loading...

10 Aralık 2014 Çarşamba

Ağız Diş Sağlamlığı Və Bəslənmə Əlaqəsi


Ağız Diş Sağlamlığı Və Bəslənmə Əlaqəsi
 
Diş sağlamlığımız üçün necə beslenmeliyiz?
 
Diş sağlamlığı üçün zərərli olaraq xarakterizə edilən qida made şəkərli və turşulu qidalar ilə dişlər üzərinə yapışıb qalan, asan temizlenemeyen maddələrdir. Bunları tamamilə kəsmək deyil ancaq müəyyən bir nizam içində istehlak diş çürüğünün qarşısının alınması üçün tələb olunur.
 
Diş sağlamlığı üçün təklif edilən bəslənmə şəkli;
 
• Şəkərli, yapışqan və ya turşulu qidalar üç ana pay içində istehlak edilməlidir.
 
 
• Pay aralarında alma, kök kimi sərt dişləri təmizləyib dişetini masaj edəcək qidalar yeyilməlidir.
 
 
• Şəkərli, yapışqan qida məğlub etdikdən sonra dişlərin fırçalanması mümküm deyilsə ağız su ilə çalkalanmalı ya da bir stəkan su içilməlidir.
 
 
• Yenə şəkərli qida məğlub etdikdən sonra ağıza atılacaq bir parça pendir şəkərin çürük önləyici təsirini aradan qaldırmaq baxımından son dərəcə əhəmiyyətlidir.
 
 
Diş çürüyü köhnəyə nisbətlə daha çox mı görülür?
 
Bəli. Xüsusilə bizim kimi inkişaf etməkdə olan ölkələrdə diş çürüğüne köhnəyə nisbətlə daha tez rast gəlinir. Bunun səbəbi bəslənmə vərdişlərinin dəyişməsidir. Köhnə insanlar sərt qidalarla bəsləndiyi üçün təbii yollarla dişlərdə bir təmizlik sağlanırdı. İndiki vaxtda hazır qida sənayesinin inkişafıyla birlikdə bu cür qidaların istehlakının artdı. Biskvit, şəkər, çukulata, kola kimi hər an əlimizin altında olan bu qida maddələri dişlərin üzərinə yapışıb qalan və turşu əmələ gətirən maddələr olduqları üçün indiki vaxtda diş çürüyü artımının başlıca sorumluluları olaraq qəbul edilirlər.
 
Diş dostu olaraq qəbul edə biləcəyimiz qida maddələri hansılardır?
 
Diş dostu olaraq qəbul edilən qəbul edilən qida maddələrinin başında zülallar gəlir. Bədənimizin fundamental quruluş daşını meydana gətirən bu maddələr həm dişlərin inkişafı əsnasında, həm də dişlər sürdükdən sonra diş sağlamlığı baxımından da mütləq istehlak edilməsi lazım olan qida maddələridir.
 
Yüksək zülal məzmununun yanında diş sağlamlığındakı əhəmiyyəti baxımından pendir xüsusilə şəkərli qida istehlakı sonrası şiddətlə tövsiyə edilən bir qidadır.
 
Yer fındığı da tərkibindəki fosfat səbəbiylə çərəz növü yeməklər arasında diş dostu olaraq xarakterizə edilən bir qidadır.
 
Rəfinə edilməmiş hububat (ağ undan edilmiş çörək yerinə kəpəkli əsmər çörək) diş sağlamlığı baxımından seçilməlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...