meyvə sularını istehlak dərhal əvvəl hazırlamalı və limonu salatı istehlak zaman əlavə unutmamalısınız.

 

Bir digər əhəmiyyətli antioksidan olan E vitamininin ən zəngin qaynaqları; fındıq, qoz, badam kimi yağlı toxumlar, maye yağlar, yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, quru paxlalılar ilə tahin kimi qidalardır.

 

Anti-infeksiya vitamin olaraq da bilinən A vitamini də güclü bir antioksidandır. Yumurta, süd, balıq, ispanaq, portağal, kök, yeşilbiber, ərik kimi sarı, narıncı və yaşıl tərəvəz-meyvələrdə tapılar.

 

Balıq zeytun yağı və qoz immunitet sisteminizi gücləndirər

 

Omega 3 yağ turşularını ehtiva edən balıq, balıq yağı, fındıq və qoz ilə omega 9 məzmunlu zeytun yağı, fındıq yağı kimi yağlar immun sistemini müsbət təsirlərlər.

 

Həftədə 2-3 dəfə balıq, 6-7 fındıq, 2-3 qoz istehlak, zeytunyağlı salat və tərəvəz yeməklərinin hər gün nizamlı yeyilməsi bu faydalı yağ turşuları ilə antioksidan vitaminlərdən yararlanmanızı təmin edəcək.

 

İnfeksiyaya qarşı sink

 

Sink əskikliyi infeksiyalara qarşı zəifliyi da özü ilə gətirməkdədir. Sink qaynaqları qırmızı et və qabıqlı dəniz məhsulları ilə qaraciyər kimi heyvani qaynaqlı qidalar, fındıq, qoz, fıstıq kimi çərəzlər, süd, pendir və quru baklagillerdir.

 

Həftədə 2-3 dəfə quru paxla, noxud, mərcimək kimi quru paxlalılar süfrənizdə saxlamanızda fayda vardır.

 

Qatıq və kefir qoruyucu qalxan təsiri edir

 

Probiotic və prebiyotikler bağırsaq florasını gücləndirərək mədə-bağırsaq infeksiyalarına qarşı müqavimət yaradılmasına imkan verir. Qatıq isə tərkibindəki laktik turşu ilə mikroblara qarşı qoruma təmin edər. Yeməklərinizi mütləq nizamlı olaraq qatıq, ayran və ya kefir olmalıdır.

 

Lifli qidalara ağırlıq verilməli

 

Payızın gəlməsiylə birlikdə fiziki fəaliyyət də azalmaqdadır və bunun nəticəsində qəbizlik problemi ortaya çıxa bilər.

 

Bu səbəblə payız və qış mövsümünün imtina edilməz yeməklərindən biri olan quru paxlalıların, əsmər çörək, yarma, kəpəkli makaron kimi taxılların və xüsusilə C vitamini baxımından zəngin tərəvəz və meyvələrin istehlakına ağırlıq verilməlidir.

 

Soyuqdəyməyə qarşı; Gündə 10-12 stəkan su üçün

 

Maye istehlakı bədənimiz üçün çox əhəmiyyətlidir. Maye əskikliyində bütün metabolizmanızda balanssızlıqlar ortaya çıxmaqda, xəstəlik halında yaxşılaşma gecikmektedir.

 

Gündə 10 - 12 stəkan su içməli, daha yüksək maye itkilərindən (atəş, ishal kimi) bu itkilər qarşılandı, maye tarazlığı təmin edilməlidir.

 

Soyuq qəbulunluğuna tutulunca ...

 

Çay və qəhvə yerinə itburnu, cökə, adaçayı kimi bitki çayları istehlak edilməlidir.

 

Bunların bədənimizdə təsirlərini tam olaraq göstərə bilməsi üçün, istehlak bitkilərin mütləq təbii qurudulmuş olmasına və çay halına gətirərkən də demlenme müddətlərinə diqqət göstərmək lazımdır.

 

C vitaminini yüksək miqdarda içereni başda olmaq üzrə, hər payda nizamlı olaraq tərəvəz və meyvə istehlak edilməlidir.

 

Şorba kimi maye ağırlıqlı qidalar seçim edilərək, bədəndən toksik maddələrin kənarlaşdırılması maye istehlakına diqqət göstərilməlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...