loading...

10 Aralık 2014 Çarşamba

Diş Çürüyü Necə Yaranır?


Diş Çürüyü Necə Yaranır?
 
Diş çürüyü nədir?
 
Diş çürükləri daha çox tünd renklenmelerle birlikdə görülən oyuqlar olaraq qəbul edilməkdədir. Önlənə bir xəstəlik olmasına qarşı dünyada diş çürüyü təcrübəsi yaşamayan çox az insan vardır.
 
Dişlər səbəb çürüyər?
 
Ağızda olan bakteriyalardan ibarət olan bakteriya valı, şəkərli və unlu yeməklərin ağızda qalan artıqlarından turşu oluşturabilmektedir. Bu turşular, dişlərin mineral toxumasını həll edərək dişin minasının pozulmasına və nəticədə da diş çürüğünün başlamasına və dişhekimlerinin boşluğunun dedikləri oyuklara səbəb olmaqdadırlar.
 
Kimlerde daha çox çürük olur?
 
Şəkərli və unlu yeməklərlə bakteriyaların görüşməsi nəticəsində çürüklər meydana gəldiyinə görə hər kəs üçün bir təhlükə var deməkdir. Ancaq bəslənmələrində karbohidratlı və şəkərli yeməklərin nisbəti çox yüksək olanlar bir də sularında fluoride nisbəti çox zəifdirsə çox daha çox çürük təhlükəsi altındadırlar. Bakteriya valı tərəfindən yaradılan turşuya qarşı tüpürcək təbii bir müdafiə etmə mexanizmi meydana da tək başına çürüyü önleyemez.tükürük axışını və miqdarını azaldan xəstəliklər ya da dərmanlar da çürük meydana gəlməsini hızlandırmaktadırlar. Bu səbəblə də diş həkimi tüpürcəyin axışını artırdığı üçün şəkərsiz saqqızları sıxlıqla təklif edirlər.
 
Diş çürüyü önlənə bilər mi?
 
Bəli.
 
1. Səhər yeməyində sonra və axşam yatmadan əvvəl dişlərin fırçalanması və hər gün diş ipliyinin nizamlı istifadə edilməsi ən təsirli yoldur. Yemək artıqları ən çox dişlərin çeynəmə səthlərindəki girintilerde və dişlərin bir-birinə dəydiyi ara səthlərdə yığıldığı üçün, diş fırçaları kiçik başlı seçilməlidir. Dişlərin iç səthləri, xarici səthləri, tapdalayan səthləri və dilin üstü fırçalanmalıdır və ara üzlərdə diş ipliyi istifadə edilməlidir. Fırçalar, orta dərəcədə sərt ya da yumşaq tüklü olmalı və müəyyən aralıqda dəyişdirilməlidir. Fırça ətlərinin aşınmamış olması və bakteriya taşımayacak bir şəkildə mühafizə edilməsi lazımdır. Əsla başqasının diş fırçası istifadə edilməməlidir. Diş fırçalama zamanı florürlü bir diş pastası istifadə, florürün diş çürüğünü önlemedeki rolundan faydalanılmalıdır. Florürlü macunlara köməkçi olaraq eyni zamanda ağız qoxusunu aradan qaldıraraq fərahlıq və təmizlik hissi verən florürlü qarqaralar da istifadə edilə bilər.
 
2. Şəkərli yeməkləri ana paylarda istehlak çalışmaq və yemək aralarında bir şey yeməməyə cəhd etmək də digər bir tədbirdir.
 
3. Diş həkiminə müntəzəm fasilələrlə müraciət bir çürüyü qarşısını almaq və ya erkən tutmadan ən yaxşı yoldur. Ayrıca isti və soyuğa həssas dişlər ya da ağrılı dişlərdə və ya qatı rəngdə olan başlanğıc çürükləri, qəhvəyi renklemeler və oyuqlar kimi vəziyyətlərdə vaxt keçirilmədən həkimə müraciət müalicənin şəklini dəyişdirəcək və çətinliyini azaldacaq.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...